Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Kalandok a multiverzumban: Mi lenne, ha...? 2. évad kritika

A Marvel ismételten érdekes történeteket tárt a szemünk elé.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 12. 30. 00:00

Kalandok a multiverzumban: Mi lenne, ha...? 2. évad kritika
Megosztás

Hirdetés

2021-ben a Marvel Studios egy egyedi és felejthetetlen ötlettel állt elő, hiszen elkészítették a Mi lenne, ha...? című animációs szériát, amely különböző történeteket kíván elmesélni a multiverzumban. Az első évad nagy sikere utána meg is érkezett a második szezon, ami december 22-én debütált és naponta láthattuk az epizódokat. 

A CIKK TOVÁBBI RÉSZE SPOILEREKET TARTALMAZ!

MI LENNE, HA... NEBULA BEÁLLNA A NOVA HADTESTBE?

A második évad kezdetéről nem mondható el az, mint az elsőről, hogy erősen debütált volna, mivel a Nebulára fókuszáló epizód rendkívül közepesre sikerült. A történet egy olyan univerzumban játszódik, ahol Nebula beáll a Nova hadtestbe, és nyomozóként is muszáj megmutatnia képességeit. Már önmagában a koncepció sem olyan érdekfeszítő, viszont akadtak izgalmas momentumok a rész során. Többek közt ismerős arcokkal találkozhatunk - Howard kacsa, Drax, Groot, Korg - és a hangulat teljes egészében a Szárnyas fejvadászra hajaz. A cselekmény néhol semmilyennek érződik és legtöbbször siet.

6.5/10 

MI LENNE, HA... PETER QUILL RÁTÁMADNA A FÖLD LEGNAGYOBB SZUPERHŐSEIRE?

A második rész egy sokkal érdekfeszítőbb történetet tárt elénk. Dióhéjban annyiról van szó, hogy Ego és Peter Quill megtámadja a Földet, ezért Peggy Carternek és Howard Starknak egy világot megmentő csapatot kell verbuválnia. Ez az epizód sem fogja megváltani a világot, azonban ötletes elemekkel van dolgunk. Többek közt egy meglepő "Bosszúállók" felállást vehettünk szemügyre, ahol még a gyerekeket is "bevonják". Pazar volt látni a '80-as években egy ilyen csapatot, akik a bolygónkat igyekeznek megmenti. Peter Quill karaktere a legérdekesebb, hiszen az elején azt gondolhatjuk, hogy tényleg képes egy isten gyermeke egyedül elpusztítani a világot? Ez később kiderült, hogy valójában Ego irányítja az ifjút és ő csak haza szeretett volna jönni. Gyönyörű Peter története és szívmelengető, továbbá egy elképesztő harcot láthattunk az epizód végén.

7/10 

MI LENNE, HA... HAPPY HOGAN MEGMENTENÉ A KARÁCSONYT?

A harmadik kaland szenteste napján játszódik, tehát a téma: a karácsony. A történet annyi, hogy az ünnepekkor megszállják a Bosszúállók Tornyot, és egy váratlan figurának kell megmentenie e jeles napot, méghozzá Happy Hogannek. Érdekes megvalósítás, hogy Happy került a középpontba, különösen, hogy ő lesz a hős. Ehhez azonban egy meglepő átalakuláson kell keresztül mennie, mert egy apróbb bénázást követően belőle is "Hulk" lett. Természetesen nem ugyanazt az ábrázolást kapta, de hasonló képességekkel rendelkezett a karakter. Maga a cselekmény nem eléggé tudja lekötni az ember figyelmét és hiába Happy és a karácsony felütés, teljesen felejthető epizódon vagyunk túl.

6/10 

MI LENNE, HA... VASEMBER ÖSSZETŰZÉSBE KERÜLNE A NAGYMESTERREL?

A negyedik epizód Tony Starkra fókuszál, aki a Nagymesterrel kerül összetűzésbe kalandja során. Sajnos továbbra is azt kell mondanom, hogy ez a rész is semmilyennek nézett ki. Voltak benne jó és izgalmas elemek, többek közt Korg, akinek a poénjai hibátlanul működtek. Továbbá feltűnt még Valkűr és így hárman egy kisebb csapattá kovácsolódtak össze, mivel megakarják buktatni a Nagymestert. Ez azonban nem ilyen egyszerű, mert közben Gamora is színre lép, akit Thanos küldött, hogy ölje meg Vasembert. A két karakter kapcsolata meglepően érdekes és a rész végén közös erővel győzik le az őrült titánt. Önmagában zseniális epizód lenne, hiszen izgalmas eseményeknek lehettünk szemtanúi, azonban itt jön a probléma: a fogat verseny. Ahogy már a Star Warsnál ezerszer, most itt is előtérbe került, amely továbbra is borzasztóan unalmas és felesleges.

6.5/10 

MI LENNE, HA... CARTER KAPITÁNY MEGKÜZDENE A HYDRA-ÖLŐVEL?

Az ötödik felvonás az első évadból megismert Carter Kapitány történetét folytatta, mikor szembesül azzal, hogy a Hydra-ölő életben van. Érdekes felütés, hogy tovább szőtték a karakterre fókuszáló eseményeket, és ennek még egyáltalán nincs vége, mert a Szemlélő utalt arra, hogy újabb részt fognak neki szánni, amely meg is valósult még ebben az évadban. A cselekmény rendkívül dinamikus volt az előző epizódokhoz képest, és sok izgalmat rejtett. Pazar akciójeleneteknek lehettünk szemtanúi és egy gyönyörű, önfeláldozó történetnek Steve Rogers által. Peggy Carter és Natasha Romanov baráti kapcsolata pedig továbbra azt bizonyítja, hogy ők ketten egy remek párost alkotnak.

