Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Megdöbbentő: Amikor a gonosz leselkedik kritika

Az év eddigi legbrutálisabb horrorjával van dolgunk


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 07. 14. 12:38

Megdöbbentő: Amikor a gonosz leselkedik kritika
Megosztás

Hirdetés

Még a tavalyi évben került bemutatásra egy argentin-amerikai horrorfilm a külföldi mozikban, azonban július 11-én hozzánk is eljutott az alkotás, amely az Amikor a gonosz leselkedik címet viseli. Nem egyszer leírtuk már, hogy manapság tényleg nehéz feladat egy ígéretes vagy jó horrort találni, mert a legtöbb ugyanazokat a hibákat követi el, és nem tudnak tanulni egymástól. Persze, idén azért akadtak nézhető és nem rossz darabok a zsánerben, például A halálkártya, illetve az Abigail, de az tény, hogy a legjobban várt horrorfilmeket nem most láthattuk, hanem az év későbbi részében fognak debütálni. Ilyen lesz az Alien: Romulus és a félelmetesnek kinéző Nosferatu

De, hogy ne evezzünk olyan messzi vizekre, térjünk is vissza az előbb említett az Amikor a gonosz leselkedik névre keresztelt filmre, amely nagy eséllyel ki fog tűnni az idei felhozatalból - már, ami a horrort illeti. A történet nem fogja megváltani a világot, sőt mondhatni, hogy sablonos, hiszen egy távoli faluban találjuk magunkat, ahol két testvér egy démon által megszállt férfit talál egy szegény családnál. Az ördögűzőt még a szertartás előtt rejtélyes módon megölték, a gonosz pedig épp azon van, hogy megszülessen a férfi testéből. A testvérpár megpróbál megszabadulni a felismerhetetlenségig torzult testtől, a démon ereje viszont fizikai jelenlét nélkül is követi őket.

A film borzasztóan lassan indul be, és amikor azt érezzük, hogy na végre történik majd valami, akkor megint visszavesz a tempóból - és ezt be lehet tudni a negatívumok közé. Azonban ez nem jellemző az egész játékidőre, hiszen, amikor már együtt van a kettészakadt család pár megmaradt tagja, akkor kezdődnek csak igazán az izgalmak. A legnagyobb erőssége az alkotásnak az egyértelműen az, ahogy bemutatja a démonokat, hogy mire képesek és, hogy milyen könnyen egymás ellen tudnak fordítani embereket, főleg a szoros kapcsolatban állókat. Mondhatni vírusként terjed a megszállás, és minden tárgyat - legyen az bármilyen értékes - ott kell hagyni, ahol történt a paranormális incidens, mert különben másodperceken belül beüthet a krach. 

És bizony itt lesznek olyan képsorok és pillanatok, amelyekre egyes nézők nem biztos, hogy fel vannak készülve, mert olyan szinten megrázó. Nem szeretnék spoilerezni, mert ezt jobb, ha a moziban tapasztaljátok meg, és ott kaptok egy kisebb sokkot. Ez is a pozitív oldalát képviseli a filmnek, hogy rendkívül váratlan és, hogy bármelyik percben történhet olyan, amire aligha számítana az ember. Emellett nagyon jól játszik az érzéseinkkel és az idegeinkkel az Amikor a gonosz leselkedik, és végig feszültségben tud tartani. Ez a jó történetnek és a fantasztikus atmoszférának is köszönhető, amely már a nyitójelenettől kezdve eléggé baljós. 

Továbbá, amit mindenképp ki kell emelni, azok az árnyékok. Hátborzongató, amikor egyes momentumoknál az árnyék a gonoszt próbálja megmutatni, hogy ő bizony jelen van. Ezért is kell a szereplőknek odafigyelni arra, hogy ne használjanak fényt, és ezzel együtt az áramot se. A démonok esetében szinte minden fontos elemre kitértek, hogy milyen szabályokat kell alkalmazni, és ezek mindegyike ismertetése után találkozunk is egy ilyen esettel. Ezzel is nagyon jól dolgozott a film.

Többek közt az is frissítette a horrorfilmek palettáját, hogy egy démoni megszállós alkotásban végre nem szörnyként van ábrázolva a gonosz, hanem emberi formában. Legyen szó egy férfiről, anyáról, gyerekekről. Persze, lehet azt mondani, hogy a "démoni vírus" elindítója egy szörny - mondjuk úgy is néz ki -, viszont a gonosz már szinte felemésztette azt az embert. Nem mellesleg az is érdekfeszítő volt, hogy a gonosz nemcsak egy családot vagy egy embert szált meg, hanem egy egész vidéki területet akar "elfoglalni". 

A karakterek is csodálatosan vannak bemutatva és a hozzájuk köthető érzések is egyaránt. Sokszor el van mondva, hogy mit nem szabad csinálni egy démonnal szemben, viszont az elő tudja hozni az ember olyan formáját is, amikor nem tud magán uralkodni, és tudatalatt a gonosznak tesz jót. Az arcjátékok is fantasztikusak, szóval le a kalappal a színészek előtt, mert a néző nem mindig tudja eldönteni, hogy kiben lapul a démon. Talán a legfélelmetesebb az autista fiú, aki már önmagában is egyeseknél kiválthat egy nem kimondottan komfortos érzést, de amikor a démon megtalálja őt, na akkor össze...... magunkat.

A legtöbb horrornál általában a jumpscarek a legijesztőbbek, és azzal próbálják meg még félelmetesebbé tenni a filmeket. Természetesen itt is vannak, de a leghátborzongatóbb nem a képünkbe ugró gonosz, hanem az, ahogy prezentálva vannak a démonok. Ahogy megszállja az embereket, ahogy gyilkol és még órákig sorolhatnánk. Tehát mindenképp csak ajánlani tudom a rajongóknak és tényleg nem érdemes spoileresen írni eme alkotásról, mert ezt át kell élni a moziban, de kizárólag a kötélidegzetűeknek.

Hirdetés


Amikor a gonosz leselkedikFilmek 2024Horror

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.