Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Miért sárga a Sithek szeme?

A Sitheknek az egyik legegyedibb külső jegyük nem más, mint a szemük


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 07. 09. 15:12

Miért sárga a Sithek szeme?
Megosztás

Hirdetés

A Sithek a Star Wars-univerzum nagy gonosztevői. Bár mindenféle alakban, méretben és fajban léteznek, néhány vonás mégis megkülönbözteti őket mindenki mástól. Ezek közé tartoznak a sötét ruhák és a vörös fénykardok. Fizikai szempontból azonban az egyetlen igazi közös vonás a Sithek között a sárga szemek megnyilvánulása - kivéve néhányukat, mint például Darth Tyranust, más néven Dooku grófot.

A Sithek azok, akiket a Jediknek meg kell állítaniuk, hogy visszaszerezzék és fenntartsák az egyensúlyt az Erőben. A Sithek önzése, kapzsisága és haragja arra készteti őket, hogy olyan dolgokat értékeljenek és tegyenek, mint a kegyetlenség, a gyilkosság és a hódítás. A démoni tekintetű szemek tehát abból a szempontból is jól szolgálnak, hogy a néző el tudja dönteni, hogy ki az antagonista. Azonban Sithek szemének színe nem csak azért ilyen, mert a képernyőn jól néz ki...

A Csillagok háborújában szinte minden Sithnek sárga szeme van. Azonban amellett, hogy ez egy vizuális jel is egyben közönség számára, valójában van egy univerzumon belüli oka ennek a szemszínnek. A Star Wars: The Visual Encyclopedia szerint "a szemek, mint a lélek ablakai, tükrözik a Sithek által felfogott érzelmeket. Amikor a düh és a harag forrong a sötét oldal használójában, a szemük sárgán éghet, tüzes-vörös peremmel". Ez azt jelenti, hogy egy Sith érzelme a szemén keresztül mutatkozik meg.

Egy Sith hatalmi szintjét is meg lehet határozni a szemek alapján. A jelenlegi Star Wars kánonban Darth Sidious a legfőbb Sith. Ő szervezte meg a Köztársaság bukását, a Jedik elpusztítását, és még a halált is kijátszotta. Amikor a császár még kancellár volt, akkor a szemeit rejtve tartotta és a kilétét is egyaránt. Ez bizonyítja, hogy egy Sith tudatosan el tudja rejteni gonosz megjelenését mások, sőt még a Jedik elől is. 

Sok Sith azonban nem törődik azzal, hogy ki és mikor látja a sárga szemét. Például Darth Maul és testvére, Savage Opress sosem "takarták el" azokat a Klónok háborúja animációs sorozatban. Valószínűleg több tiszta harag volt bennük, mint bármelyik Sithben a Star Warsban, így nehezebb elrejteni a dühük külső megnyilvánulását. Maul eredetileg a Jediket akarta elpusztítani, de miután a Naboo-n megcsonkították, a fókusza Obi-Wan és Darth Sidious felé fordult. Sérülései miatt a gyűlölet állapotában élt, miközben bosszút akart állni. Ez az életmód a szemén keresztül mutatkozott meg, és a bátyját is megtanította arra, hogy ugyanígy viselkedjen.

A fiatalabb vagy kevésbé tapasztalt Sithek nem tudják elrejteni a szemüket mások elől, mert a sötét oldal érzelmei túlságosan újak ahhoz, hogy irányítani tudják őket. Például a "friss" Darth Vader szemszíne folyton váltakozott a normális és a sárga között. Ezt hivatalosan így magyarázták meg: "A Mustafaron Darth Vader szemei izzanak, amikor lemészárolja a szeparatista vezetőket, de visszatérnek a normális színükre, amikor megérkezik a felesége, Padmé Amidala". Ellentétben Sidiousszal, aki képes irányítani a megjelenését, Anakin szemei egyszerűen csak az aktuális érzelmeit közvetítik. Amikor dühös volt a szeparatistákra, sárgák voltak. A szeretője látványa azonban visszahozta a dühből és a normális szemeit láthattuk. 

A sárga Sith szemek alól a legérdekesebb kivétel Darth Tyranus, vagyis Dooku gróf. Darth Sidious tanítványaként közel egy évtizeden át félelmetes ellenfél volt. Legyőzte Obi-Want és Anakint, és még magával Yodával is felvehette a versenyt. Bár Dooku elég erős lehet ahhoz, hogy elrejtse Sith szemeit, szokatlan megjelenésének más oka is van. Dooku szemei sosem voltak sárgák, mert nem rendelkezett olyan motivációval és érzelmekkel, mint a többi Sith.

Dooku idealista volt, aki elhagyta a Jediket, mert úgy gondolta, hogy elvesztették az útjukat. Nem tetszett neki a Köztársaság Szenátusában növekvő korrupció, ezért filozófiai és politikai célok motiválták, nem pedig a Sötét Oldal olyan érzelmei, mint a düh. Még az is lehetséges, hogy úgy gondolta, hogy jót tesz a galaxisban azzal, hogy elpusztítja a Köztársaságot, és a Független Rendszerek Konföderációjával helyettesíti. Persze Sidious nem mondta el Dookunak a teljes tervet, így ez nem sikerült túl jól neki. Ettől függetlenül Dooku szemei nem voltak sárgák, mert nem a harag motiválta. Csupán gyakorlatias Sötét Oldal-használó volt, így nem a szokásos Sith szemszínnel rendelkezik.

Hirdetés


Darth MaulDarth SidiousDarth TyranusDarth VaderDooku grófKlónok háborújaLucasfilmPalpatineSavage OpressSithStar Wars

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.