Star WarsThe Walking DeadMarvelA majmok bolygójaVisszatekintő

Star Wars: Thrawn - Chiss Birodalom (Ascendancy) trilógia - Tisztázódik Thrawn motivációja

Részletes bemutatásra kerül úgy Thrawn, mint a Chiss Birodalom


Dósa Norbert

2024. 04. 12. 17:10

Star Wars: Thrawn - Chiss Birodalom (Ascendancy) trilógia - Tisztázódik Thrawn motivációja
Megosztás

Egy felületes Star Wars rajongó számára talán fárasztónak tűnhet, hogy Zahn már a harmadik Thrawn-trilógiáját dobja a piacra, de megnyugtathatok minden kételkedőt: az író semmit sem vesztett varázsából. Az eredeti Thrawn trilógia 1991-1993 között íródott és a Birodalom bukása után vette fel a fonalat. A második, immár kánon trilógia a Birodalom idejére kalauzol el minket, a harmadik trilógia - melyről a cikkünk szól - pedig eredettörténetként szolgál minden idők legzseniálisabb főadmirálisának. A káosz ébredése, az Államérdek és a Járulolékos veszteség című regényeknek hála végre betekinthetünk a Chiss Birodalom felépítésébe, az uralkodó családok közötti konfliktusokba és a Csilla múltjába egyaránt. 

Ez már nagyon váratott magára

Zahn-t bármivel lehet gyanúsítani, lustasággal azonban véletlenül sem, 2017 és 2021 között 6 regényt írt meg, de oly' módon, hogy nem fáradt meg sem az író, sem a széria. Sőt mi több, a Chiss Birodalom - trilógia legalább annyira szükséges, mint a 2017-2019 közötti, ugyanis értelmet nyer Thrawn végletekig menő hozzáállása és a Birodalom iránt tanúsított "hűsége".

A hűség valóban idézőjeles, ugyanis Thrawn mindvégig a saját népét, a chisseket helyezi előtérbe, ennek egy szeletét már láttuk a birodalmi trilógiában is, de itt bontják ki leginkább. Thrawn elé az ellenségei, az Arisztokraták, de a saját "családja" prominens tagja (Thurfian)  is akadályokat gördít, így a kék bőrű zseninek van min törnie a fejét. 
A Galaktikus Birodalommal ellentétben a Chiss Birodalom fukaran osztja a kitüntetéseket, Thrawn sajnos végig középtájt marad a táplálékláncban, ez azonban nem zökkenti ki, az alá- és fölérendeltek egyaránt megfogadják a tanácsait és tisztelik az egyedi meglátásaiért. Mert bizony sokszor átkerül a fókusz más és más karakterekre, megannyi nézőponttal szembesülünk a trilógia alatt és bár a kék bőrszíne egyezik a szereplőknek, a motivációik, a világról alkotott képük és a múltjuk merőben különbözővé teszi őket egymástól.

Megannyi nézőpont

Fogalmam sincs, hogy mikor olvastam utoljára olyan Star Wars könyveket, ahol ennyi perspektívát vonultattak fel. Zahn karakteralkotási zsenialitása már-már George R.R. Martin A tűz és jég dala c. munkásságára hasonlít ilyen szempontból. Nyilván A tűz és jég dalánál öt teljes, a Chiss Birodalom regényeknél jóval hosszabb kötetekről van szó, így Martin több időt szánhatott az olyan szereplők rétegelésére, mint pl. Jaime Lannister.

Tudom, elkalandoztam picit, de már az reprezentálja a Chiss Birodalom trilógia mibenlétét, hogy egyáltalán egy lapon emlegetem az olyan művekkel, mint pl. a Trónok Harca. Zahn a protagonistán kívül Ar'alani, Samakro, Thalias, Roscu és sok más szereplő szemszögéből is mesél, feltárva a belső monológjaikat, melyben a ki nem mondott sérelmek kerülnek előtérbe (Samakrótól pl. egy az egyben elveszik a hajóját és átadják Thrawnnak, ami miatt nem túl boldog, mégsem teszi ezt szóvá).
Ez az egyetlen olyan Star Wars trilógia, ahol mindössze két ember bukkan fel, rajtuk kívül minden szereplő chiss vagy egyéb fajba tartozik (grysk, paccosh, kilji stb.) miközben Zahn laza szálakkal hozzákapcsolja a sztorit a már jól ismert Star Warshoz.

