Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Tudnak úszni a Xenomorphok?

Az Alien negyedik részében már láthattunk rá példát, de nem csak ez az egy alkalom volt, amikor az idegenek vízbe vetették magukat


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 10. 08. 19:04

Tudnak úszni a Xenomorphok?
Megosztás

Hirdetés

A Xenomorphok bebizonyították, hogy jól alkalmazkodtak az extrém környezethez, beleértve a víz alatti területeket is, ahogy az az Alien IV. - Feltámad a Halál című filmben is látható volt. Egyes Xenomorph-típusok kiváló úszók, és könnyedén eligazodnak a vízi körülmények között...

Az Alien IV. - Feltámad a Halálban két klónozott Xenomorphot láttunk, akik meglepő képességgel rendelkeztek: képesek voltak úszni. Ezek az idegenek könnyedén mozogtak a vízben, megmutatva, hogy a Xenomorphok nem csak a szárazföldön félelmetesek. A klónozott Xenomorphok emberi DNS-sel kevert hibridek voltak, ami növelhette az úszóképességüket. Nagy farkuk kormánylapátként működött, és lehetővé tette számukra, hogy áldozataik felé navigáljanak. A két úszó Xenomorph közül az egyiket Johner gránátja találta el és ölte meg, míg a másikat Christine lőtte fejbe.

A királyi arctámadó A végső megoldás: Halál című film bővített változatában jelent meg, amely az arctámadók egy egyedi típusa és képes volt Xenomorph királynő embriókat is elültetni áldozatai testében. Ismert volt úszóhártyás ujjairól, ami egy újabb példa arra, hogy ezek az idegenek képesek voltak úszni. Ez arra utal, hogy jobban tudnak a vízben mozogni, mint normál társaik.

Az Alien 3-hoz készült képregény tovább részletezi a film nyitójelenetének bonyolult eseményeit. A képregény lapjain kiderül, hogy eredetileg a királyi arctámadó Newtra vetette rá magát. A mellrobbantó királynő azonban szájon keresztül elhagyta a fuldokló testet, és újat keresett magának, méghozzá Ellen Ripley-t. Ahhoz, hogy elérje Ripley-t, a mellrobbantónak át kellett úsznia az EEV zavaros vizein, ami könnyedén sikerült is neki. Ez a jelenet azt mutatja, hogy még a fiatal idegenek is képesek úszni és látszólag úgy mozognak, mint a kígyók.

Az Aliens: Colonial Marine képregényből ismert úszó Xenomorphok, a faj lenyűgöző evolúcióját képviselik. Ezek a nagyméretű, elsősorban vízi természetű idegenek a feltételezések szerint a bolygón őshonos nagytestű achelatáktól származnak. Szárazföldi társaiktól eltérően az úszó Xenomorphok nem rendelkeznek lábakkal, helyette homárszerű farok legyezővel és három pár pleopoddal, speciális úszó lábakkal vannak felszerelve. Ez az egyedi Xenomorph anatómiája lehetővé teszi, hogy hatékonyabban ússzanak, mint más Xenomorphok. A testük felső fele a hagyományos Xenomorphokra hasonlít, úszóhártyás kezekkel, míg az alsó felük a vízi élethez igazodott, nagy farokkal és pleopodokkal. Az úszók külső váza sötét, kék árnyalatú, ami a Xenomorphoknál gyakori tulajdonság, de rövidebb hátcsövük van.

Az úszó Praetoriánokat gyakran látjuk agresszív, támadó szerepben, nem pedig területvédőként, ami arra utalhat, hogy vízi tulajdonságaik a Xenomorph DNS reflexének eredménye, amely egy nagy gazdafajhoz alkalmazkodik. Egy másik elmélet szerint a genetikai módosítás termékei, ami a Praetoriánusok ritkasága miatt következett be, akik a királynő őrzőinek hivatottak lenni. A képregényben kisebb úszóhártyás Xenomorphok láthatók, amint a nagyobb Xenomorphokkal együtt támadnak, ami arra utal, hogy két különböző úszó Xenomorph típus létezik a Bracken világán.

1997-ben a hasbro egy egész termékcsaládot adott ki az Alien IV. alapján, beleértve egy klónozott Xenomorph harcost és egy különálló "Aqua Alien"-t. Bár a film azt sugallta, hogy a hagyományos Xenomorph Harcosok úsznak, a termékcsalád egy másik Xenomorph hibridet mutatott be, amely az úszásra szakosodott. A figura úszóhártyás lábujjakkal és ujjakkal, hosszú és erőteljes farokkal rendelkezett, a feje tetején pedig egy cápaszerű uszony volt. Ez az Aqua Xenomorph tovább erősíti azt az elképzelést, hogy a Xenomorphok a cápákhoz hasonlóan képesek a vízben élni és vadászni.

Az első Alien vs. Predator-film végén az ősi Xenomorphkirálynő a víz alá került. Scar Predator és Lex egy víztoronyhoz láncolva az antarktiszi óceán fenekére húzta. Bár küzdött és úszáshoz hasonló mozdulatokat tett, sérülései és a teher súlya túl nagynak tűnt ahhoz, hogy kiszabaduljon. Mivel azonban nem kellett lélegeznie, lehet, hogy még így is túlélte, és hibernált állapotba került, amit a Xenomorphok néha az űrben való túléléshez használnak.

Hirdetés


A végső megoldás: HalálAlienAlien IV. - Feltámad a HalálAlien vs. PredatorFilmekHorrorSci-fiXenomorph

Képek forrása: AvP Central

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.