Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

George Lucas Arany Pálma díjat kapott és megmutatta, hogy bizony ő még mindig a régi

A szarkasztikusan morcos Lucas továbbra sem kímél senkit


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 05. 25. 21:16

George Lucas Arany Pálma díjat kapott és megmutatta, hogy bizony ő még mindig a régi
Megosztás

Hirdetés

„Makacs fickó vagyok és nem akartam, hogy mások mondják meg, hogyan készítsem el a filmjeimet” - így foglalta össze sikerének titkát George Lucas, a Star Wars alkotója péntek délután, a díj átvételekor. 

A 80 éves filmrendezőt a 77. cannes-i fesztiválon Arany Pálmával tüntették ki a filmművészethez való hozzájárulásáért. Lucas magához képest igencsak bőbeszédűnek bizonyult, az életéről, sikereiről és munkásságáról beszélt.

Lucas igencsak nosztalgikusan érezte magát Cannesban, 1971-ben ezen esemény keretén belül mutatta be első játékfilmjét, a THX-1138-at. A THX-1138 társírója és hangtervezője, Walter Murch is ott volt a közönség soraiban, miközben Lucas felidézte, hogy a Warner Bros. még arra sem méltatta a duót, hogy fogadják őket a franciaországi premieren, így kénytelenek voltak maguk összekaparni a pénzt. Még jegyet sem kaptak a vetítésre, így be kellett lopakodniuk a saját filmük vetítésére.

"Minket igazából nem is annyira a pénzszerzés, jóval inkább a filmkészítés érdekelt” - mondta Lucas a korai karrierjéről beszélve. Mestélt az American Graffitiről is, melynek elkészítése mindössze 750000 dollárba került, és annak ellenére, hogy először mindössze néhány moziban vetítették, nem kevesebb, mint 115 millió dollárt hozott a konyhára az Egyesült Államokban.

Természetesen a közönséget leginkább a Star Warsról való sztorizgatás érdekelte és Lucas ezen a téren sem okozott csalódást. 

Lucas azt is kiemelte, hogy az akkor csőd szélén álló Fox szkeptikusan állt az első Star Wars filmhez, az Egy új reményhez. „Nem bíztak a filmben” - mondta Lucas. „A stúdió közel állt az összeomláshoz, már így is rengeteg filmjük volt, és kétségbe voltak esve”.

Lucas megvédte a Star Wars előzményfilmjeit a gyűlölködőkkel szemben, azzal érvelve, hogy a kritikusok elfelejtették, hogy a Star Warsot sosem szánták a felnőtteknek. „Gyerekfilmnek készült, olyan 12 évesek címezve, akik éppen a pubertáskorukat élik, akik nem tudják, mit is kéne pontosan tenniük és felteszik maguknak a kérdést: Mi miatt kéne aggódnom? Mi fontos az életben?” - mondta. „És a Star Warsban ez mind megtalálható. A felszín alá kell ásni, de az ember mindenképpen megérti a film lényegét, főleg a fiatalabb korosztály egyik tagja."

Lucas szerint a Star Wars előzményfilmek negatív visszhangja „olyan kritikusoktól és rajongóktól származott, akik 10 évesek voltak, amikor az első filmet látták”, és nem akartak gyerekfilmet nézni a moziban. Jar Jar Binks - akit az akkor gyerekcipőben járó interneten ízekre szedtek - nyilvános szidalmazása a C-3PO-val kapcsolatos reakciókra emlékeztette Lucast. „Mindenki ugyanazt mondta 3-PO-ról is: hogy irritáló, és meg kellene szabadulnunk tőle” - mondta Lucas. „Amikor a harmadik filmet készítettem, akkor az ewokokat utálták: » Ezek csak plüssmacik. Ez egy gyerekfilm és mi nem akarunk gyerekfilmet látni.« Én pedig a következőt válaszoltam: »Ez egy gyerekfilm és mindig is gyerekfilm volt.«"

Lucas azt is elmagyarázta, hogy miért végzett ráncfelvarrást az eredeti trilógián: 

„Határozottan hiszek abban, hogy a rendezőnek, az írónak vagy a filmkészítőnek joga van ahhoz, hogy a filmje olyan legyen, amilyennek látni szeretné” - fejtette ki Lucas.„Az eredeti filmeket lemezes verzióban is piacra dobtuk, mindenki kiakadt és csak annyit mondtak: » Ez szörnyen néz ki«. Én pedig ezt feleltem: »Igen, tudom, hogy szörnyű volt, valamikor ez így nézett ki«.

A Star Wars-folytatásokról beszélve, amelyek azután készültek, hogy 2012-ben eladta a Lucasfilmet a Disney-nek (4,05 milliárd dollárért), Lucas azt mondta, hogy az új céges főnökök sok hibát követtek el.

„Én voltam az, aki igazán tudta, mi a Star Wars... aki valóban ismerte ezt a világot, mert ez egy nagyon összetett univerzum. Az Erőt például senki sem értette” - mondta. „Amikor a cég eladása után más projektekbe kezdtek, sok ötlet, ami annak idején létezett, valahogy elveszett. De ezen már nem lehet változtatni. Ha feladod, akkor feladod és kész.”

Hirdetés


American GraffitiArany PálmaCannesGeorge LucasLucasfilmStar WarsTHX-1138

Képek forrása: TheHollywoodReporter

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.