Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Agymanók 2 - Kritika

Az Agymanók 2 egy korrekt folytatás, DE...


kristofjozsef Kristóf József

2024. 06. 16. 10:00

Agymanók 2 - Kritika
Megosztás

Hirdetés

2015 óta nagyot fordult a világ. Ezalatt nem a politikára, a háborúra, a világjárványra, vagy az egy egész generációt magába szippantó TikTok jelenségre gondolunk, de mégcsak nem is a Való világ azóta elkészült és egyre sutább öt szezonjára. Nem arra, mennyit drágult a cigi, és a balaton szelet, nem arra, hogy Chris Rock megkapta az életműdíját, és mégcsak arra sem, hogy Elon Musk megvette a twittert és és ellátta egy olyan névvel, amiről semmi gyerekbarát nem jut eszünkbe. Érdekes dolog, a mai témánk, ugyanis 2015-ben és idén is majdhogynem egyszerre vetítik a mozik ugyanazt a három filmet...vagyis azonak folytatását. Azon a nyáron debütált a Mad Max: A harag útja, ami most egy óriásit zakozó Furiosa követ, akkor jelent meg az óriás sikerű Minyonok spin-off, akik júliusban térnek vissza a Gru 4-el, és bizony 2015-ben vetítették ki előszőr a vásznakra az Agymanókat. 

A Pixarnál annak idején minden koncepció egy kérdésből indult ki.
- Mi lenne, ha a játékaink élnének, mikor nem figyelünk?
- Mi lenne, ha tényleg szörnyek lennének a szekrényünkben?
- Mi lenne, ha a dinoszauroszokat nem pusztítja el a meteor?
- Mi lenne, ha egy patkány lenne a világ legjobb szakácsa?
- Mi lenne, ha a fejünkben kis manók irányítanák az érzelmeinket?

Ennek a kérdésnek felvetésére a Pixar 175 millió dollárt adott Pete Docter rendezőnek, hogy elkészítsék az Agymanókat.

Nem fogunk hazudni, a bűbájos mese mindenbizonnyal erősen túl van értékelve a maga 98%-os Rotten Tomatoes kritika összesítőjével, viszont kreativítása, humora, és hatalmas szíve a mi kőszívünkben is olyan láncreakciót indított el, melynek vége egy, majd azt kísérő néhány némán lehullott könnycsepp, elfojtott hangú szipogással kísérve. 

"A Pixar megint megcsinálta!"

Konstatáltuk, s egekig magasztaltuk, hogy klassz, a Pixar olyan filmeket gyárt, ami nem csak a kicsiket szórakoztatja el, hanem egyben a nagyoknak és a felnőtteknek is értékes kikapcsolódás. És ez jelentette tulajdonképpen a Disney - Pixar bukásának a kezdetét is.

Ugyan a Toy Story 3-ban már voltak eléggé ember gyermekét megpróbáló jelenetek, de az Agymanók 859 millió dolláros sikere után a Pixar nem is akart igazán már gyerekfilmeket csinálni. Elvitték őket egy olyan irányba, ami a gyermekek számára nehezebben emészhető recept, és nem minden esetben kötötte már le őket. 

Egy zenész találkozása a lélek vándorlással, egy halált a középpontba helyező történet, egy önmaga identitását titkoló srác, és egy magányosan a végtelenségben kóborló űrhajós...Nem ez az, amit a gyerekek szeretnének látni. Unják, kijönnek róla, amiről a szülő azt a konzekvenciát vonja le, hogy ezekre a mesékre nem szabad jegyet váltani a lurkónak. 2015-ben nem gondolta volna senki, hogy az Illumination a bugyuta, idegesítő sárga minyonjai, abszolút felül fognak kerekedni a Toy Story, és a Verdák studióján, és láss csodát: A Pixar studió legutóbbi 4 filmje ÖSSZESEN kevesebb, mint 800 millió dollárt hoztak. Persze, ezek között volt Disney + exlúzív is, de 2021-ben például az Énekelj 2 is képes volt 400 millió felett hozni, szóval ez már csak az ő hülyeségük. Az Illumination studió pedig ugyanúgy 4 filmmel közel 3 milliárd dollárt kaszált világszinten. 

Nem mintha az Illumination bugyuta történetei és karakterei bármilyen szinten felvehetnék művészetileg a versenyt a Pixarral, bár azért annak is vastaps jár aki nem kapcsolta ki legalább félidőben a Pirul a pandát vagy a Lightyeart. Azonban egyre inkább úgy fest, hogy kereskedelmileg nem az érzelmek és a gondolkodás a jövedelmező, hanem hogy az animációs filmek gyerek filmek legyenek.

