Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Sorozatként sem az igazi: Percy Jackson és az olimposziak 1. évad kritika

Úgy tűnik Percy Jackson továbbra sem részesül egy kiemelkedő adaptációban.


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 02. 06. 00:00

Sorozatként sem az igazi: Percy Jackson és az olimposziak 1. évad kritika
Megosztás

Hirdetés

Percy Jacksont valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Rick Riordan öt kötetből álló fantasy regénysorozata a görög mitológián alapul, és már nem egy adaptáció készült belőle. Többek közt a 2010-ben bemutatott - amely a kötet első részét dolgozta fel - Villámtolvaj – Percy Jackson és az olimposziak és a folytatása, ami értelemszerűen Riordan második kötetével dolgozott, a 2013-ban bemutatott Percy Jackson: Szörnyek tengere. A regény nagyon nagy sikert tudhat magáénak, azonban a filmekről ez nem mondható el, főleg a Szörnyek tengeréről. A Disney 2020-ban bejelentette, hogy élőszereplős sorozatot készít az író művének alapján, ezen belül is a Villámtolvaj kötetet mutatta be a stúdió, összesen nyolc epizód keretein belül. 

A CIKK TOVÁBBI RÉSZE SPOILEREKET TARTALMAZ!

A széria legnagyobb erőssége egyértelműen maga Percy megjelenítése. A színész - Walker Scobell - pazar választás volt és a játékára sem lehet panaszunk. Perszeusz ugyebár Poszeidón, a tenger istenének fia, és ezzel együtt a három "nagy" isten közül az egyik a szülője, ezért rengeteg szörny keresztezi az útját, és kalandja során egyre több dologra jön rá saját személyével kapcsolatban, illetve azzal, hogy a görög mitológia nemcsak játék és mese, hanem minden létezik, amit édesanyja mesélt neki, Sally Jackson.

A többi gyerekkarakter eléggé megosztóra sikerült, főleg Annabeth, aki szintén egy félisten - akárcsak Percy - és Pallasz Athéné lánya. A leány személyisége borzasztó és mindenkinél mindent jobban tud, arról meg nem is beszélve, hogy a néző érzi magát kellemetlenül, amikor főnökként viselkedik, egyszerűen nevetséges. Az idegesítő személyiségjegy egyébként a többi fiatal szereplőre is jellemző, egyedül Grover és Luke emelkednek ki a sorból, akik pazarul lettek megírva és a színészek is kiválóan bújtak a szatír és a félvér bőrébe. Az ifjakkal - különösen a három főszereplővel - az volt a legnagyobb baj, hogy "túl" fiataloknak ábrázolták őket, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ez a sorozat teljes egészében a fiatalabb generációt célozta meg. Míg a filmek bárhogy is sikerültek, ott legalább az életkor jól működött.

Az első évad során olyan istenek tűntek fel, mint például Dionüszosz (a bor és a mulatságok istene), Árész (a háború istene), Poszeidón (a tengerek istene), de még Zeusz (a főisten) is tiszteletét tette. Továbbá Kheirónnal, a bölcs kentaurral, egy Minótaurosszal is találkozhattunk és még Erinnüszök (fúriák) is nehezítették Percy utazását. Az összes mitológiai elemet jól emelték át az általunk ismert világba, és pazarul illeszkedtek be a modern környezetbe, főleg Árész karaktere. Ő volt a legjobban megjelenő isten mindközül, pazar színészi játék, lenyűgözően megírt karakter. Azonban ott van nekünk a néhai Lance Reddick Zeusza, aki botrányos ábrázolást kapott. Legalább a kemény személyisége passzol a főistenhez.

Ami a kerek egész történetet illeti, egyáltalán nem nevezhető jó adaptációnak, sőt erősen közepes. A történet nagy része üres és túl sok az értelmetlen párbeszéd, amelyet a gyerekek a "nagy" szavaikkal igazán fontossá próbálnak tenni, miközben teljesen jelentéktelenek. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdekes pillanata a sorozatnak, mert bizony voltak érdekfeszítő történésék, amik előrevetíthetnek egy lehetséges folytatást, ha a Disney nem kaszálja a szériát. A fiatalabb nézők számára talán lapul benne potenciál, de a törzsgyökeres Percy Jackson-rajongók nem biztos, hogy újabb szezont akarnak az "egeres" stúdiótól

Hirdetés


Disney+Görög mitológiaLance ReddickPercy JacksonPercy Jackson: Szörnyek tengerePercy Jackson és az olimposziakRick RiordanSorozatok 2023Villámtolvaj – Percy Jackson és az olimposziakWalker Scobell

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.