Star WarsMarvelVisszatekintőSárkányok házaDeadpool

Tényleg létezett Yasuke, az első fekete szamuráj?

A napokban rendkívül megosztó lett az, hogy az új Assassin's Creed-játékban feltűnik egy fekete szamuráj.


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 05. 20. 10:32

Tényleg létezett Yasuke, az első fekete szamuráj?
Megosztás

Hirdetés


Sokszor bebizonyosodott az Assassin's Creed-játékokban, hogy a kevésbé ismert történelmi személyiségek a legérdekesebb karakterek. Elképzelhető, hogy ez lesz majd a helyzet a legújabb részben, az Assassin's Creed Shadowsban, ahol találkozunk Yasukéval, az első fekete szamurájjal, aki az egyik protagonistaként fog majd szolgálni. 

Az nyilvánvaló, hogy hiába vannak jelen történelmi személyek a játékokban, nem szokta és egyáltalán nem is kell követni a valós eseményeket. A történelem során nem volt olyan, hogy Ezio Auditore megküzdött a pápával vagy, hogy fegyvert kapott volna Leonardo Da Vincitől. Az, hogy az Ubisoft kreatív szabadságot vett magának, nem vonja kétségbe Yakuse létezését, aki Japánban élt és Oda Nobunaga alatt szolgált egészen az 1582-es meggyilkolásáig. 

YASUKE TÖRTÉNETE

Sajnos Yasuke igazi nevét nem tudjuk, vagy hogy honnan jött. A Yasuke csupán az Oda Nobunaga által adományozott név volt, és még maguk a történelemkönyvek sem értenek egyet abban, hogy Yasuke honnan származik. Jean Crasset Histoire de l'eglise du Japon című műve azt állítja, hogy Yasuke Indiából került Japánba, míg Francois Solier Histoire Ecclesiastique Des Isles Et Royaumes Du Japon című műve szerint Yasuke eredetileg a mai Mozambikból származott. 

Annyit tudunk, hogy Yasuke 1579-ben érkezett Japánba olasz jezsuita misszionáriusok szolgálatában. Yasuke állítólag elkísérte a jezsuitákat egy Nobunagával való találkozóra, ahol Nobunaga kissé megszállottja lett Yasukénak és követelte, hogy Yasukét mossák le, mert úgy vélte, hogy fekete bőre csupán tinta.

Yasuke természetesen nem vált varázslatos módon fehérré, miután többször is lemosták, így pedig Nobunagát még jobban lenyűgözte. A daimjó arra kérte az olasz jezsuitákat, hogy ténylegesen adják át őt, amit azok nyilvánvalóan meg is tettek, mert Yasuke ezután Nobunaga szolgálatába állt, aki japán nevet adott neki. 

AZ ELSŐ FEKETE SZAMURÁJ

Néhányan azt állítják, hogy Yasuke valójában nem is volt szamuráj, de ez nem igaz. Yasuke gyakorlatilag Nobunaga "kísérője" volt, ami azt jelentette, hogy a daimjó 'Kashindan'-jába volt beolvasztva. Gondoljunk erre úgy, mint egy uralkodó állandó hadseregére - ami teljesen különbözik az „Ashigarutól”, amely egy parasztokból álló, besorozott hadsereg volt. 

Ha egy Kashindan tagja volt az ember, akkor az szamurájnak számított. A szamurájokat valószínűleg mindenki úgy ismeri, mint egy elit katonai kasztot. A Sengoku-korszak szamurájai katonák voltak, míg az Edo-korszak a kasztrendszer szilárd bélyegét nyomta rá a szamurájokra. Megjegyzendő azonban, hogy Yasuke Nobunaga Koshójának is számított, ami bebetonozta, hogy ő is szamuráj volt, de olyan, aki közvetlenebb kapcsolatban állt a daimjóval, akit szolgált. 

Yasuke sajnos nem sokáig szolgálta Nobunagát. 1582-ben Nobunagát elárulta vazallusa, Akechi Mitsuhide, ami azóta a „Honno-ji incidens” néven vált ismertté. Aki látta már az FX kiváló A sógun című sorozatát, az talán emlékszel Mitsuhide-ra, mint Mariko apjára, de sem a tévésorozat, sem a valós történelmi feljegyzések nem adnak támpontot arra, hogy Mitsuhide miért árulta el Nobunagát, csak annyit tudunk, hogy ez utóbbi halálához vezetett.

Yasuke ezután hűséget fogadott Nobunaga fiának és örökösének, Nobutada-nak, de Mitsuhide emberei az örököst is sarokba szorították, és szeppukura kényszerítették. Így Yasuke ismét daimjó nélkül maradt, akit szolgálhatott volna, és innentől kezdve a történelmi feljegyzések homályosak. Állítólag Mitsuhide Indiába küldte őt, és csak azért kímélte meg Yasukét, mert nem volt japán, de senki sem tudja, hogy pontosan miért. Hogy mi történt ezt követően Yasukéval, az teljes rejtély - senki sem tudja, hová ment, vagy mi lett vele.

Arról nem is beszélve, hogy Yasuke jelentős popkulturális jelenléttel rendelkezik Japánban. LeSean Thomas és a MAPPA készítette például a 2021-es Yasuke legendája című Netflix anime sorozatot, amely a szamuráj valós tetteit vegyíti némi sci-fi akcióval. Továbbá a Team Ninja két Nioh-játékában is szerepel Yasuke, de a Guilty Gear-játékban Nagoriyuki karakterét is erősen a szamuráj ihlette.

Az Assassin's Creed Shadows még idén november 15-én jelenik meg.


Hirdetés

A sógunAssassin's CreedAssassin's Creed ShadowsJátékokNiohSzamurájUbisoftYasukeYasuke legendája

Képek forrása: Ubisoft

Csatlakozz a csapatunkhoz, ha szereted a filmeket, sorozatokat, vagy videójátékokat, és tudsz róluk írni vagy videókat szerkeszteni!

Jelentkezés!