Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Óriáspók: Sting kritika

Arachnofóbiásoknak nem ajánlott!


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 06. 03. 17:57

Óriáspók: Sting kritika
Megosztás

Hirdetés

Az emberek sok állattól félnek, legyen az kicsi vagy nagy, ezáltal pedig számos fóbia alakult ki az évek során. Talán az egyik leggyakoribb félelem az az arachnofóbia, amely a pókoktól lévő rettegés. A témában már rengeteg filmet alkottak meg: például az egyik legnépszerűbbet, az 1990-ban bemutatott Arachnophobia - Pókiszonyt; az '55-ös Óriáspókot vagy az idén debütált Stinget.

A történet szerint egy hideg, viharos new york-i éjszakán egy titokzatos tárgy zuhan le az égből, és betöri egy lakóház ablakát. A tárgy egy tojás, és ebből a egy különös kis pók bújik elő. A lényt Charlotte, egy 12 éves lány fedezi fel, aki a képregények megszállottja. Anyja és Ethan figyelmét eltereli az új kisbabájuk, és nehezen boldogulnak, így Charlotte-ra marad a pókhoz való kötődés. Titkos háziállatként tartja, és Stingnek nevezi el. Ahogy egyre jobban lenyűgözi őt Sting, úgy nő a mérete is. Szörnyű gyorsasággal nő, és vérszomja csillapíthatatlanná válik. Eltűnnek a szomszédok háziállatai, majd maguk a szomszédok is. Hamarosan Charlotte családja és az épület különc figurái rájönnek, hogy mindannyian csapdába estek: egy emberhúsra éhes, óriáspók vadászik rájuk.

A film legnagyobb pozitívuma az maga a pók megvalósítása, hiszen egy nem hétköznapi "állatkáról" van szó. Ugyanis a lény az űrből érkezett és képes a hangok utánzására. Ezzel együtt pedig fütyülve tud kommunikálni új "gazdájával". A pók időről időre egyre nagyobb lesz, míg végül már az egész lakóközösséget fel nem falja. Nagysága ellenére nem annyira félelmetes, mint ahogy elképzelnénk egy gigászi méretekkel rendelkező pókot, viszont a hátborzongató hangok révén és a néholi jumpscarek miatt eléggé ijesztő tud lenni a film. 

Továbbá rendkívül kreatív megoldásokat pakoltak bele a Stingbe, például az, ahogy megpróbálják felvenni a harcot a már óriáspók ellen. És természetesen egy horrornál elkerülhetetlenek a megdöbbentő és brutális jelenetek, amelyekkel itt is találkozunk. A pók tud némi feszültséget okozni, és ezek nagy része általában egy szörnyű kivégzéssel zárul.

Ami a karaktereket illeti, egy szóval: förtelmesek. Egyik szereplővel sem lehet azonosulni, mert mindenkinél csak problémákat találunk. A kislány egy tipikus lázadó és idegesítő figura, az apukáról ne is beszéljünk, aki egy világi... Egyedül egy embert lehetne értékelni, akit a beszólásai miatt lehet minimálisan megkedvelni, ő pedig nem más, mint a rovarírtó, Frank.

A film vége pedig új fordulatot hozott magával, hiszen a pók elképesztő mennyiségű tojást tett le a házban, amelyek közül az egyik kikelt, és nagy eséllyel újabb káosz fog elszabadulni. Viszont nem hinném, hogy elkészül a folytatás, és értelmét sem látom. A Sting egy egyszer nézős alkotás, és így jó, ahogy van. Egyáltalán nincs szüksége egy következő felvonásra. 

Hirdetés


ArachnofóbiaFilmek 2024HorrorSting

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.