Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: Rambo II.

1985-ben Rambo kénytelen volt visszatérni oda, ahonnan évekkel ezelőtt szökött meg...


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 06. 08. 08:00

Visszatekintő: Rambo II.
Megosztás

Hirdetés

1982-ben Sylvester Stallone főszereplésével elkészült a Rambo - Első vér című akciófilm, amely sokunk fiatalkorát meghatározta, és számos nézőnek lett Rambo az egyik kedvenc karaktere a zsánerben. Az első felvonás ragyogó sikereket ért el mind a kritikusoknál, és a rajongóknál is egyaránt. Ezt követően három évvel később, 1985-ben bemutatták a Rambo II-t, ami szintén pozitívan teljesített, viszont a kritikusok nem így vélekedtek róla. Visszatekintő rovatunkban pedig folytatjuk a Rambo-filmek felidézését, és a mai nap az előbb említett második rész kerül górcső alá. 

A történet dióhéjban annyi, hogy Rambo továbbra is börtönben ül, amikor felkeresi őt Samuel Trautman ezredes, és ajánlatot tesz neki. A hadsereg szeretné visszaküldeni Rambót a vietnámi dzsungelbe, mert meg nem erősített információk szerint amerikai katonákat tartanak fogva gerillaharcosok. Rambónak nincs sok veszteni valója, úgyhogy vállalja a feladatot, viszont nem is sejti, hogy a hadsereg egyes tisztjei nagyon nem szeretnék, ha az igazság napvilágot látna.

Sokan nem nyilatkoznak pozitívan a filmről, mivel jóval visszább vett a komolyságból, mint az első rész - és ezzel teljes mértékben egyet lehet érteni. Míg az Első vér egy fontos társadalmi kérdés körül forgott, addig a Rambo II. egy igazi akciófilm, amely kilencven százalékban a véres összecsapásokról és a gigászi izmok mutogatásáról szól. Ezzel semmi baj sincs, mivel így is egy remekbe szabott alkotás a műfajban a második rész, azonban a rajongók megosztottságát bőven meg lehet érteni mind a mai napig. Talán csak az idő szépítette meg a filmet, és a sok felejthetetlen emlék...

Azonban hiába kapcsolta lejjebb a komoly hangvételt a film, így is könyörtelen módon a lelkünk mélyére tud hatolni a Rambo II. Ez megint abban mutatkozik meg, hogy újfent igazságtalanul bánnak a főszereplővel, és beküldik a vietnámi erdőbe, hogy fotózza le a túlélőket, de ne mentse meg őket. Úgy tűnik az amerikaiaknak teljesen mindegy, hogy mi lesz azzal a sok katonával, akik ott vívták a nemzet véres és mocskos háborúját - ebbe ne is menjünk bele, mert órákon át lehetne taglalni. És, ahogy ismerjük Rambót, ő nem az a fajta, aki bárkit is cserben hagy, és ez most sem volt másképp, mivel a film végén kimenekítette az összes megmaradt veteránt a táborból.

Továbbá a címszereplőt még egy szörnyű veszteség éri, hiszen megismerkedett az események során egy nővel, Co Baóval. Rambo mielőtt elindult volna a veszélyes küldetésre, előtte azt az információt kapja, hogy egy ügynök fogja segíteni a misszióban, azonban döbbenten tapasztalja, hogy egy hölggyel van dolga. A közösen eltöltött idő alatt romantikus kapcsolat alakul ki kettőjük közt, viszont ennek egy vietnámi katona hamar véget vet, és lelövi a nőt. Tehát Rambónak nemcsak a háború traumáival kell újra és újra szembenéznie, hanem a szerelem tragikus múlásával is.

Sylvester Stallone nem tesz le olyan kiemelkedő teljesítményt az asztalra, mint az első részben, viszont itt is csodálatos akcióhős volt, ahogy az összes Rambo-filmben. Továbbá visszatért még Richard Crenna Trautman ezredese, aki ismételten remekel a szerepében. Többek közt egy új karakterrel is megismerkedhetünk, Murdockkal, aki a film mondhatni főgonoszaként szolgál. Ő vonja be Rambót az átverésekkel megtűzdelt küldetésbe, aminek meg is lett az eredménye, mert Rambo elől nincs menekvés, és ezt szóvá is teszi a gazembernek. Elmondja neki, ha nem találja meg a többi foglyot, akkor maga Rambo fogja megtalálni Murdockot - ez alapján pedig csúnya halál várna rá...

Hirdetés


Filmek 1985RamboRambo II.Richard CrennaSylvester StalloneVisszatekintő

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.