7/10 

MI LENNE, HA... KAHHORI FELFORGATNÁ A VILÁGOT?

A Mi lenne, ha...? bemutatta a Marvel egyik legújabb karakterét már a képernyőn is, méghozzá Kahhori személyében, aki egy indián szuperhős. Bátran ki lehet jelenteni, hogy ez a rész a toronymagasan kiemelkedőek közé sorolható, és az előzőekkel ellentétben most már azt lehet mondani, hogy egy brutál erős epizódon vagyunk túl. A történet röviden annyi, hogy egy fiatal lány leereszkedik a Tiltott Tó mélyére, hogy segítséget találjon népe megmentésére. A cselekmény a spanyol hódítások időszakába kalauzol el minket, ahol az indiánok egyik törzsét támadás és éri, és Kahhori miközben menekül, egy lövést követően beesik a Tóba, majd elkerül az Égivilagba. Ez egy olyan hely, ahonnan látszólag nincs kiút, és ide kerülnek azok, akik a Tóba esnek. Mondhatni egy Paradicsomról van szó, ahol a Tesseractnak köszönhetően képességekre tesznek szert az őslakosok. Azonban ez az epizód arra is reflektál, hogy lehet bármennyire tökéletes egy hely, bármikor beüthet a krach, hiszen pár spanyol is átjut a portálon keresztül az Égivilagba. Gyönyörű epizód, csodálatos drámával és történettel, látványos csatával, amely bemutatott egy új kultúrát az MCU-ban és alig várjuk, hogy élőszereplős formában feltűnjön a nép vagy maga Kahhori. Továbbá a záró képsorokban Doctor Strange is feltűnik, aki elmondása szerint már régóta kereste az indián lányt, aki fontos szerepet játszik még a fináléban.

9/10 

MI LENNE, HA... HELA RÁTALÁLNA A TÍZ GYŰRŰRE?

Azt kell, hogy mondjam: felébredt a második évad, így a szezon végére. Újabb pazar részt kaptunk, amely Helát, azaz a halál istennőjét helyezte az epizód középpontjába. A történet röviden annyi, hogy Helát megfosztják erejétől és száműzik Midgardba, ahol rátalál a Tíz Gyűrűre. Nagyon jó már önmagában a koncepció és a megvalósítás még érdekfeszítőbb. Pazar a karakterek közti viszonyok kialakítása és ezek bemutatása, továbbá lenyűgöző harcjeleneteket láthattunk, amelynek során Hela teljesen megváltozik, és mondhatni hős lesz belőle. Olyannyira megváltozik, hogy ő ül ezentúl Asgard trónján, és még a Tíz Gyűrű embereivel is szövetséget kötött, tehát együtt harcolnak a csatamezőn.

8/10 

MI LENNE, HA... A BOSSZÚÁLLÓK 1602-BEN ÉLNÉNEK?

Elérkeztünk az utolsó előtti epizódhoz, amely 1602-be kalauzol el minket, és az ottani köntösben mutatja be a Bosszúállók csapatát. Fontos megjegyezni, hogy ez a rész is Carter Kapitányra fókuszál, aki még az ötödik fejezetben került vissza a múltba - és még az utolsó is róla szól. Érdekes volt a felütés, hogy ilyen régre nyúltak vissza, viszont ezt sokkal jobban is meg lehetett volna valósítani. Túl sok a modern elem és a mai szóhasználat is zavaró volt. Azonban akadnak karakterek, akik remekül beilleszkednek a 17. század környezetébe. A történet nem váltja meg a világot, de unalmasnak sem mondható. A rész végén pedig ismételten megjelenik Doctor Strange, ezzel együtt felvezetve a finálét.

7.5/10 

MI LENNE, HA... DOCTOR STRANGE BEAVATKOZNA?

A finálé pazarul állta meg a helyé évadzáróként, azonban nem volt tökéletes. A történet nagyjából annyi, hogy Carter Kapitány még az előző rész végén találkozott a híres-neves mágussal, és ezt folytatta tovább az epizód. Strange Peggy segítségét kéri, viszont később találkozik Kahhorival, aki elmondja a Kapitánynak, hogy valójában maga Strange a gonosztevő. Célja az, hogy minél több szuperhőst és antagonistát gyűjtsön össze, ezáltal pedig újjá akarja teremteni az általa elpusztított univerzumot, és szerelmét is, Christine Palmert. Elképesztően izgalmas a koncepció, amelynek során irgalmatlan mennyiségű karakterrel találkozunk, hiszen a doktornak egy tucatnyi szereplő van már a birtokában. Később ki is szabadulnak - pontosabban Peggy ereszti ki őket a könnyebb győzelem reményében - és olyan karaktereket láthatunk, mint például Koncoló, Thanos, Hela és a zombi szuperhősök, mondhatjuk egy teljes káosz alakult ki. Az összecsapások pazarul néztek ki, azonban hatalmas negatívum, hogy túl hosszasan küzdenek meg egymással. Amikor már azt hisszük, hogy Strange fog győzni, akkor hirtelen új erőre kapnak a "csajok" és folytatják a csatát (ez egyébként fordítva is igaz volt). Miután Strange meghalt minden visszaállt, amit a doktor szeretett volna, és Peggy története sincs lezárva, hiszen a Szemlélővel azzal a fával állnak szemben, amelyet a Loki 2. évadában is láthattunk.

8/10 

Hirdetés


AnimációMarvelSorozatok 2023 Disney+ Mi lenne ha...? Mi lenne ha...? 2. évad

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.