Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Dave Filoni szerint valóban Hayden Christensen a Kiválasztott

Az Ahsoka alkotója, Dave Filoni elmagyarázta, hogy miért szerepeltette Christensent a szériában


dsnrbrt Dósa Norbert

2023. 11. 27. 00:00

Dave Filoni szerint valóban Hayden Christensen a Kiválasztott
Megosztás

Hirdetés

Bár az Ahsoka sorozat bődületesen sok inkonzisztenciát vonultatott fel, azt nem lehet elvitatni, hogy elsöprő kritikai és nézői sikereket aratott. Egy hónapokkal ezelőtti cikkben mi is úgy fogalmaztunk, hogy Hayden Christensen a Kiválasztott, ezúttal pedig a Lucasfilm kreatív igazgatója - s egyben a széria alkotója - Dave Filoni nyilatkozott hasonlóképpen.

"Bámulatos módon bánik a fénykarddal - nyilatkozta Filoni az Entertainment Weeklynek. - Úgy értem, tényleg ő a Kiválasztott. Kétség sem fér hozzá."

Filoni azt is hozzátette, hogy évek óta szeretett volna Christensennel együttműködni és egy korábbi Star Wars Celebrationön egyből megtalálták a közös hangot. Mindkettőt szoros szál fűzte Lucashoz: addig a pontig Hayden többször is felöltötte Anakin Skywalker/Darth Vader szerepét, Filoni pedig Lucas tanítványaként rengeteget sajátított el a Star Wars atyjától.

"Elképesztő volt látni, hogy van valaki, aki szintén tapasztalt ebben, érti, hogy miről beszélek Anakinnal kapcsolatban és felfogja azt is, hogy George hogyan látta a karaktert - mondta Filoni. - Úgy éreztem, hogy mi ketten tényleg egy nyelvet beszélünk."

Hayden már tavaly, az Obi-Wan Kenobi c. sorozatban is felöltötte Anakin Skywalker/Darth Vader szerepét, nem kevesebb, mint 17 évvel a legutóbbi Star Warsos szereplése után. Mivel az Ahsoka sorozat évekkel a Jedi visszatér után játszódik, ezért Filoninak ki kellett okoskodnia, hogy miként hozza vissza a Skywalker saga központi alakját. Filoni azt is hozzátette, hogy nem szeretett volna egy " Star Wars történelemleckét" bemutatni és az Erőszellemes megoldás helyett inkább a Világok Közötti Világ módszert választotta. Így Ahsoka és Anakin visszatekintések formájában tapasztalta újra a közös emlékeket és élte át először az egymástól független múltbeli eseményeket s Filoni ehhez nagyban inspirálódott Akira Kurosawa Árnyéklovas (Kagemusha) c. filmjéből. A forgatás előtt Hayden megcsinálta a házifeladatot és végignézte A klónok háborúja c. sorozatot ahhoz, hogy a lehető legautentikusabban hozza az animációs Anakin élőszereplős verzióját. Végül Filoni úgy döntött, hogy nem Anakinra helyezi a hangsúlyt, ugyanis elmondása szerint:

 "megbeszéltük, hogy ez már nem Anakin története, az a fontos, hogy bemutassuk őt Ahsoka perspektívájából. Ezek az ő emlékei. Az ő [Anakin] történetét már elmeséltük, a George által létrehozott Saganak vége. De mégis fontos ez Ahsoka számára, mert ő volt a mentora."

Filoni beismerte, hogy a Hayden Christensennnel és Ariana Greenblattal (a fiatal Ahsoka) közös forgatási napokat élvezte a legjobban, ugyanis olyan volt számára az egész, mintha A klónok háborúja c. sorozat életre kelt volna. 

"Megálltam egy pillanatra és néztem őt a jelmezben, ahogy Ariana mellett állt. Az én szemszögemből nincs különbség. Nem számít a médium, a lényeg mindig az Ahsoka és Anakin, tehát a nagytestvér és a kishúg közötti dinamika."

A Haydenes epizódban volt egy pillanat, amikor Anakin Ahsoka felé sétált és fel-felvillant Vader sziluettje és vörös fénykardja. Filoni ezzel Anakin tragikus karakterívét szimbolizálta, hogy miképpen vezet a gyűlölet a pusztuláshoz. Aznap, amikor ezt a jelenetet forgatták, szinte minden stábtag megjelent, hogy egy pillantást vethessenek az ikonikus fekete jelmezre. 

"Vadernek csak annyi feladata volt, hogy egyenes vonalban beséltáljon - mondja Filoni nevetve. "De nagyon sokan csak azért jöttek el a forgatásra, hogy lássanak valakit Darth Vader jelmezben, aki semmi mást nem csinált, egyszerűen csak sétált. Az ember ilyenkor eszmél rá a George Lucas által létrehozott karakterek és archetípusok erejére és ez bizony óriási felelősség. Nem szeretnéd, hogy ez a jövőben csökkenjen, muszáj fenntartanod az erőteljes hatást."

Ha tetszett a cikkünk, akkor az Ahsoka első évadának kritikáját itt, a Haydennel kapcsolatos cikkünket pedig itt találod!

Hirdetés


AhsokaAnakin SkywalkerDave FiloniDisneyHayden ChristensenLucasfilmStar Wars

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.