Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

5 olyan érdekesség, amit valószínűleg nem tudtál Thrawnról

Mi Thrawn eredeti neve? Honnan származik? Melyik nép tagja? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adunk választ az alábbi cikkben!


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 03. 22. 00:00

5 olyan érdekesség, amit valószínűleg nem tudtál Thrawnról
Megosztás

Hirdetés

Thrawn a Csillagok háborúja egyik legkomplexebb karaktere, a sajátos morális kódexének, a páratlan taktikai érzékének és a váratlan helyzetekhez való gyors alkalmazkodásának köszönhetően. A kékbőrű idegent szinte lehetetlen kategorizálni, még annak ellenére sem lehet a rosszfiúk közé sorolni, hogy a Galaktikus Birodalom oldalán harcol.

Timothy Zahn már az eredeti trilógia folytatásaként szolgáló, de sajnálatos módon azóta már a Legendákba tartozó Thrawn-trilógiában bemutatta azt a rosszfiút, aki az Erő használata nélkül, csupán a pallérozott elméjének köszönhetően sarokba szorította hőseinket és az egykori Birodalom visszahódításába kezdett. Thrawn újrakanonizálása a Lucasfilm egyik legjobb döntésének bizonyult, úgy a Lázadókban, mint az Ahsokában nem csupán méltó, de egyenesen fenyegető ellenfélként szolgált.

Nem csupán Zahn karakterét, de magát az írót is tárt karokkal fogadták vissza, így nem kevesebb, mint hat regénnyel gazdagította a Star Wars amúgy sem szerény repertoárját. Ezeket a köteteket elolvasva és figyelembe véve készült el ez a cikk is, így már most figyelmeztetek minden olvasót: a cikk spoilereket tartalmaz!

 1. Thrawn igazi neve

Az évek során sokakban felmerülhetett a kérdés, hogy mi lehet Thrawn vezetékneve, esetleg teljes, valódi neve. Thrawn az Ismeretlen Régiókban található Rentor bolygóról származott, eredetileg Kivu'raw'nurunak, rövidítve Vurawnnak szólították. Később a Chiss uralkodócsaládok egyike, a Mitthek fogadták őt kegyeikbe, így Mitth'raw'nurura keresztelték, tehát Thrawnra. Végül ez kiegészült a Mitth'raw'nuruodo-ra mely a taktikus lángelme igencsak kacifántos és teljes neve.

2. Thrawnnak volt egy lánytestvére

Talán az előbbinél is kevesebben tudják azt, hogy Thrawn nem egyke, van egy biológiai lánytestvére. Cohbo'rik'ardokot, rövidítve Borikát már kiskorában elszakították a családjától, hogy navigátorként, angolul sky-walkerként szolgálja a Chiss Birodalmat. A sky-walkerek ugyanúgy Erőérzékeny gyermekek, mint a leendő Jedik és kiskorukban elszakítják őket a családjuktól, hogy a Rendhez hasonlóan önérdekű célra használják fel őket. A Jedikkel ellentétben azonban a sky-walkerek csak a flottának segítettek a hiperűrben való közlekedésben és a Harmadik Látásuk – tehát az Erő – megkopott valamikor tinédzser korukban. A sky-walker lét presztízsnek számított, a családok pedig foggal-körömmel harcoltak, hogy szert tegyenek egy ilyen gyermekre. Thrawn tudott a lánytestvéréről, sajnos azonban sosem találkoztak egymással a könyvekben.

3. Thrawn tudott Vader kilétéről

Nagyon kevés olyan karaktert ismerünk, aki tudta, hogy Vader egykoron Anakin Skywalkerként szolgálta a Köztársaságot. A legtöbb, aki rájött, az csúnyán végezte vagy óvatos módon titokban tartotta. A Thrawn: Szövetségek c. könyvben azonban a címszereplő úgy Anakinnal, mint később Vaderrel szövetkezik és éleseszűségének hála hamar levonja a következtetést, azonban bölcsebb annál, mintsem a Sötét Nagyúr tudomására adná.

4. Thrawn sosem volt ízig-vérig birodalmi

Bár Thrawn a legjobb tudása szerint szolgálta a Galaktikus Birodalmat, ezt leginkább a saját embereiért, a chissekért tette. A tisztek Thrawn-t nem félelemből, hanem tiszteletből követték és ez nagyban ütközik sok másik birodalmi, pl. Tarkin hozzáállásával, aki szerint a félelem a leghatásosabb ösztönző erő. A főadmirális odáig ment, hogy még a Halálcsillag megépítését is ellenezte, szerinte túl sok erőforrást emészt fel egy ilyen projekt, logikusabb egy nagyobb flottát fenntartani, a megannyi hajót nehezebb kiiktatni, ugyanis jobban megoszlik az ellenség figyelme. Később természetesen Thrawn állítása beigazolódott, mindkét Halálcsillagot kiiktatta egy jól bemért, végső csapás.

5. Thrawnt több történelmi és fiktív karakterből gyúrták össze

Zahn korábban azt nyilatkozta, hogy a karakter megalkotásakor olyan figurákból ihletődött, mint Erwin Rommel, Robert E. Lee, Hannibál, Nagy Sándor és Sherlock Holmes. Így nem csoda, hogy egy ennyire komplex és zseniális karaktert kaptunk, mely azóta már az élőszereplős Ahsoka televíziós sorozatban is szerepelt és bár a forgatókönyv elbánt vele, mégis megtanította protagonistáinkat kesztyűbe dudálni.

Hirdetés


Chiss BirodalomDarth VaderLucasfilmMitth'raw'nuruodoThrawnTimothy Zahn

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.