Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: Mi lenne, ha...? 1. évad

Nemsokára érkezik a népszerű animációs Marvel-sorozat második szezonja, mi pedig megnéztük, hogy milyen volt a Mi lenne, ha...? első felvonása.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 12. 03. 00:00

Visszatekintő: Mi lenne, ha...? 1. évad
Megosztás

Hirdetés

A Marvel Filmes Univerzuma (MCU) a negyedik fázistól kezdve eléggé nagy hanyatlásban van. Ez köszönhető a készítők által használt elvnek, amely a minőség helyett a mennyiségre fókuszál. Ez a dolog olyan borzasztó produkciókhoz vezetett, mint például az Amazon: Ügyvéd, a Thor: Szerelem és Mennydörgés, a Marvelek és az Örökkévalók. Azonban kiemelkedő sorozatoknak és filmeknek is szemtanú lehettünk a rendkívül megosztó negyedik, illetve ötödik fázisban. Ilyen volt a Loki, a Pókember: Nincs hazaút, a Holdlovag és a Mi lenne, ha...? animációs széria, aminek idén, december 22-én érkezik a második szezonja. Ennek a hírnek alkalmából visszatekintő rovatunkban megnézzük, hogy milyen volt a sorozat első évada. Írásunkban mindegyik részre kitérünk, hiszen egy antalógia-sorozatról van szó, amelynek mindegyik epizódja különböző, viszont a végjátékban összeeresztik az eddig felvezetett történeteket és karaktereket.

MI LENNE, HA... CARTER KAPITÁNYBÓL VÁLNA AZ ELSŐ BOSSZÚÁLLÓ?

Az első epizód máris egy érdekes változtatással drukkolt elő, méghozzá Peggy Carterből lett az első Bosszúálló, azaz Carter Kapitány. A történet szinte ugyanaz, mint az első Amerika Kapitány filmben, csak nem Steve Rogers kapta a szuperkatona szérumot, hanem szerelme. Az epizód egyáltalán nem volt unalmas, elképesztően dinamikus a cselekmény, egyedül csak azt lehetne felhozni negatívumként, hogy picit siet a rész. Ez annak is köszönhető, hogy több, mint 30 percben próbálják egybegyúrni az általunk ismert történetet, persze apróbb változtatásokkal, mint például, hogy Vörös Koponya életét veszti, a Kapitány nem befagyva vészel át 70 évet, hanem egy interdimenzionális kapu miatt. Szóval, remekül nyitott a széria, pazar akciójelenetekkel, izgalmas és új köntösben bemutatott karakterekkel megfűszerezve.

7/10 

MI LENNE, HA... T'CHALLA LENNE ŰRLORD?

A második rész története annyi, hogy a Fosztogatók néven ismert űrkalózok véletlenül mást rabolnak el Peter Quill helyett, név szerint T'Challát, akit gyermekkorában ért ez a váratlan esemény. Ez az epizód is szintén érdekes volt, és egy meglepő változtatást hajtottak végre Űrlord személye kapcsán, amely remek döntésnek bizonyult. Peterrel kapcsolatosan még egy módosítás történet, mivel tisztelik őt és Yondu is teljesen másképp bánik vele, mint A galaxis őrzői-filmekben. Továbbá rengeteg ismerős arcot vélhetünk felfedezni, többek közt Taz őrült titánt, Thanost, aki megtért és T'Challa csapatának szerves részét képzi, de még feltűnik Cosmo, Howard kacsa és Nebula is, akinek a külseje szintén máshogy néz ki, mint ami megszokhattunk. A cselekmény végig izgalmas tud maradni, és azt is érdekes volt látni, hogy Thanos fontos szövetségesei - akiket a Bosszúállók: Végtelen háborúban és a Bosszúállók: Végjátékban láthattunk - már a Gyűjtőt szolgálják, és a titánnak szembe kellett néznie velük.

7.5/10 

MI LENNE, HA... A VILÁG ELVESZÍTENÉ A LEGNAGYSZERŰBB HŐSEIT?

