Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: The Expendables - A feláldozhatók

Lassan érkezik a Feláldozhatók, ennek örömére pedig megnéztük, hogy milyen volt az első rész.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 08. 26. 00:00

Visszatekintő: The Expendables - A feláldozhatók
Megosztás

Hirdetés

Sylvester Stallone nem csak színészként egy legendás név és alkotott maradandókat a filmvásznon, hanem rendezőként is. Olyan ikonikus franchise-ok köthetőek a névhez, mint például a Rocky, a Rambo és az első Feláldozhatók-film, amit a mai nap veszünk górcső alá, hiszen idén szeptember 21-én kerül a mozikba a legújabb epizód, Feláldozh4tók néven, amely értelem szerűen az akciófilm-sorozat negyedik felvonása lesz.

Az első film története dióhéjban annyi, a félelmet nem ismerő férfi, Barney Ross (Sylvester Stallone), a Feláldozhatók vezetője, akik halálosak és a végsőkig is elmennek, ha egy megbízatásról van szó. A csapat tagjai Lee Christmas (Jason Statham), a pengék mestere, Yin Yang (Jet Li), a közelharc szakértője, Gunnar Jensen (Dolph Lundgren), a mesterlövész, akik azonnal akcióba lépnek, amikor a titokzatos Mr. Templom (Bruce Willis) olyan megbízással keresi meg őket, melyet más nem vállalna el. Barney és csapata hamarosan szembekerül James Monroe-val (Eric Roberts), az egykori, dörzsölt CIA-ügynökkel.

Ez a darab – de ez elmondható a többi részről is – olyan embereknek való, akik imádják az akciófilmeket, mert ez egy kőkemény darab ebben a zsánerben. Ami pedig még jobban rá tesz egy lapáttal, hogy telis-tele van pakolva híres-neves akciófilm sztárokkal a film, többek közt láthatjuk Sylvester Stallone-t, Jason Statham-et, Jet Lit, Dolph Lundgrent, Eric Roberts-et, Mickey Rourke-ot, Randy Couture-t, Steve Austint, Terry Crewst és Arnold Schwarzeneggert. Akiknek ez nem lenne elég, akkor tekintse meg a második és a harmadik részt, mert ott még több legendás név van jelen.

A film története nem fogja megváltani a világot, hiszen a jól bevállt módszert veszi alapul a rendezőszékben Stallone: van egy hely, ahol gonosz emberek uralkodnak és likvidálniuk kell őket. Ezerszer láttuk már ezt a koncepciót, akár a Far Cry-játékokban, de a John Rambo című filmben is ez az alap ötlet, csak ott nem egy zsoldos csapattal indul el Stallone a kalandjára, hanem szinte egyedül. Hiába láttuk már sokszor ilyet, akár régebben, akár a mai filmiparban, mégis működik a film és egy kiváló darab az ackió műfajában.

A színészek nagyon jól lettek kiválasztva, mindenkinek jól áll a maga egyedi karaktere, hiszen rengeteg különböző zsoldossal találkozhatunk, ezt is a videojátékokhoz lehetne hasonlítani, az úgy nevezett “castokhoz”, van itt harcművész, mesterlövész, egy benga állat, aki szereti a nehézfegyvereket és még sok más különböző figura. A karakterek közötti párbeszédek, poénok és kapcsolatok nagyon jól működnek. Sok vicces beszólás van a filmben, és nem egyszer volt olyan alkalom, hogy ez az akciófilm kárára ment, azonban A feláldozhatókban mindig működnek. Mindegy melyik karakter szól be a másiknak, vagy adja elő a vicces történeteit, azt mindig jó hallani, és akárhányszor nézi újra ezt a filmet az ember, nem kizárt, hogy újból és újból elkapja a nevetés.

Az akciójelenetek remekül vannak megkoregrafálva, legyen az fegyveres, vagy ökölharc. Szinte átérezzük a fájdalmakat, amikor egymást ütik-verik a karakterek, és bizony a vérrel sem spóroltak, amit minimális szinten be lehetne sorolni a negatívumokhoz, hiszen A feláldozhatókban olyanok az emberek, mint a John Ramboban, azaz az emberek Legoból vannak, tehát, ha valakit lelőnek egy erősebb fegyverrel, akkor a teste szétesik. Utóbbiban ez nagyobb mértékben van jelen, itt csak minimálisan, de ez is egy olyan dolog, ami valószínűleg egy megosztó elem, mert van akinek tetszik és van akinek nem. Az biztos, hogy a film keménységéhez és a brutalitásához nagyban hozzá járul ez az elem.

A film nagyon dinamikus és mindig van érdemi történés, megismerhetjük mélyebben a változatos karaktereket, vagy azt, hogy mi a helyzet a Mexikói-öbölben fekvő Vilena-szigetén, ahol ki kell iktatni zsoldosainknak Garza tábornokot és a beszivárgott amerikait, James Munroe-t. Egy szerelmi szálat is bele fűzött Stallone a filmjében, ami drámai és érzelmes, és az ő karakteréhez köthető, de persze Statham figurájának is van egy hasonló szála, amire inkább igaz a drámai szó és a kemény.

Végszó

Összeségében a The Expendables – A feláldozhatók egy kiváló akciófilm és minden rajongónak kötelező, aki szereti ezt a zsánert. Nem fogja megváltani a világot a film, apróbb hibái is vannak, de Stallone megint megmutatta, hogy nem csak színészként, hanem rendezőként is maximálisan megállja a helyét.

7.5/10

Hirdetés


A feláldozh4tókJason StathamSylvester StalloneThe Expendables - A feláldozhatókVisszatekintő

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.