Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: Fűrész IV.

Jigsaw halála után is folytatódik a játék.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 10. 29. 00:00

Visszatekintő: Fűrész IV.
Megosztás

Hirdetés

Nemrégiben elkezdtük kivesézni az egyik legikonikusabb horror-franchise darabjait, a Fűrész-filmeket. A mai nap folytatjuk a sort a Fűrész IV-gyel, amelyről elmondható, hogy jobbra sikerült, mint a harmadik rész, viszont továbbra is ugyanazt látjuk, mint eddig...

A történet idején Amanda halott. A sok mindent megélt Hoffman felügyelőt bízzák meg a két gyilkos halálával kapcsolatos vizsgálattal. Két jólképzett FBI szakember is érkezik az eddig rettegésben tartott városba, Strahm ügynök és Perez ügynök, akik Hoffman felügyelő munkáját segítik és együtt vizsgálják át Jigsaw földi maradványait. Minden jel arra utal, hogy Jigsaw halott, azonban valaki gondoskodik arról, hogy ördögi találmányai tovább szedjék az áldozatokat. Amikor az egyik rendőrt elrabolják, már semmi kétség nem lehet afelől, hogy Jigsaw vérfagyasztóan zseniális játéka újra működésbe lépett. Az eddigieknél is kegyetlenebb kínzásokat kell átélnie mindazoknak, akik besétálnak az őrült elme csapdájába.

A film számomra sokkal nagyobb élményt nyújtott, még második nézésre is, mint a harmadik. A karakterekkel jobban lehetett azonosulni és remekül működtek, mind azok, akik főbb szerepekben voltak, de a mellékszereplők is kiválóan vannak kidolgozva. A szereplők közt vannak visszatérők és ahogy megszokhattuk a Fűrész-filmeknél, megint a bevállt receptet használták a készítők: az előző részekben látott valamely mellékkarakter kerül a főszerepben. Ez kissé unalmas tud lenni, főleg, ha mindig ezt alkalmazzák, azonban a negyedik résznél működött, jó volt a főszereplő és a köré írt történet is.

A cselekmény rendkívűl dinamikus és megszokott módon sok fordulatot tartalmaz, különösen, amikor kiderült, hogy a negyedik rész mondhatni a harmadik film "előzménye", hiszen a szálak ugyan ott keresztezik egymást, ahol a Fűrész III. befejeződött. Tehát Jeffnél kötünk ki, majd pár másodpercre rá a nyomozóval találja szemben magát, aki lelövi őt. Még egy brutális csavarral kedveskedtek nekünk, amikor kiderült, hogy Hoffman áll az egész mögött. Hiába volt ő is a csapda része, mégis ő mozgatta a szálakat.

Természetesen ismételten kaptunk visszaemlékezéseket, ahol végleg megtudhattuk a nyomós indokot, hogy Tobin Bell karaktere, azaz John Kramer miért választotta ezt az utat magának. Többek közt John felesége is kulcsszereplővé válik, akin keresztül próbálja megérteni a rendőrség a sok gyilkosságot, amely egy nagyon okos döntés volt a készítőktől, mert így minimálisan változatossá tették a történetet és kevésbé ismétli önmagát a franchise. 

A csapdák és a játékok megint zseniálisan lettek megalkotta. Vannak közöttük brutálisak és megrázóak, ahogy ezt már megszokhattuk, de hatalmas dícséret, hogy ilyen sok filmen keresztül továbbra is kifogyhatatlan a lehetőségek tárháza és újra változatos kihívásokat láthattunk a filmben.

VÉGSZÓ

Fűrész IV. nem hozott nagy változást 2007-ben a franchise-ban, viszont egy remek kis részról beszélünk, ahol tovább füzögetik a történetet, szinte egyébként már a végtelenségig, de az új csapdáknak és a végre jól kidolgozott karaktereknek hála jó filmnek nevezhető a negyedik felvonás, ahol érdemes minden apró részletere figyelni, mert fontos lesz a későbbiekben.

7.5/10

Hirdetés


Filmek 2007Fűrész IV.HorrorJigsawTobin BellVisszatekintő

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.