A harmadik rész cselekménye is rendkívül érdekfeszítő volt, hiszen Nick Fury azon időszakába nyerhetünk betekintést, amikor próbálja létrehozni a Bosszúállókat, azonban itt jön a csavar, hiszen egy sorozatgyilkos szemet vetett erre és elkezdi megölni a leendő tagokat. Végig feszült és izgalmas epizód volt, ahol senkisem lehetett biztonságban, mert a rejtélyes gyilkos mindenhol lecsap. A kiléte váratlan fordulatot hozott magával, és semmi rá utaló jel nem volt, amiből kicsit is lehetett volna szaglálódni, hogy mégis ki az. Ő nem más, mint Hanky Pym, aki bosszút akar állni felesége halála miatt Nick Fury-n. Samuel L. Jackson karaktere az igazság reményében egy meglepő szövetséget köt Lokival, akivel közösen egy remek párharcot követően megállítják Hanket. 

7/10 

MI LENNE, HA... DOCTOR STRANGE A SZÍVÉT VESZÍTENÉ EL A KEZE HELYETT?

Elérkeztünk a sorozat egyik legérdekesebb részéhez, amely a gyászával küzdő Doctor Strange-t követi nyomon, hiszen a kezei helyett szívét, azaz szerelmét veszíti el. E tragédia miatt a doktorból itt is varázsló lesz, de a mágiát arra akarja felhasználni, hogy visszahozza kedvesét, amelyet lehetetlen, hiszen ez az esemény elkerülhetetlen ebben az univerzumban. Viszont egy módon meg lehet akadályozni, ha Strange eléri az abszolút pontot, de ez súlyos következményekhez vezet, amelyek meg is valósulnak a rész során, és ez teszi igazán kiemelkedő epizóddá, de Strange vívódása és önmagában a koncepció és a dráma is remekül lett megvalósítva. Külön érdekesség, hogy láthattunk olyan dolgokat, amik később a Doctor Strange az őrület multiverzumában is visszaköszönt, és kiválóan adaptálták ezeket az animációs világból élőszereplős formába.

8.5/10 

MI LENNE, HA... LENNÉNEK ZOMBIK?!

Doctor Strange története után ismételten remekbeszabott epizódot kaptunk, amely egy brutális változtatással kedveskedett nekünk. A történet egy zombiapokalipszis kellős közepébe kalauzol el minket, amely a Bosszúállók: Végtelen háború eseményei alatt játszódik. A rész során csak maroknyi hős maradt életben, a legtöbbjük már átalakult élőhalottá, sőt még Thanos és társai is őket erősítik, akik érdekes módon tudják használni képességeiket, még zombiként is. Nem érdemes senkit sem hamar megkedvelni, mert bárki meghalhat, olyan is, akire aligha számítunk. Egyedüli negatívumként azt lehetne felhozni, hogy egy ilyen komoly hangvételű történethez nem igazán illik ennyi poén, de ha vannak, akkor legalább értékelhetőek legyenek, és ne ennyire kellemetlenek, mint amiket itt hallhattunk. További érdekesség, hogy azóta már bejelentették a Marvel Zombies című animációs sorozatot, amely, ha minden igaz 2024-ben fog érkezni.

7.5/10 

MI LENNE, HA... KONCOLÓ MEGMENTENÉ TONY STARKOT?

A hatodik rész során azt követhetjük nyomon, ahogy Tony Starkot támadás éri Afganisztánban - az első Vasember-film alapján - viszont ezúttal a Koncoló menti meg életét, aki egy amerikai katona, legalábbis egy ideig annak vallja magát. Az epizód szintén érdekes kérdéseket boncolgat, hiszen itt Starkból nem lesz Vasember, mivel sikeresen túléli a támadást, és Micheal B. Jordan karakterén van a hangsúly, aki nem véletlen épül be a Stark Industriesba, fontos céljai vannak ezzel: megbosszulni az apját. Koncoló remekül van kidolgozva, aki teljesen átvert mindenkit, ezzel együtt Amerikát és Wakandát is. A két államot egymásnak is ugrasztja, majd végül megkapja azt, amit annyira szeretett volna, a Fekete párduc címet.

7/10 

MI LENNE, HA... THOR EGYKE LENNE?

Sajnos erről a sorozatról sem lehet azt elmondani, hogy ne lenne borzasztó része. A hetedik epizód Thorra fókuszál, aki ebben az univerzumban egyke és egy elkényesztetett kamaszként kerül bemutatásra és intergalaktikus bulit rendez a Földön. Önmagában már ez az ötlet érthetetlen, hogy mégis kinek jut eszébe ekkora baromságot megalkotni. Nem elég, hogy Thor karaktere így is eléggé megosztó lett, köszönhetően Taika Waititinek, de még itt is egy förtelmes istent kell látni a rajongóknak, persze, ez egy másik világ, mint a filmbéli. Mind a párbeszédek, mondatok, a szóhasználat és a karakterek is botrányosak. Legalább vannak ismerős arcok, de a pozitívumból ki is merült ez a rész. 

