Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: Fűrész VI.

Itt már javában kezdtek látszani a fáradtság jelei.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 11. 03. 00:00

Visszatekintő: Fűrész VI.
Megosztás

Hirdetés

Visszatekintő rovatunkban folytatjuk a nemrégiben elkezdett Fűrész-franchise kivesézését a 2009-ben bemutatott Fűrész VI-tal, amely továbbra is a nyomozós történéseket kívánja elmesélni.

A cselekmény idején Strahm különleges ügynök halott, így Hoffman felügyelő lesz Jigsaw hagyatékának örököse. Ahogy az FBI gyűrűje egyre szorosabbá válik körülötte, rákényszerül, hogy újra beindítsa a játékot, és Jigsaw nagy cselszövése végre érthetővé válik.

A film ismételten szoros kapcsolatot ápol az eddigiekkel és ha az előző öt részt nem láttuk, akkor neki se álljunk a hatodik felvonásnak, mert semmit sem fogunk érteni. Ez továbbra is nagy erőssége a Fűrész-filmeknek, hogy egy ilyen kerek történetet tudtak összerakni, de ha ezt félretesszük, akkor sajnos észre kell vennünk, hogy a Fűrész VI. nem sikerült olyan fényesen és a franchise gyenge láncszemei közé sorolható.

A történet iszonyat lassú és legtöbbször borzasztóan unalmas. Az egész cselekményt Hoffman felügyelő tartja egészben, akit továbbra is öröm nézni, még ha a gonosz oldalt képviseli, akkor is. A karakter meglehet, hogy túl lett tolva, mert olyan dolgokat visz véghez, amelyet még maga John Kramer sem tudott: nagyjából 14 embert rabol el egymaga. Adódik a kérdés, ezt mégis hogyan csinálta? Persze, mindent meg lehet magyarázni és az előző Fűrész-filmek is merőben tartalmaztak túlzásokat.

A felügyelőt a film végén elfogja Jill, azaz John volt felesége és ráteszi a legendás csapdát, amelyből Amandának is ki kellett szabadulnia. Ez egy váratlan fordulat volt, hogy végül Kramer felesége is beszáll a játékba, de egy kicsit azt az érzést keltheti az emberben, hogy komolyan már megint van valaki, aki újabb játékot talál ki, mert a "főnök" megbízta? Egyre inkább érződik, hogy kezd fáradni ez az elem és az újabb furcsa döntés nagy mértékben hozzájárult, ahhoz, hogy nem volt akkora siker a film, ami sajnos egyáltalán nem öregedett jól, mint például az első rész.

Tobin Bell nyilvánvalóan visszatért a filmben, a szokásos visszaemlékezések formájában és ezek viszont a film pozitív oldalát erősítik, mivel egy pazar dolog az, ha ennyi idő után is tudnak új és érdekes információt hozzáfűzni a történethez. Ez egyébként a csapdákról is elmondható, hogy megint remekül működtek és voltak megrázó játékok az áldozatok számára, azonban láttunk már durvább kihívásokat is a franchise során.

Az pedig egyre jobban érzékelhető, hogy el kellett volna engedi a szériát, mert kezd unalmassá válni a sok bőr lehúzás, amit évről évre kaptak a nézők. Az ötödik rész és a negyedik is már ebbe a kategóriába tartozott, azonban a két film mégis működőképes tudott maradni, még ennyi év után is. Viszont a hatodik filmnél már nagyon azt lehet érezni, hogy tényleg kellett ez nekünk?

VÉGSZÓ

A Fűrész VI. volt az a film a franchise-ban, legalábbis az újbóli megnézés ismereteiben gondoljuk, amelyre már nem igazán volt szükség és valóban rövidebbre kellett volna zárni a történet elmesélését. Az új karakterek teljesen jelentéktelenek és csapdákat is láttunk már brutálisabbakat. Emellett nem arról van szó, hogy rossz film lenne a Fűrész VI., inkább csak erőltetett.

5.5/10

Hirdetés


Filmek 2009Fűrész VI.HorrorJigsawTobin BellVisszatekintő

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.