Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: Godzilla II. - A szörnyek királya

A Godzilla II. - A szörnyek királya nagyon megosztóra sikerült, mind a rajongók és a kritikusok körében is.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 11. 24. 00:00

Visszatekintő: Godzilla II. - A szörnyek királya
Megosztás

Hirdetés

Nemrégiben visszatekintettünk a 2014-es Godzilla-filmre, hiszen 2023 mondhatni a kaidzsúk éve. Idén nem csak a jelenleg is futó Monarch: A szörnyek hagyatékából csemegézhetünk, hanem még egy filmmel is kedveskednek a rajongóknak, méghozzá a Godzilla: Minus One-nal. A gigantikus titánhoz még egy fontos film kapcsolódik, amely szintén a Warner Bros. és a Legendary Picture "MonsterVersre" keresztelt világához tartozik, a Godzilla II. - A szörnyek királya című alkotás. A történet dióhéjban annyi, hogy a Föld beteg, és az emberiség a "betegség". Azonban van egy gyógyszer, amely minden kórt elpusztít, és sok ezer éve itt él a világon láthatatlanul: a titánok törzse. Ezek az ősi szörnyek kegyetlenek, legyőzhetetlenek, hatalmasak és csodálatosak. Viszont, ha egyszer elszabadulnak, mindent elpusztítanak, ami otthonuk ártalmára lehet. A tiTánok úgy érzik, az emberiség veszélyes, ezért előbújnak földalatti fészkeikből, hogy egyszer és mindenkorra leszámoljanak velünk. Sajnos ehhez a harchoz ember önmagában gyenge, és a csata során ahhoz a segítségért fordulniuk, akitől eddig rettegtek: Godzillához.

A film eléggé megosztó fogadtatásban került bemutatásra 2019-ben. A rajongók és a kritikusok egyaránt nem voltak elájulva az alkotástól. A legtöbb médiumban negatív, illetve vegyes volt az értékelés, és kevés helyen látni olyat, ahol pozitívan beszéltek volna róla. A helyzet az az, hogy mind a két táborral egyet lehet érteni, mivel tényleg megosztó lett a Godzilla II. Rengeteg negatívum van jelen, többek közt a bugyuta és bosszantó párbeszédek. Ez kimondottan igaz Vatanabe Ken karakterére (a színész egy visszatérő szereplő volt, hiszen az első részben is fontos ívet szántak neki), aki halálosan szerelmes a Szörnyek királyába, és körülbelül minden harmadik szava az, hogy: Godzilla. Ha ez nem lenne elég, még fel is áldozza magát érte. Továbbá a sötétség is a rossz jelzőket erősíti, amitől nagyon úgy tűnik, hogy már akkor sem tudtak elszakadni a készítők. Nem egy lecke volt, amiből tanulhattak volna a filmrendezők, például az Alien vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen 2., ahol még maximális fényerővel, és ezer darab zseblámpa kíséretével is alig lehetett látni valamit. Ez azért bosszantó, mert minden néző/rajongó részletesebb összecsapást várt, amit jobban szemügyre tudnak venni, és nem kell keresgetni a sötét képernyőn, hogy most mégis mi történik. Ehhez a borzasztó elemhez még hozzátartozik az, hogy van egy-két kaidzsú harc, amikor rettentően közelről látjuk az akciót, és ilyen bődületesen nagy lényeknél ez egy hatalmas hiba. Távolabbról és nem Ghidorah vagy Godzilla arcából sokkal élvezetesebb csatákat kaphattunk volna. Persze, akadnak azért pazar és hihetetlenül látványos pillanatok.

Maga a történet egyébként rendkívül érdekes. A cselekmény két tábort mutat be: az egyik egy olyan szervezet, akik felakarják ébreszteni a szörnyeket, s helyre állítani a fertőzést, magát az emberiséget. A másik csoport pedig ennek az ellenkezőjét szeretné végrehajtani, és eszük ágába sem jutna ekkora baromságot csinálni. Ez sajnos meg is történik a filmben, köszönhetően a kegyetlenül idegesítő és unszimpatikus szereplőnek, Dr. Emma Russelnek, akit Vera Farmiga formált meg. Azonban hiába érdekes, és jó a koncepció, a megvalósításra lehet némi panasz. A filmben szinte mindig történik valami, viszont a több, mint két órás játékidő iszonyat hosszúnak érződik, amely köszönhető a gyermekded elemeknek. 

A második felvonásban nem Godzilla az egyedüli kaidzsú, hanem feltűnik az ő ősi ellensége Ghidorah, aki nem e világból származik, és az egyik legfélelmetesebb szörnyeteg. Nem elég, hogy egy háromfejű sárkányról beszélünk, még a képességei is irgalmatlan erősek és brutálisak. Továbbá láthatjuk még Mothrát, ami egy óriás lepke, és Godzilla fontos társa, sőt még a végső ütközetnél is ad némi életet a Szörnyek királyának, hogy le tudja győzni a hátborzongató Ghidorah-t. Azonban a sárkánynak is van egy szövetségese, méghozzá Rodan, amely egy tűzmadár, de tűzdémonnak is hívják. Ghidorah hívására még olyan bestiák bukkannak elő a Föld különböző pontjain, mint Scylla, Behemoth, egy új MUTO és Methuselah, de még Kongról is szó esik, sőt az egyik képernyőn láthatjuk is. A titánok pazarul vannak kidolgozva, és az is, hogy mekkora pusztulást képesek okozni a világ városaiban. A film végi csavar pedig remek volt, hogy Godzilla végleg búcsút inthet Ghidorah-nak, és mindegyik lény meghajol az új király előtt. 

Akárcsak az első rész, úgy a második is neves színészekkel büszkélkedhet. Szerepet kapott a filmben Millie Bobby Brown, Vera Farmiga, Kyle Chandler, a visszatérő Vatanabe Ken és Sally Hawking, de még a Trónok harca sztárja, Charles Dance is látható. A legtöbbjük jól hozza a neki szánt karaktert, viszont a felejthető egysorosok, és az egy-két borzasztó alakítás ront az összképen.

 VÉGSZÓ 

Összességében a Godzilla II. - A szörnyek királya nagyon megosztóra sikerült, mind a rajongók és a kritikusok körében is. Sokkal jobban is ki lehetett volna dolgozni ezt a pazar cselekményt, főleg, hogy ennyi titánt adtak hozzá a filmhez, de a bugyuta párbeszédek, a folytonos sötétben lévő harc, és a néhol kesze-kusza történet ezt megakadályozta, azonban ezeket a dolgokat leszámítva, élvezhető darabról van szó.

  7/10  

Hirdetés


Charles DanceFilmek 2019GodzillaGodzilla: Minus OneGodzilla II. - A szörnyek királyaKyle ChandlerMillie Bobby BrownMonarch: A szörnyek hagyatékaMonsterVerseSally HawkingVatanabe KenVera FarmigaVisszatekintő

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.