Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Ő volt Alain Delon

88 éves korában hunyt el a színészlegenda, Alain Delon


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 08. 19. 18:45

Ő volt Alain Delon
Megosztás

Hirdetés

Elhunyt Alain Delon francia színész, rendező és producer, aki megannyi nő szívét dobogtatta meg nem csupán évekig, de évtizedeken keresztül. A jóképű férfi valóban megnyerte a genetikai lottót és ezt kamatoztatta megannyi filmben a ’60-as és ’70-es évek során. A rövid cikk célja a tisztelgés a legenda előtt, kitérek élete legnagyobb szakaszaira és műveire egyaránt. 

Alain Delon 1935 november 8-án született, édesanyja, Edith Arnold, egy gyógyszertárban dolgozott, édesapja, Fabien Delon, egy mozi tulajdonosa volt. Alain 5 éves volt, amikor a szülei elváltak, így nevelőszülőkhöz került. Alain nehezen kezelhető kamasszá cseperedett, a munka nemigen tetszett neki, ezért tizenhét éves korában csatlakozott a haditengerészethez, ahol négy évet húzott le. Szolgálata során több alkalommal is megbüntették fegyelmi vétségek miatt, ami végül a leszereléséhez vezetett. Ezután Párizsba költözött, ahol különféle alkalmi munkákat vállalt – pl. pincérként, portásként is tevékenykedett-, mielőtt felfedezték volna színészi tehetségét, és elkezdte filmes karrierjét.

Alain Delon debütálása az 1957-es Amikor a nő zavarba jön c. filmben volt, s bár itt még csak egy kisebb szerepet kapott, ez robbantotta be a karrierjét. A legnagyobb hozzá fűződő művek közé sorolható a Rocco és fivérei, a Ragyogó napfény, A szamuráj, A párduc, A medence, s még sorolhatnánk napestig, ugyanis pályafutása során több, mint 90 filmben szerepelt.

Mint más színészek, úgy Delone is úgy döntött, hogy beül a rendezői székbe, így 1981-ben rendezte az Egy zsaru bőréért c. filmet, míg 1983-ban A kíméletlent. Bár nem ez volt az utolsó szereplése, de valószínűleg legutóbb ti is a 2008-as Asterix az olimpián c. műben láttátok.

Mint sok más színésznek, úgy Alain élete sem volt botránymentes, több gyilkossággal is kapcsolatba hozták őt – így pl. az 1968-as Stevan Marković-üggyel -, s bár konkrét bizonyítékot sosem mutattak fel ellene, de állítólag szervezett bűnözésben, az olasz és francia maffiával egyaránt. A magánélete is viharosnak mondható, több barátnője, szerelme, de pletykák szerint pasija is volt élete során. Bár több élettárssal élte le az életét, egyedül Nathalie Delont vette el, aki egy fiúval örvendeztette meg, Anthony Delonnal. Két gyermeke született Rosalie Van Breementől, és egy negyedik gyermeke a Nico nevű német énekesnőtől.

Alain Delon 2019-ben agyvérzést szenvedett, mely után állapota folyamatosan romlott, és később limfómát is diagnosztizáltak nála. Betegeskedése óta ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt, utoljára 2019-ben vett részt a cannes-i filmfesztiválon vett részt, ahol életművéért tiszteletbeli Aranypálmával tüntették ki.

Alain Delon békésen, 88 éves korában hunyt el. Nyugodjék békében.

Hirdetés


2024A szamurájAlain DelonDelonFilmekRIPRagyogó napfényRocco és fivérei

Képek forrása: Internet

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.