Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: Fűrész V.

John Kramer végre megtalálta méltó utódját?


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 10. 30. 00:00

Visszatekintő: Fűrész V.
Megosztás

Hirdetés

Visszatekintő rovatunkban legutóbb a Fűresz negyedik részét veséztük ki, a mai nap pedig a folytatása, a Fűrész V. kerül górcső alá.

A történetben Hoffman látszólag az utolsó életben maradt ember, aki tovább viheti Jigsaw ördögi örökségét. Amikor titka veszélybe kerül, Hoffmannnak folytatnia kell a vadászatot, hogy elvarrja a szálakat.

A franchise első hat részét értelemszerűen két trilógiára lehetne bontani. Van "Amanda-trilógiája", a másik pedig az úgynevezett "nyomozós-trilógia". Persze, mindegyik film összefüggésben áll a másikkal és szigorúan ajánlott az összeset megnézni, mert különben nem igazán fogjuk megérteni a kerek egész történetet. Személyes véleményem szerintem nagyon jót tett a Fűrész világának ez a döntés, hogy inkább átvitték "nyomozósba" a történetet.

Számomra Amanda karaktere mindig is idegesítő volt és nem tartom méltó utódnak, viszont magában a cselekményben kulcsszerepet töltött be. És ezért is gondolom azt, hogy gyengébbre sikerült az úgynevezett "első-trilógia", mint a második. Sokkal jobb karaktereket, történetet és izgalmakat kaptunk már a negyedik, de a mai témánk, az ötödik filmben is. Azonban sokan az ellenkezőjét gondolják, amit szintén meg lehet érteni, hiszen az igazi Fűrész hangulatot csak az első-három film tudott megteremteni.

Az ötödik rész egyből a negyedik végétől veszi fel a fonalat, szóval ismét szorosan kapcsolódik egymáshoz a két film, ahogy azt már megszokhattuk. Amint az már ismert, Hoffman vette át a stafétabotot Johntól és a film csodálatos visszaemlékezésekkel kényeztet el minket, amelyek során az egész franchise korábbi részeire visszatekinthetünk, mivel a nyomozó már az első rész előtt segített Jigsaw-nak és ez egy brutális nagy csavar volt a történetben, de egyben pazar húzás. Ezáltal az is kiderült, hogy Amanda mindvégig mellékszereplő volt Kramer szemében és Hoffman tényleg jó választás volt az utódjának, nem úgy, mint a nő. Hoffman pedig olyan jól megtervezte az egészet, hogy végül ellensége, Strahm nyomozó kerüljön ki vesztesként, tehát rá szállt minden apró jel, amivel ő a látszólagos tettes.

Tobil Bell is természetesen visszatért, ahogy szinte majdnem mindig és újra visszaemlékezések formájában láthattuk a kirakós gyilkost. Nélküle aligha működnének a filmek és hihetetlen, hogy milyen sokat hozzá tud tenni a színész a történethez. Mindig jó látni, ahogy a múltbéli eseményekben tervezi a játékot és ismét rengeteg fontos információval gazdagottunk, hogy könnyebben megértsük a teljes történetet. Továbbá a film remekül mozgatja a múltat és a jelent. A jelenben is több szállal kell dolgoznia a filmnek, sőt újra van egy játékszál is és ezeket remekül gyúrja össze a Fűrész V., amely pazar terméket eredményezett. Csapdákból újfent nem volt hiány, újra változatos és félelmetes játékokat láthatunk, ami megint csak erősíti a film pozitív oldalát.

VÉGSZÓ 

Fűrész V. új felállással, új képivilággal és végre egy méltó kirakós utóddal kedveskedett nekünk 2008-ban, amely során egy izgalmas macska-egér harcot láthattunk, továbbá a kegyetlen játékokból és a zseniális flashbackekből sem volt hiány. Személyes véleményem szerint pedig az első rész után ez volt az az epizód, amely igazán kiemelkedő tudott lenni, viszont közel sem hibátlan, hiszen a jól megszokott Fűrész hangulatott csak minimális szinten tudta megteremteni.

7.5/10

Hirdetés


Filmek 2008Fűrész V.HorrorJigsawTobin BellVisszatekintő

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.