Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Kell nekünk egy újabb Shrek-film?

A Universal hivatlosan bejelentette: Jön a SHREK 5, mégpedig 2026 július elsején! De szükség van erre?


kristofjozsef Kristóf József

2024. 07. 16. 16:49

Kell nekünk egy újabb Shrek-film?
Megosztás

Hirdetés

A Universal hosszas évek várakozása után, bejelentette az elkerülhetetlent: Érkezik az Ötödik Shrek mozi, és már azt is tudjuk, hogy mikor: 2026 július elsején fog az amerikai filmszínházak vásznain újra megjelenni kedvenc ogrénk, vagyis 16 évvel azután, hogy a Shrek a vége, fuss el véle megérkezett. A régóta várt bejelentés már nem igazán várathatott magára, hiszen Eddy Murphy a Beverly Hills-i zsaru 4 sajtókörútján már elmondta, hogy fél éve dolgoznak az ötödik Shrek mozin, bár Murphy naívan 2025-re tippelte a bemutatót. Viszont mi feltesszük a kérdést: Szükség van erre?

Alább megtekinthetitek ugyanezt videó formátumban is. Katt a lejátszóra!

Mindegy, hogy szükség van-e egy adott filmre, vagy nincs. Hollywood nem egy étterem, a pincérek nem lesik minden óhajunkat-sóhajunkat, és mi sem vagyunk vendégek. Inkább olyan mint egy koktélbár. Van pár ital, és mi döntjük el hogy melyikre adunk ki pénzt. Mindazonáltal, mégis nagyon kényes kérdés a mai témánk, hiszen a Shrek 5 egy sokak által várt produkció, ami egyébként elsőre minket is lázba hozott, viszont... ha őszinték akarunk lenni, a Shrek franchise olyan, mint egy toxikus ex, akivel amúgy a kapcsolat második fele igazi pokol volt, de a fülledt nyári éjszakának megszépült nosztalgiája, és annak ismétlésének a reménye miatt, mégis visszamegyünk.

A SHREK A TOXIKUS EXED

Úgy bizony, a Shrek első és második része egy-egy magával ragadó kaland volt, ami generációk szívébe lopta be magát, és mindig jó érzés visszatérni Túl az Óperenciára, akár gyermeki szívvel, akár felnőtt fejjel. Azonban 2007-ben jött a kapcsolatod romlása, egy unalmas, bugyuta Harmadik Shrek ami olyan izzadtság szagú, mint vendéglátós lába 12 óra teltház után. Jesszus, de gyenge példa volt. Hehe, legalább annyira, mint a Shrek 3.

De tudjuk, minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek, így megbocsát az ember, és reménykedik, hogy ez volt a mélypont. És igen...2010-ben a Shrek a vége fuss el véle beleverte az utolsó szöget a franchise sírjába, és nem is csoda, hogy letiltottad, kikövetted, mindenhonnan, és lezártad magadban a kapcsolatot. És nézd meg, 16 év után felbukkan az életedben, és te máris odáig vagy érte megint mert a nosztalgia hajt. Viccet félretéve: Mintha az emberek kollektíven elfelejtették volna hogy milyen szánalmasan gyenge volt legutóbbi két nekifutás, hogy ennyire várják az új részt. Aztán az is lehet, hogy az idő tényleg mindent megszépít... áh nem, a Shrek 3-4-et nem, azt nem.

CSIZMÁS KANDÚR A REMÉNY?

2022 decemberében a mozikat kicsik és nagyok jóízű kacaja szűrődött ki a telített mozitermekből. A Dreamworks EGYÉRTELMŰEN LEGJOBB animációs filmje ugyanis egyszerre volt aranyos, vicces, piszkosul látványos, elgondolkodtató és tanulságos. A Dreamworks ezegyszer nemcsupán megközelítette a Pixar animation mínőségi színvonalát, de helyenként túl is szárnyalta azt. Nem egyszer került elő a zsebkendő.

Antonio Banderas - Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság

No de ami jelenleg is fontos, az a film befejezése: Csizmás, és barátai a Túl az Operencián felé veszik az útjukat, ahol mindenbizonnyal Shrekék élnek. Fel is csendül a Shrek mozik gyönyörű témája, ezzel pedig ráültünk mi is arra a bizonyos nosztalgia vonatra. Fejünkben nem a harmadik és negyedik rész okozta vészharangok kongtak, hanem lelkünkben az első két rész élménye. Az pedig, hogy Csizmás és csapata is mindenbizonnyal visszatérnek az új részben, nem kicsit biztató.

MÉGIS MI A BAJ AZZAL HOGY ÉRKEZIK AZ ÚJ FILM?

Persze a nosztalgia jó dolog, és a Csizmás kandúr 2 pedig mégjobb volt, VISZONT!

