Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: The Expendables - A feláldozhatók 2.

A The Expendables - A feláldozhatók 2. folytatta azt, amit elkezdett az első rész, sőt a sztárparádénak és a remek akciójeleneteknek köszönhetően a franchise legjobbja lett.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 08. 27. 00:00

Visszatekintő: The Expendables - A feláldozhatók 2.
Megosztás

Hirdetés

Nemrégiben megnéztük, hogy milyen volt a The Expendables - A feláldozhatók, hiszen lassacskán érkezik a franchise negyedik része, A feláldozh4tók. Megszokott módon folytatjuk a kivesézést, méghozzá értelemszerűen időrendi sorrendben a második résszel, ugyanis a The Expendables - A feláldozhatók 2. kerül ma górcső alá.

A történet nagy vonalakban annyi, hogy az előző részben megismert csapat újra össze áll, és két taggal, Billyvel, a Kölyökkel (Liam Hemsworth) és Maggie-vel (Yu Nan) még bővülnek is, amikor Mr. Church (Bruce Willis) összetrombitálja a csapatot egy látszólag egyszerű melóra. Barney és zsoldosai könnyen jövő dohányban reménykednek, ám amikor egyiküket brutálisan meggyilkolják, a feláldozhatók bosszút esküsznek. Hiába járnak idegen területen, ahol minden ellenük dolgozik, a revánsvágytól fűtött csapat elszántan küzd, miközben az idővel versenyt futva egy váratlan veszélyt is el kell hárítaniuk, hiszen 2,7 kg tiszta plutóniummal már a világ egyensúlyát is meg lehet borítani, amit senki sem szeretne.

A rendezésben történt egy kis változtatás változás, mert a filmet nem Sylvester Stallone, hanem Simon West rendezte, de ez egyáltalán nem baj, mert Sly ott van a film munkálataiban ismét kettős szerepben, hiszen az egyik főszerep mellett ő írta a forgatókönyvet, ami a három rész közül a legjobb darabot eredményezte. Kíváncsian várjuk, hogy a negyedik felvonás tudja-e überelni ezt a részt. Persze, nehéz lenne rangsort állítani az eddigi három filmből, mert mindegyik egy remek darab az akciófilmek műfajában, de ez a rész külön kiemelkedik a franchise-ból, hiszen egy nagyon erős drámát figyelhetünk meg a filmben és még nagyobb nevek, szinte már elő legendák tűnnek fel a film során, amely a zsáner rajongóinak egy igazi finom falat volt, de újbóli megtekintésre is az tud lenni.

A feláldozhatók 2. részében visszatért Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Terry Crews, Randy Couture és Dolph Lundgren, de mellettük olyan színészek csatlakoztak a filmhez, mint Chuck Norris, Liam Hemsworth, Scott Adkins és Jean-Claude Van Damme. Szóval ez a film valóban maga a mennyország az akciófilmek kedvelőinek, mert nem mindennapi jelenség egy filmben ennyi ikonikussá vált akciófilm legendát látni.

A megszokott csapat közti párbeszédek és poénok továbbra is nagyon jól működnek és talán még több vicces pillanatot kaptunk, mint az előző fejezetben, de ez egyáltalán nem baj, hiszen remekül áll a filmnek. Egyedül Jet Li karaktere tűnik ki a sorból, mert jóval kevesebb képernyőidőt kapott, mint korábban, és nem meglepő, ha valaki hiányolja a karaktert, hiszen kedvelhető szerepben látjuk a színészt. Stallone és Statham pedig továbbra is príma párost alkotnak és a franchise remekül épít a két karakterre. Többek közt annyira jól épít, hogy a hírek szerint a negyedik részben Statham fogja átvenni a stafétabotot Stallone Barney Rossszától. Reméljük Barney-nak nem lesz semmi baja és nem fogja életét veszíteni a film során.

Az új karakterek pedig a film egyik, hanem a legjobb pillanatai, hiszen egy érzelmes dráma és egy egészen humoros jelenetsor köthető hozzájuk, azaz Chuck Norris és Liam Hemsworth karakteréhez. Chuck Norris már önmagában egy kultusz, rengeteg vicc fűződik az ő nevéhez, amit a film is alapul vesz, és egy halhatatlan veteránnak állítja be, aki még egy királykobra marást is túlélt. Ami a fiatalabbik Hemswortht illeti, egy gyönyörű dráma és egy tragédia kötődik hozzá, ami valljuk be nem meg szokott az akciófilmektől, mert a műfaj legtöbb tartalmában csak eszetlenül gyilkolnak, persze minden ilyen típusú filmben van ilyen, de a tragikus események már kevésbé figyelhetők meg.

És természetesen nem szabad megfeledkezni a kamionok között spárgázó ikonikus legendáról sem, Jean-Claude Van Damme-ról, aki a film antagonistájaként szolgál. Az első részben egy tipikus gonosztevőt láthattunk, de Van Damme sokkal másabb, ezerszer félelmetesebb és könyörtelenebb, bátran kimondhatjuk: egy sátánista pszichopata. A film során ő végez az ifjú Liammal, egészen könyörtelen módon, de a film végén láthatjuk őt összecsapni Stallonéval, ami egy egészen káprázatos harcba torkollik. Gyönyörű a koreográfia és brutálisabbnál brutálisabb jeleneteket láthatunk, de ez igaz az egész filmre, amely továbbra is nagy erőssége A feláldozhatók - franchise-nak.

A történetvezetés ismét pazar és sokkal tartalmasabbnak érződik ez a darab, mint az első, de természetesen az is egy remek rész volt, főleg egy franchise nyitó darabjaként. A zenéről pedig muszáj említeni pár szót, mert igazán fülbemászó és ismét egy olyan dallal van dolgunk, amit jó néha-néha újra hallgatni. Ez olyan, mint amikor bekapcsoljuk a Star Wars, Indiana Jones vagy akár a Jurassic Park zenéit, mert élvezetes hallgatni őket. Ez pedig rettentően hiányzik a mai filmiparból, hiszen ritka jelenség manapság az ilyen.

A film során rengeteg easter eggel is találkozhatunk, amelyek a különböző színészekhez köthetőek, például előtérbe kerül Rambo, a Drágán add az életed és a Terminátor is. Nagyon jó ötlet volt a készítőktől, hogy ilyen apróságokat is belecsempésztek a filmbe és ez a hagyomány nem tört meg, mert a harmadik részben is felfigyelhetünk hasonlókra.

Végszó

Összességében a The Expendables - A feláldozhatók 2. egy kiváló folytatás volt, sőt emelte a tétet, mert az eddigi három rész közül ez volt a legerősebb, mind karakterek, mind a történet szempontjából. A rendezők és a forgatókönyvírok, nem csak egy tipikus akciófilmet raktak le az asztalra, hiszen egy érzelmes drámát is behoztak a történetbe, amely egy olyan karakterrel történik meg, akit valószínűleg sokan egyből megkedveltek, de sajnos közbeszólt a jó öreg Jean-Claude Van Damme.

8/10

Hirdetés


A feláldozh4tókJason StathamSylvester StalloneThe Expendables - A feláldozhatók 2.Visszatekintő

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.