Star WarsThe Walking DeadMarvelA majmok bolygójaVisszatekintő

Visszatekintő: Shrek - Hát ez még mindig shrekennetesen jó

A Shrek első része az egyik legidőtállóbb alkotás, köszönhetően az örökzöld témának, humornak és karaktereknek egyaránt


Dósa Norbert

2024. 04. 11. 14:26

Visszatekintő: Shrek - Hát ez még mindig shrekennetesen jó
Megosztás

Halkan megjegyezném, hogy a Shrek lassan negyed évszázados, ugyanis 2001-ben debütált, de ránézésre akár egy ma kiadott animációs film is lehetne. A DreamWorks produkciója brutális sikert aratott anno, köszönhetően a felejthetetlen poénoknak, nívós animációnak és bár könnyen emészthető, mégis mély mondanivalónak. A 2000-es évek az animációs tartalmak legkreatívabb és legacélosabb időszakának számítottak és a készítők azóta sem tudták azokat az éveket reprodukálni. Lássuk hát, hogy milyen lett a Shrek legelső része!

Minek köszönheti a Shrek a sikereit?

Kedvenc ogrénk története nem kizárólag kritikai vagy nézői, de pénzügyi sikert is aratott: nem kevesebb, mint 267 851 831 dollárt hozott a konyhára, ezzel beelőzve az olyan nagyérdemű alkotásokat, mint A Hihetetlen család, a Szörny Rt., a Verdák vagy éppen az Így neveld a sárkányodat. Nem is csoda, ritkán látunk olyan szintű karakterfejlődést egy alapvetően humorosnak szánt műben, mint amilyenen a címszereplő megy át, de nem kizárólag Shrek szőrös szíve lágyul meg a történet végére, hanem a nézőé is. Jó animációs filmhez hűen a Shrek úgy a kicsik, mint a felnőttek számára bír mondanivalóval, miközben görbe tükröt állít a már jól ismert mesék és annak klisés elemei elé.

A Shrek csupán másfél órás, de annyi easter eggel bír, hogy azt akár a végidőkig lehetne sorolni. A humor pedig brutális: tényleg a brutális szót akartam használni, ritka eset, hogy öblösen felröhögjek nagyjából két percenként akármin is, de a Shrek ezt maradéktalanul megtette. Az animációs film olykor könnyen emészthető, máskor morbid vagy esetleg undorító poénokkal árasztja el a nézőt, de ezt teszi úgy, hogy az nem megy a történet róvására. A mondanivaló hétköznapi ugyan, de mégsem teljesen megszokott: hallottunk ugyanis már A szépség és a szörnyetegről, de sosem voltunk tanúi A szörnyeteg és szörnyetegnek, ugyanis itt a megmenteni kívánt királylány nem egy egyszerű csajszi, hanem egy elátkozott szépség, aki minden éjfél után egy Shrekhez hasonlító, de egy picivel mégis szebb ogrévá változik.

Éppen ezért is szép a Shrek története: Fiona feladja a gyönyörű nőként töltött stresszmentes és fényűző élet reményét, hogy azzal a férfival lehessen, aki a benne rejtőző legrosszabbat is szereti és elfogadja. Így eltávolodik a középszerű hercegnőktől, akik a daliás herceget és a jó kiállású királyfit várják, ugyanis Fionának nincs szüksége egy hasonlóan megnyerő megmentőre, ő maga az, aki a "királyfit" választja, így egy erős, női karakterrel szembesülünk.

Kevés szó esett eddig Szamárról, de ez nem is olyan nagy gond, a kis patás önmagáért beszél. Mármint tényleg folyamatosan beszél, mégsem válik bosszantóvá a nézők számára, olykor viszont a pattanásig feszíti a húrt Shreknél, amit végtelenül szórakoztató nézni. Szamár az a fajta barát, akit nem tudsz, de igazából nem is akarsz levakarni magadról, s cserébe nem kér túl sokat tőled: csak a figyelmedet és a szeretetedet. Oké, néha a házadat, a birtokodat, de van bőven hely a mocsárban, nem igaz? Találkozunk itt még a beöltözött farkassal is, a három kismalaccal, Pinokkióval is - akit Gepetto aprópénzért elad - , de ott van még a sárkány is, akinek Szamár elcsavarja a fejét. Igen bizony, Daenerys meglovagolta a sárkányt, Hablaty tanította a sajátját, Szamár pedig... ő pedig csinálta a dolgát, ahogyan azt egy férfinak tennie kell.

A legkiemelkedőbb mégsem a történet, a karakterek, a humor vagy az animáció, hanem a zene. Megkockáztatom, hogy soha, semmilyen animációs filmnek nem volt hasonló soundtrackje, s míg más műveknél vicsorítva éli túl az ember a kornyikálást, itt szinte várod, hogy ismét felcsendüljön egy hihetetlenül pörgős zene. Aki nem tudja miről beszélek, az nyugodtan csapja fel a Google-n Shrek Soundtrack kereséssel a zenék listáját, garantáltan elégedett lesz. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy a Shrek sokkal kevesebb lenne a felvonultatott zenék nélkül, ezek fűszerezik meg ezt a remekművet.

Rövid élménybeszámolóm végére érve kijelenthetem: a Shrek egy emlékezetes és egyedi alkotás. Abban is biztos vagyok, hogy majd 2101-ben sem kopik meg a mondanivalója, hogy az akkor már teljesen digitalizálódó gyerekek se fogják unni a mogorva, de mégis csupaszív ogre történetét. Mindenkinek ajánlom, kortól és nemtől függetlenül.

 


Animációs filmDreamWorks AnimationFionaShrekSzamárVisszatekintő

Képek forrása: Dreamworks

Blogunk fenntartása költségekkel jár. Amennyiben támogatnád az oldalunkat, itt megteheted:

Támogatás