Mikor láttunk olyan animációs filmsorozatot, amiből háromnál több rész készült és még mindig jól működtek? Egyedüliként talán a Toy Story 4 volt ezen téren sikeres, de lássuk be: azt sem kellett volna folytatni a harmadik rész tökéletes lezárása után. A Madagaszkár harmadjára sem működött igazán, pedig elvileg abból is akarnak negyediket, a Verdák... na az mondjuk megér egy misét, hiszen az egyik legjobb animáció moziról beszélünk, ami mai napig milliárd dolláros merchindise értékkel bír, de sem másodjára, sem harmadjára nem volt képes semmire a történet. Egylövetű volt. 

HIRDETÉS

Az animációs filmek valahogy nem működnek sokáig, és erre tökéletes példa pont a Shrek, amiben két mozira elegendő ötlet volt tulajdonképpen. Oké, persze nem a Toy Story és a Shrek az egyetlen animáció franchise ami megéli az ötödik részt, hiszen 2016-ban a Jégkorszak már az ötödik etapnál tartott, és egyébként annak a példája is tökéletesen alátámasztja állításunkat. Már negyedjére sem működött. Mondjuk legalább a Vándorló kontinens alcímmel ellátott rész még nem volt olyan szappanoperába oltott unalom pocsolya mint az ötödik rész, a nagy bumm, de már köszönő viszonyba se volt az első három fejezettel.

Van itt még valami: a Dreamworks pont nemrég erőszakolt meg egy tökéletesen komplex trilógiát, a Kung-fu pandát egy semmilyen, felejthető negyedik résszel, ami bosszantóan stílustalan és ötlettelenre sikeredett. Mondjuk lehet nem a Shrek 4 rendezőjét kellett volna megbízni egy ilyen projecttel, ha már mindenképp megakarták bolygatni a trilógiát. A rendezői székbe két szimpatikus úriember fog helyet foglalni. Az egyik Brad Ableson, aki eddig kisfilmeket készített, és az irritálóan gyenge Minyonok: Gru színrelép társrendezője volt, szóval animációs-és amúgy bárminemű tapasztalata nem mutat túl a sárga bajkeverőkön. A másik úriember Walt Dohrn, aki írt 16 résznyi SpongyaBob kockanadrágot, 21 rész Dexter laboratóriumját, cserébe ő írta a Shrek 2 és 3 szövegkönyvét, és rendezte az elsőnél sokkal gyengébb Trollok 2-t és 3-at. Valahogy nem a legjobb megérzés lett rajtunk urrá.

MENNYIRE BÍZIK BENNE A STÚDIÓJA?

Van egy olyan érzésünk, hogy nagyon. Nem hiába jelentik be 2 évvel a bemutató előtt, és nem hiába az sem, hogy annak ellenére hogy ilyen messze a bemutató, már fél éve dolgozik rajta a DreamWorks. Az biztos, hogy egyelőre papíron nagyon jól nézhet ki a film, hiszen a mese világát tovább akarják bővíteni, nem csupán egy Csizmás kandúr 3-al, de Eddy Murphy, aki Szamár szinkronja az eredetiben, elmondta, hogy a Shrek ötödik része után neki állnak elkészíteni egy önálló Szamár mozit is. Szóval vagy nagyon jó lesz a Shrek 5 vagy pedig ennyire kockázat nélkül eladható. Mondjuk ez a Universalnak jól megy manapság, hiszen az Illumination stúdió is náluk van, ott pedig sikert sikerre halmoznak folyamatosan. Az biztos, hogy óriási promója lesz majd a filmnek, és eseményszámba megy majd a premier. Aztán hogy mennyire tud javítani a két kudarcos rész után, az majd kiderül.

Mike Myers és Eddie Murphy - Shrek a vége, fuss el véle

Van van valami az első két Shrek filmben, ami csak klisésen megfogalmazható, de sajnos máshogy nem nagyon lehet leírni; tele van szívvel. A csupaszív zöld szörnynek, és szórakoztató barátainak a visszatérése rengeteg gyermeket és felnőttet lázba hoz, így nagyon reméljük hogy ennyi év kihagyása után pontosan úgy térnek vissza kedvenc hőseink, ahogyan 20 évvel ezelőtt láttuk őket; nem csak jó formában, hanem egy szívvel teli, izgalmas, tanulságos történetben. Nagy szüksége van a világnak egy ilyen Shrek filmre. Más esetben viszont, kár volt erre időt szakítani.

Ezek lettek volna a gondolataink a Shrek 5-ről, ha tetszett ez a kis cikkünk, feltétlenül kövess minket a social-médián keresztül, hogy ne maradj le a hasonló tartalmakról!

Hirdetés


DreamworksShrek5SzamárUniversal

Képek forrása: Universal

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.