Star WarsMarvelVisszatekintőSárkányok házaDeadpool

Semmi szükségünk nem volt erre: Star Wars - Birodalmi históriák kritika

Star Wars-nap alkalmából sokkal jobb ajándékot vártunk volna.


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 05. 05. 12:32

Semmi szükségünk nem volt erre: Star Wars - Birodalmi históriák kritika
Megosztás

Hirdetés


Május minden bizonnyal egy erős hónap a Star Wars-világának, hiszen elsején befejeződött A Rossz Osztag harmadik szezonja, illetve a Star Wars-nap alkalmából - azaz május 4-én - debütált a Birodalmi históriák, amely a 2022-ben bemutatott Jedihistóriákra alapaz, ahol hat rész keretein belül ismerhettük meg két karakter történetét. Utóbbiban Ahsoka Tanóval, illetve Dooku gróffal találkozhattunk, és bátran ki lehet jelenteni, hogy fantasztikusan sikerült az a sorozat, viszont a Birodalmi históriákról ez már nem mondható el.

Sok rajongónak hiába tetszett rendkívül az előzetes, személy szerint én nem jöttem lázba tőle, mert őszintén: ha birodalmi szereplőkről csinálunk egy históriák-sorozatot, akkor egyből az első évadban kit érdekel Morgan Elsbeth? Megválaszolom röviden: senkit - legalábbis engem nem. Tegyük fel, ha ez egy második vagy harmadik szezonban valósul meg, akkor azt mondom oké, legyen. De azt jól is kellene kivitelezni, mert amit az ő három epizódjában láttunk, az egy összebarmolt marhaság - de Barriss Offee szála sem a legacélosabb.

Aki esetleg rajong Elsbethért, biztosan végre örült, hogy megismerheti az eredettörténetét - végülis erre szolgál ez a sorozat -, de ez nem történt meg. Az első rész még jónak nevezhető, hiszen azt látjuk, ahogy Grievous kiírtja az Éjnővéreket, Morgan pedig mindent megtesz a győzelem érdekében, viszont bujkálásra kényszerül. Később rátalálnak és segítenek rajta, de egy újabb támadást követően otthagyják, mivel tudják, hogy milyen jövő vár rá. A második részben pedig egyből ugrunk egy nagyot, ahol már magisztrátusként tevékenykedik A Mandalóri második évadában látott planétán. És itt bizony már egy halom kérdés merül fel: Hogy jött el a Dathomirról? Hogy szerezte meg a beskar lándzsát? Hogy került erre a bolygóra? És hogy lett belőle magisztrátus? Erre szolgálna ez a sorozat, hogy ezeket a kérdéseket megválaszolja. Helyette inkább összevissza ugrál az időben, beemelve meglepetés karaktereket, mint például Thrawn és a fejvadásza, akit a Star Wars: Lázadókban láthattunk. A következő epizód pedig további kérdéseket vet fel: Hogy került át a másik galaxisba? Honnan tudta meg, hogy Thrawn eltűnt és órákig lehetne sorolni azt, amire nem adott választ a neki szánt három rész. Teljesen jelentéktelen volt Morgan szála és Filonitól ez nem megszokott, az eddigi legrosszabb munkájának nevezhető. És persze szemügyre vehettük Grievoust és Thrawnt is, akik tény, hogy fantasztikusak még mindig, viszont nem nekik kéne elvinni a hátukon azt a sorozatot - legalábbis az első-három részt -, ami nem róluk szól. Tehát szinte semmit se tudhattunk meg Morgan Elsbeth-ről és teljesen felesleges volt elkészíteni az ő szálát.

A második szekvencia a régóta parkolópályára tett Barriss Offee-t helyezte a középpontba, akit utoljára A klónok háborúja animációs sorozatban láthattunk, mikor börtönbe zárták. Barriss első része egyből innen veszi fel a fonalat, és nyugodt szívvel kijelenthető, hogy ez az epizód a legjobb az egész évad során. Egy nagyon mély drámát láthatunk, ahogy Barrissből Inkvizítor válik és nincs más választása, mivel ha ellenkezik, akkor kivégzik. Nagyon jól lett megírva és csodálatos pillanatképekkel kényeztettek el minket, sőt a Főinkvizítor - akit most láthattunk először Klónok háborúja animációs stílusban és lenyűgözően nézett ki, még félelmetesebb volt, főleg vérző szájjal -, de még maga Darth Vader is tiszteletét tette. Azonban hiába ez a sok szép és jó, innentől kezdve ismét elindult a lejtmenet, mivel egy rendkívül unalmas és semmitmondó történetet szántak a karakternek. Először is konfliktusba került az ötödik epizódban a Negyedik Nővérrel, mivel ellenszegült inkvizítori feladatának. Egyébként már ott bele lehetne kötni, hogy senki sem érezte Barriss lelki vívódását és azt, hogy egyáltalán nem emésztette fel a Sötét oldal? Még Darth Vader sem? Nemcsak a viselkedésével, hanem az apró gesztusaival is teljesen kitűnik a tömegből és a Jedi-vadászok mezőnyéből. A meglepően rövidre sikerült összecsapást követően Barriss lelökte a Nővért a mélybe, viszont a fináléra visszatért... Kérdezem én, hogy miért? És a végén természetesen ő jelenik meg a messzeségben. Érdemes eljátszani a gondolattal, hogy mennyire kitűnő lezárása lett volna a karakternek, ha Darth Vader látogatja meg őt a kietlen bolygón, mert Barriss rájött a kilétére, és emiatt a volt Jedi megöli Barrisst. Ehelyett a Negyedik Nővér nevetséges módon, szinte a semmiből leszúrja őt. És csak remélni tudom, hogy valóban életét vesztette, mert átszúrták egy fénykarddal, azonban a Nővér kivitte őt. Ezt lehet többféleképpen is lehet értelmezni: lehetséges, hogy eltemeti és nem hagyja a barlangban, vagy pedig még életben van. Ha utóbbi igazolódik be, és valamelyik későbbi projektben feltűnik Barriss, akkor újabb indokunk van arra, hogy teljesen jelentéktelen már a fénykardok által okozott seb.


Hirdetés

A Rossz OsztagA klónok háborújaA mandalóriAnimációBarriss OffeeBirodalmi históriákDisney+Grievous tábornokJedihistóriákLucasfilmMorgan ElsbethSorozatok 2024Star WarsStar Wars:LázadókThrawn

Képek forrása: Lucasfilm

Csatlakozz a csapatunkhoz, ha szereted a filmeket, sorozatokat, vagy videójátékokat, és tudsz róluk írni vagy videókat szerkeszteni!

Jelentkezés!