Star WarsThe Walking DeadMarvelDűneVisszatekintő

Visszatekintő: Mad Max 2. - Az országúti harcos

Fantasztikus még mind a mai napig a második felvonás, amely toronymagasan a legjobb a franchise-ban.


Bábel Zoltán

2024. 04. 11. 21:34

Visszatekintő: Mad Max 2. - Az országúti harcos
Megosztás

1979-ben a Mad Maxszel elindult egy olyan világ kiépítése, amit aligha gondolt volna George Miller rendező, hogy ilyen sikeres lesz. Az első rész kapcsán sok mindenbe lehetett belekötni, viszont egy fantasztikus franchise-t teremtett meg, olyannyira, hogy 2024-ben is érkezni fog egy film a disztópikus világból, méghozzá a Furiosa: Történet a Mad Maxből címmel - és egyben spinoff tartalom lesz, hiszen a Mad Max: Harag útjából megismert Furiosa karakterét kíséri nyomon. Ennek örömére megemlékezünk az eddig megjelent filmekről, a megjelenési sorrendet követve, a mai nap pedig a Mad Max 2. - Az országúti harcos kerül górcső alá.

A történet dióhéjban annyi, hogy az elpusztított, kietlen vidéken Maxnek épphogy csak sikerül megmenekülnie Humungus vérszomjas motorosai elől. A menekülés során megismerkedik a kissé hibbant pilótával, Kapitánnyal, aki elvezeti őt ahhoz a menekültekből álló csoporthoz, akik egy olajfinomítót működtetnek. A maroknyi közösséget időközben bekerítik, és egy nap haladékot kapnak arra, hogy élve elhagyják a telepet, ám Max figyelmezteti őket, hogy Humungus nem tartja be az ígéretét. Végül a kétségbeesett emberek Maxtől kérnek segítségét, aki vakmerő tervet eszel ki.

Az országúti harcosban immáron azt vehetjük szemügyre, hogy teljesen elpusztult a civilizáció és szinte mindenhol az anarchia uralkodik. Az első részben valamilyen szinten még fennállt az élet normális formája egyes helyeken, de erősen érezhető volt a hanyatlás. Ez egyébként egy fantasztikus bevezető keretein belül el is van mesélve nekünk, igaz, hogy ez kizárólag csak a nemzetközi verzióba került bele, az ausztrálba nem. Ezekben a képsorokban az látható, hogy miként vált ilyenné a világ, amely egy háború miatt alakult ki és nagyon fontos volt, hiszen még több információt adott a tudtunkra, hogy tisztább legyen a kép a történettel kapcsolatban.



Ha megkérdezzük a rajongóktól, hogy melyik a kedvenc alkotásuk a franchise-ban, akkor az esetek 99%-ban azt a választ fogjuk kapni, hogy a második, tehát Az országúti harcos. Ez egyáltalán nem véletlen, hiszen valóban lenyűgözően sikerült és mérföldekkel jobb, mint az első film - igaz, az is egy rendkívül ikonikus, mivel egy korszakalkotó és kultikus műről van szó. A második felvonásnak egy momentuma sem unalmas, pazarul építkezik és nincs olyan érzésünk, hogy nem tudnánk, hogy mit szeretne elmesélni a film. Továbbá lenyűgöző a látvány és ezzel együtt a jelmezek, díszletek és természetesen a kihagyhatatlan járművek is, amelyek még többet dobnak az eddig sem gyenge összképen.

Természetesen Mel Gibson legendás karakterét sem lehet szó nélkül hagyni, Maxet. Az országúti harcos egy hihetetlen fejlődésen ment keresztül az előző részhez képest, hiszen már a bosszúnak, illetve a benzinnek él és vadássza a különböző bandák rosszfiúit. Max az események előrehaladtával "társa" talál és egy csoporttal is összefut, akikkel a játékidő nagyrésze alatt összefog, hogy legyőzze az ellenséget. Max továbbra is fantasztikus figura és hamar beírta magát a filmtörténelem legikonikusabb szereplői közé, de a többi karakter is remek, egyedül a vad fiúba lehetne belekötni, aki nemcsak a mesélő szerepét tölti be, hanem egy bátor harcosnak is nevezhető, viszont pár alkalommal már eléggé irritáló volt. Többek a közt a pszichopata antagonisták is mindenképp érdemelnek egy sort, akik nagyon jól el lettek találva és teljesen beleillenek a disztópikus világba.


DisztópiaFilmek 1981Furiosa: Történet a Max MaxbőlKultfilmekMad MaxMad Max 2. - Az országúti harcosMel GibsonVisszatekintő

Képek forrása: IMDB

Blogunk fenntartása költségekkel jár. Amennyiben támogatnád az oldalunkat, itt megteheted:

Támogatás