Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Másfél évtized után megtörtént Hayden Christensen megváltása

Megannyi savazás, negatív kritika és rajongói utálat után végre valahára Christensen újból bebizonyította: ő maga a Kiválasztott


dsnrbrt Dósa Norbert

2023. 09. 18. 00:00

Másfél évtized után megtörtént Hayden Christensen megváltása
Megosztás

Hirdetés

Ha a Star Wars: Ahsoka első három epizódja alapján kellett volna értékelést adnunk a szériára, akkor legalább annyira megcsúszott volna, mint a Boba Fett könyve vagy A mandalóri 3. évada. Azonban hála az Erőnek a negyedik részre már Filoni is bezárta az AI applikációt a laptopján és ő maga ült le a gép elé, ez bőven meg is látszott a minőségen.

Persze még abban az epizódban is voltak olyan egetrengető inkonzisztenciák, hogy sok néző majdnem átment A sithek bosszúja végén látható Anakinba, azonban végre láthattuk, hogy a szériában talán még van valamennyi potenciál. Bábel Zoltán kollégám igen szépen kivesézte múlthéten az ötödik részt, így én leginkább Hayden Christensen csodálatos játékára szeretnék kitérni.

Hayden élete nem volt játék és mese

Anakin

Hihetetlenül sok ekézés érte az előzménytrilógiát és a kritikusok többsége Hayden játékát emelte ki negatívumként. Tény és való, hogy sok más filmben, teszem azt Hazugsággyárosban, az Éberségben, de szerintem még a Hipervándorban is jobb színészi játékot nyújtott, mint a Star Wars berkein belül. Azonban az vitathatatlan, hogy Hayden csetlés-botlásai betudhatóak Lucas katasztrófális dialógusainak, amit minden idők legnagyobb színészlegendái se tudtak volna autentikusan visszaadni.

Egy sornyi Arany Málna, a kritikusok és a „csak az eredeti trilógia létezik!” típusú személyeknek köszönhetően Hayden Christensen végül csalódottságában visszavonult és jópár évig felhagyott a színészkedéssel, a békés farmeréletet választva. Azonban a Disney néhány évvel ezelőtt úgy döntött, hogy másfél évtized után is még bőven van hova fejni azt a tehenet, ezért visszahozták Haydent, ami sokak szerint puszta szívjóságból volt így. A jóhiszeműeknek azért elárulom: sajnos még véletlenül sem humánus okokból vették elő a megfáradt színészt.

A Jedi visszatér

Azt azért tegyük hozzá, hogy már az Obi-Wan Kenobiban nagyon jól bántak úgy az általa játszott Anakin Skywalkerrel, mint Darth Vaderrel. A röpke jelenetek és a sisak takarása miatt azonban nehéz lett volna megállapítani, hogy mennyit fejlődött vagy mennyire élvezte a neki szánt szerepet (igen, tudom, hogy Obi-Wan kettéhasította a sisakot), azonban a Star Wars: Ahsoka 5. epizódjában nem csak játszott, de a legkisebb túlzás nélkül brillírozott!

Amit Hayden Christensen a képernyőn művelt, az valami brutális volt. A személyiségét a legnagyobb fluiditással váltogatta, hol a szarkasztikus, humoros, de azért még világos oldalon álló Anakint, hol a sötétebb tónusú, gúnyolódó, páncél nélküli alteregóját láthattuk a képernyőn. Ha eltekintünk a vörös fénykardtól és a Sith-szemektől, akkor már a hangja és az egysorosai révén is tudhattuk, hogy mikor melyik személyiségbe kapcsol át. A klónháborús jelenetsorokban látott mozdulatai, mimikája egy az egyben visszahozta a jól ismert, Matt Lanter által megszólaltatott, animációs Anakint és látszott rajta az, ami talán színészként a legfontosabb: hihetetlenül élvezte a szerepet.

Bár lassan két évtized telt el A sithek bosszúja óta (hogy repül az idő!), de Hayden mit sem vesztett mozgékonyságából, kékszínű pengével visszaidézi a harmadik számozott filmben látott Anakin és Obi-Wan közötti mustafari párbajt. A páncél nélküli Darth Vader szerepében pedig erőteljesebb, kimértebb csapásokkal büntette Ahsokát és minden egyes mozdulatánál csak úgy sugárzott a Sötét Oldal ereje.