4/10 

MI LENNE, HA... ULTRON GYŐZNE?

A legrosszabb után egyből elérkezett a legjobb rész. A történet a világvége után játszódik, ahol Natasha Romanov és Clint Barton próbálja meg legyőzni Ultront, aki világuralomra, sőt multiverzumuralomra tört. A cselekmény tökéletes és a koncepciót is pazarul valósították meg. Az apokalipszis hangulat is teljes mértékben átérezhető és meglepő módon sikerült úgy megalkotni, hogy még félelmetesnek is tűnjön, amely igaz Ultronra is. A karakter mondhatni nem részesült túl jó bánásmódban a Bosszúállók: Ultron kora című filmben, viszont a rajongókat minimális szinten kényeztette a sorozat e része, illetve az utolsó, mert a gyilkos robot kulcsszerepet kapott, és végre megmutatták nekünk azt is, hogy milyen könyörtelen és erős főgonosz. Olyan nagy hatalommal bír, hogy Thanost is simán félbevágja, majd elveszi tőle a végtelen köveket, így pedig szinte megállíthatatlanná válik. Csak remélni tudjuk, hogy az MCU jövőjében visszafog térni a karakter, mert sokkal több potenciál volt benne, mint amennyit kihoztak belőle. Továbbá ettől a résztől kezdve a Szemlélő is jobban bemutatásra kerül, aki téren és időn kívül figyelte a multiverzum eseményeit, amibe nem is akart és nem is szólhatott bele, viszont miután Ultron felfedezi őt, kénytelen lépéseket tenni a teljes pusztulás ellen. Többek közt az is remek párhuzam volt a rész és a Bosszúállók: Végjáték között, hogy most nem Natasha, hanem Clint hunyt el, és hasonló szituációban, mint amit a filmben láthattunk. Ez az epizód egyszerűen zseniális volt!

10/10 

MI LENNE, HA... A SZEMLÉLŐ MEGSZEGNÉ AZ ESKÜJÉT?

A kilencedik és egyben utolsó rész folytatta az előző epizódban felvezetett eseményeket, és összegyúrta az eddigi történeteket. A Szemlélő kénytelen volt belenyúlni az univerzum történéseibe, és ennek köszönhetően megalkotta a Multiverzum Őrzőit, amelynek a következő karakterek a tagjai: Carter Kapitány, T'Challa, mint Űrlord, Gamora, Koncoló, bulizós Thor, a vívódó Doctor Strange és a világvége után tevékenykedő Fekete Özvegy. Tehát az eddig felvezetett szereplők mindegyike a csapat része, akiknek a célja, hogy legyőzzék Ultront. Azonban akad egy olyan figura, nevezetesen Koncoló, aki a győzelem után szert tenne a hatalomra, de őt is sikeresen megállítják. A Szemlélő elmondja, hogy ő ezt mindvégig tudta, és nem véletlenül őket választotta ki erre a bátor feladatra. Az epizód ismét remekül sikerült és nagyon jól lezárta a karakterek történetét, végig izgalmas és akciódús volt, egyedül megint a poént lehetne felhozni, mint negatívum, mert ezúttal is több volt a kelleténél.

9/10 

VÉGSZÓ

Összességében a Mi lenne, ha...? első szezonja a jelenkori MCU kiemelkedő és minőségi tartalmaihoz köthető, amely animációs formában hihetetlen történeteket mesélt el, néhol apróbb, de legtöbbször hatalmas változtatásokkal. Külön dicséret a készítőknek azért, hogy eléggé beválalósak voltak a brutálisabb jelenetekkel, mert van itt a megszokottnál több vér és potyognak a különböző testrészek is. Továbbá a csúnya szavak használata is a pozitívumok sorát erősíti, amely simán megállná a helyét a filmekben is. Többek közt a karakterek animációra vitele is hiba nélküli lett, sőt még a magyar szinkronszínészeket is megkaptuk az adott karakterekhez, szóval le a kalappal a rendezők előtt. December 22-én pedig érkezik a folytatás, a második évad, amely még több érdekességet tartogat a számunkra. 

8/10 

Hirdetés


AnimációDisney+MarvelMi lenne ha...?Mi lenne ha...? 2. évadSorozatok 2021Visszatekintő

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.