Így tehát nem meglepő, az Agymanók folytatása annyira kellett a Disneynek, mint Kőműves Laci bácsinak hajnalban a kőbányai - vodka kombó.

A történet szerint Riley esetében véget érnek a gondtalan gyermekévek, és belép a kamaszkorba. A Fej-hadiszálláson új érzelmek jelennek meg, akik nem sokáig érzik magukat újoncnak, hamarosan átveszik a teljes kontrollt Riley élete felett, míg a régi érzelmeket elpaterolják szeretett otthonukból. Mielőtt Riley fejében egy végzetes toxikus káosz alakulna ki, hőseinknek vissza kell jutniuk a Fej-hadiszállásra, hogy visszavegyék az irányítást.

Éveken keresztül szinte teljesen biztos volt, hogy az Agymanók nem kap folytatást. A komplex történet ugyanis egyáltalán nem igényelte a visszatérést, viszont a nagyközönség egyértelműen várt rá. Az Agymanók 2 tulajdonképpen egy teljesen korrekt folytatás.

A karakterek ezúttal is hihetetlen jópofák, a poénok szinte kivétel nélkül óriásit ütnek, az animáció, és főleg bizonyos jelenetekben annak a rajzfilm elemekkel való ötvözése kimondottan szemkápráztató.

Innen pedig csupán egyetlen egy dolog maradt ki, ami az első filmben jelen volt bőséggel; azon a filmen minden érző lény szétbőgi magát, ezzel szemben a folytatásban tényleg annyi az érzelmi töltet mint egy alaplap hibás robot porszívóban. Nem, nem kell 100-as zsepivel készülnötök a kiválasztott vetítésre, az Agymanók 2 nem lesz akkora hatással senkire, mint az első.

És ez a film egyik fő negatívuma, abból a szempontból meg aztán pláne, hogy az új érzelmek adta lehetőségek egy még emocionálisabb mozi lehetőségét rejtette magában. 9 év után azért ha egy stúdió mégis folytatja a kerek egész és majdhogynem tökéletes történetét, ami nem mellesleg kicsik és nagyon számára is személyiségre rendkívül építő jellegű érzelmek kihatására és tanulság mesélésre képes, akkor az emberben azért igen is ott pislákol az a bizonyos…nem is remény, inkább egyenesen az elvárás, hogy napszemüvegben keljen távozni a moziteremből, hogy ne lássák a többiek, hogy sírtunk.

Egyébként ha már itt a negatívumoknál vagyunk, fontos kiemelni a film történetét. Az, hogy nagyon sok elemében az első részt játszották újra, még nem is lenne akkora probléma ha önmagában a tanulság és a végső megoldás azért nem ugyanaz lenne mint 9 évvel ezelőtt volt.

Mindezek után jogosan gondolhatja a kedves hallgató hogy nekünk nem tetszett az Agymanók második nekifutásra, pedig ez közel sincsen így. Sőt az Agymanók 2 gyakorlatilag veri a Pixar felhozatal legutóbbi 6 esztendejét, ugyanis legutóbb a Hihetetlen család 2 volt az a film, ami után maradéktalanul elégedetten álltunk fel a moziszék kényelméből. Igen, mindenki jogosan érezheti magát öregnek hogy az a film 6 éve jelent meg. 

Mindazonáltal az Agymanók 2 egy nagyon jó animációs film, csak az első részhez képest gyenge. Viszont tulajdonképpen a Pixar megint úgy szórakoztat hogy a felnőttek is elvannak vele, és a gyerek is élvezni fogja. Oké, mi többnek éreztük a játékidőt 96 percnél, de ezzel egyébként majdhogynem egyedül vagyunk itt az internetes véleményezők körében.

Senkit nem beszélnénk le az Agymanók 2-ről, már csak azért sem mert egy szórakoztató és szépen meganimált kaland, és ritkán van erre példa manapság, mi inkább azokról a megugorhatatlan elvárásokról szeretnénk titeket lebeszélni, amiket rengetegen támasztanak a film felé. Ehhez pedig még persze van egy 92%-os Rotten Tomatoes átlag, szóval az is lehet, hogy csak belőlünk veszett ki a gyerek. Járjatok utána! 

Hirdetés


Agymanók 2Inside Out 2

Képek forrása: IMDb Inside Out 2

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.