Kiderül ugyanis, hogy a Chiss Birodalom részt vett a Régi Köztársaság és a Sith Birodalom közötti konfliktusban, Thrawn pedig Anakinnal is szövetkezik egy ügy lebonyolításában. A majdani főadmirális közben gyűjtöget, nyilván nem matricákat vagy képeslapokat, hanem harcászati eszközöket, melyek többségét később fel is használja csatái során (pl. pajzsgenerátor, gravitációs kút generátor).

Közel sem hibátlan

Ezzel a trilógiával talán az a legnagyobb baj, hogy Timothy Zahn túlságosan is részletes munkát végzett. Sokszor olyannyira túlcsordul a csatákban bevetett taktikák részletezése, hogy utólag az író a karakterein keresztül magyarázza el az adott történést, hogy az olyan egyszerű olvasók is, mint én, megértsék, hogy miről is van éppen szó.

Ha felnézünk a Wookieepédiára, láthatjuk, hogy olykor még Zahn is összezavarodott, karaktereket, rangokat kevert összes, fajok neveit írta el és véletlenül vagy tudatosan újrahasznosított konkrét párbeszédeket is. Nyilvánvalóan ez a szerkesztők hibája is, ők maguk is belegabalyodtak a végeláthatatlanul hosszú leírásba, így lépten-nyomon bent felejtették a bakikat.

Zahn a ritmust se találta el igazán, sokszor magába szippantott a trilógia, máskor pedig már tehernek éreztem az olvasását, ami leginkább azért szomorított el, mert úgy a történet, mint a karakterek közel fantasztikusra sikeredtek, olyannyira, hogy még órákig tudnék beszélni róluk.

Megválaszolt kérdések

Ahogyan azt már egy másik cikkemben is részleteztem, Thrawn személyével kapcsolatosan több új információval is szolgált a trilógia. Mitth'raw'nuruodo bármeddig képes elmenni a Chiss Birodalom fennmaradásának érdekében, holott a társadalom legfelsőbb szintje, az Arisztokraták kézzel-lábbal próbálnak szabadulni tőle. Ezzel ellentétben az olyan személyek, mint Ba'kif vagy Ja'fosk a háttérből támogatják Thrawnt, akit végül okkal száműznek és az az ok nem más, mint a Chiss faj fennmaradása. Ugyanis a kék bőrűek birodalma a múltban már majdnem elpusztult, a Csillán látható élhetetlen körülmények is hűen bizonyítják ezt.

Mint a jól ismert terep, úgy a Chiss Birodalom is hihetetlen hangsúlyt fektet az űrutazásra. Annak érdekében, hogy felgyorsítsák ezt a folyamatot, sky-walkernek nevezett gyerekeket ragadnak el a családjuktól, hogy azok a Harmadik Látás révén navigálják az űrhajókat. Miután a gyermekek kapcsolata az Erővel megkopik, - merthogy ez bizony a jól ismert Erő - utána a Chiss Birodalom törli az emlékeiket és igyekszik kézzel-lábbal eltusolni a gyerekeket ért megannyi atrocitást (példának okáért a kicsik soha többé nem találkoznak a családtagjaikkal, sőt mi több, nem is ismerik őket).

Mindeközben Thrawn akarva akaratlanul tudásának nagy részét átadja az olyan tiszteknek, mint Ar'alani, Samakro, Ziinda és sokan mások. Egy másik, ha élhetek ezzel a kifejezéssel emberibb Thrawnt ismerünk meg, aki folyamatosan próbálja megtalálni az arany középutat. Hogy mi történt a Chiss Birodalommal Thrawn távolmaradásakor az mind a mai napig rejtély. Több, mint valószínű, hogy semmilyen külső erő nem igázta le őket, még ha Jixtushoz hasonló rátermett ellenfelek is veszélyeztették. Remélhetőleg Zahn munkamorálja végigkíséri pályáján és még ennél is többet kapunk Thrawnból és a Chiss Birodalomból. 

 

 

 


Ar'alaniAscendancyChiss BirodalomLucasfilmStar WarsThrawnTimothy Zahn

Képek forrása: Lucasfilm

Blogunk fenntartása költségekkel jár. Amennyiben támogatnád az oldalunkat, itt megteheted:

Támogatás