Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

A legkegyetlenebb sors a Trónok harcában

Kevés olyan borzasztó sorssal találkozunk, mint amilyennel Elia Martell szembesült


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 07. 17. 12:15

A legkegyetlenebb sors a Trónok harcában
Megosztás

Hirdetés

Ebben a cikkben a Trónok harca egyik legtragikusabb karakteréről, Elia Martellről fogok beszélni. Valószínűleg hallottatok már róla, az is megtörténhet, hogy a teljes történetét tudjátok, én nagyvonalakban kitérek a múltjára és részletesen fogok beszélni a brutális sorsáról is, mely még Trónok harca mértékkel is borzasztó és megbocsáthatatlan. Nem is szaporítanám tovább a szót, lássuk, hogy ki volt Elia Martell! Ha videóban tekintenétek meg ugyanezt, katt az alábbi lejátszóra:

A nő fiatalkora

Elia Martell annak a Dorannak és Oberynnek a lánytestvére, akiket a sorozatban is láthattunk. Elia koraszülötten jött a világra és többen azt hitték, nem éli meg a felnőttkort. A lánynak végül sikerült felcseperednie, de az egészsége mindvégig törékeny maradt. Elia után alig egy évvel született meg Oberyn és ők ketten elválaszthatatlannak bizonyultak, egy egészséges testvéri kapcsolat alakult ki közöttük.

Amikor Elia elérte a megfelelő kort, ő és öccse ellátogattak Csillagvölgybe, az Arborba, Óvárosba, a Pajzs-szigetekre, Crakehallba, s végül Kaszter-hegyre egyaránt, hogy házastársat keressenek a fiatal lánynak. Oberyn természetéhez hűen az összes kérőt egyenként kigúnyolta és bizonyos nevekkel illette őket. Így Lustaszemű nagyúr, Csöpögőszájú fegyverhordozó és Sétáló Bálna egyaránt elbuktak, mint férjjelölt.

Az egyik férfi, a jóképű Héttorony Baelor azonban elnyerte úgy Elia, mint Oberyn tetszését, a lány félig belé is szeretett a férfiba. A gond csak az volt, hogy elszellentette magát és Oberyn gyorsan át is keresztelte Bűzölő Baelorra, így Elia bárhányszor is látta a férfit ezután, mindig elnevette magát. Ahogyan azt Tyrion is megjegyezte magában a Kardok Vihara c. könyvben, az az ártatlan puki megannyi életet fújt el a későbbiekben…

Oberynék édesanyja Eliát Jaime Lannisternek, míg Oberynt Cerseinek szánta. Tywinnak azonban más tervei akadtak, Cerseit Rhaegar Targaryennel akarta összeadni, Eliát pedig Tyrionnal, ez utóbbi pedig sértésnek bizonyult, tekintve a törpe rossz hírét és a könyvben nem éppen megnyerő külsejét. Végül Elia férje Rhaegar Targaryen lett, és röviddel a házasság után megszületett Rhaenys hercegnő, rá két évre pedig a kicsi Aegon.

Elia és Rhaegar házassága

Elia és Rhaegar házassága sosem volt romantikus, a férfi azonban jól bánt a nővel és viszonylag boldogan éltek egymással. Elia egészsége azonban továbbra sem javult, Rhaenys szülése után fél évig az ágyat nyomta, Aegon herceg születésébe pedig kishíján bele is halt. A mesterek tanácsára ő és Rhaegar több gyereket már nem vállalt a későbbiekben. A Harrenhalban tartott lovagi torna során Rhaegar győzedelmeskedett és a szerelem és szépség királynőjének járó koronát nem a feleségének, hanem Lyanna Starknak adta… Már itt elkezdődött az a bonyodalom, ami később Robert lázadásához és megszámlálhatatlanul sok ember halálához vezetett. Nem célom ebben a cikkben részletezni Robert lázadását, térjünk azokra a pontokra, amik Eliát érintik.

Rhaegar a szívére hallgatott végül és lelécelt Lyannával, Robert pedig elindította a Lázadást, mely a Targaryen-ház végső megbuktatásához vezetett. Ekkor az Őrült Király, Aerys, Rhaegar, Viserys és Daenerys apja uralkodott a Hét Királyságon és bizony a fickó rászolgált a nevére, hihetetlenül paranoiás lett erre a pontra, a Királyi Testőrség lovagját, Lewyn Martellt, Elia nagybátyját is megfenyegette és elküldte, hogy segítsen fiának, Rhaegarnak. Végül Lewyn a herceggel együtt a Három Folyónál vesztette életét, Aerys pedig biztos volt benne, hogy a lovag elárulta fiát, így továbbra is fogva tartotta Eliát és két gyermekét.

A csúnya vég

A Lannisterek természetesen semlegesek maradtak, a Három Folyónál vívott csatáig kivártak, majd Tywin Lannister tizenkétezer emberrel bemasírozott Királyvárba, vért és holtakat hagyva maguk után. Jaime kb. ezen a ponton ölte meg Aeryst, Gregor Clegane és Amory Lorch pedig betört Maegor erődjébe, és itt történt meg Westeros történelmének egyik legvéresebb és legistentelenebb tette. A kis Rhaenys félelmében édesapja ágya alá bújt, de a démoni és lelketlen Amory Lorch kirángatta a visító gyermeket és nem kevesebb, mint ötvenszer döfte le a kislányt, miközben az kilehelte a lelkét.

Gregor Clegane is bemutatta, hogy miért szolgált rá rettegett hírnevére. Elia kisdedét, Aegont pedig a melléről szakította le és a falhoz csapta a gyermek fejét, ami azonnal szét is loccsant. Gregor utána fogta és brutálisan megerőszakolta Eliát, miközben a kezén még ott volt a csecsemő vére és agyveleje. Végül Clegane bezúzta annak az Eliának a koponyáját, aki végignézte saját gyermekei halálát, aki egy életen át gyengélkedett, akit fogva tartottak halála előtt és akit a férje sosem szeretett és sosem védelmezett.

A legszomorúbb az egészben, hogy a bosszú és az igazság ökle sosem sújtott le a Lannisterekre, sem a két aljas gazemberre, sőt mi több, Oberyn szintúgy tragikus halált halt. A sorozatban Doran testileg és lelkileg is egy gyenge, túlságosan is béketűrő emberként került bemutatásra, ott már sosem kap elégtételt Elia és Oberyn haláláért. Ellenben a könyvben bosszúra szomjazik. Doran összes testvére meghalt, s mindmáig gyászolja őket. De tudjuk a Dorne-iak szavait: Meg nem hajol, meg nem rogy, meg nem törik. Ezúttal a Lannistereknek fizetik meg a keserű és véres adósságot.

Hirdetés


DorneElia MartellFantasyGeorge R.R. MartinHBOSorozatokSárkányok házaTrónok harca

Képek forrása: Fanart

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.