Külön dicséret jár a CGI-szakembereknek, a háborús köd révén olcsón, de annál impozánsabban oldották meg az összes klónháborús jelenetet, Anakin tovatűnése a semmiben, miközben át-átváltozik Vaderré, a ’77 óta megjelent összes Star Wars tartalom egyik csúcspontjaként fog fennmaradni az űropera történelmében. Ugyanilyen jól nézett ki az is, amikor a bedühödött Skywalker agresszív módon besétált a képernyőre, átfedéssel a másik személyiségével, a majdhogynem velejéig romlott Vaderrel.

Megváltást nyert a Kiválasztott

A legszebb azonban az egészben az, hogy ez az epizód megváltotta Haydent és mindenki – a legnagyobb utálói is – szembesülhettek a ténnyel, hogy anno bizony ő volt a tökéletes választás Skywalker szerepére. Látszott, hogy mennyivel tehetségesebb színész, hogy mekkora távon mozog a játéka, ha egy éppkézláb forgatókönyvet tolnak az orra alá.

Másokkal ellentétben én nem vagyok olyan nagyon elájulva és megelégedve Filoni munkájával, de az betonbiztos, hogy a 4. és 5. epizódban a kiválóhoz közelítő munkát tett az asztalra. Persze fontos kiemelni a „közelítő” szót, ugyanis sem ő, sem Favreau nem képes az utóbbi időkben elszakadni a fan service kényelmességétől. De ha már ilyen módon vakítják a parasztot, akkor legalább tegyék ilyen instant libabőrt okozó epizódokkal, mint a legutóbbiak.

Az interneten jónéhány vitát keltett az, hogy Anakin valóban visszatért-e Erőszellemként, vagy csak Ahsoka fejében játszódott le az egész jelenet. Szerény véleményem szerint egyik sem igaz ezek közül. Azt már a Lázadókban is láthattuk, hogy a Világok Közötti Világ igencsak egyedi módon működik, egy amolyan időn és téren átívelő hely és pontosan emiatt volt képes Ezra is megmenteni Ahsokát. Anakin egészen biztosan nem Erőszellemként tette tiszeletét, hiszen a korábban látottakkal ellentétben a Kiválasztott ezúttal teljes jogúan manifesztálódott. Képes volt megérinteni Ahsokát és képes volt elrúgni is őt. Ez már önmagában is kizárja azt, hogy mindez csak Tano fejében játszódott le, de hozzátenném azt is még, hogy Anakin utalt a Luke elleni harcra, arra, hogy nem vett részt a Mandalore ostrománál és maga Jacen is „hallotta” a fénykardcsapásokat az Erőn keresztül, ami teljesen lehetetlen lett volna, ha a Kiválasztott csak Ahsoka egy röpke agyszüleménye.

Tehát Anakin valószínűleg teljes jogúan visszatért az Erőn keresztül, így ha nem is túl sokáig, de visszakaptuk Haydent, ő pedig megváltást nyert végre, még a legszőrösebb szívű Star Wars-rajongó szívét is megdobogtatta az összes vele kapcsolatos jelenet. Utólag picit azért sajnálom, hogy Lucas nem A klónok háborúját élőszereplős verzióját készítette el, most már látszik, hogy lett volna kivel és mivel dolgoznia. A pénz már azon a ponton csak kifogás volt és 20 perces epizódokkal még a dúsgazdag Lucasfilm se ment volna csődbe.

A múltheti epizód révén már a legélesebb tűkön ülve várom az eheti részt, természetesen nem Hayden és az általa életre keltett Anakin, de Thrawn miatt, aki közeledve a fináléhoz már egészen biztosan tiszteletét teszi. Nagyon örülök, hogy a Disney és a Lucasfilm, valamint Filoni ekkora figyelemmel és alázattal bánt a Kiválasztottal, egyszerűen nincs mibe belekötni, ez úgy volt tökéletes, ahogy volt. Még ezredik újranézésre is imádtam.

Az Erő legyen veletek!

Hirdetés


Anakin SkywalkerDarth VaderDave FiloniHayden ChristensenStar Wars Ahsoka

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.