Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: Mad Max

Bár nem ez a legjobb film a franchise-ban, mégis kultikus alkotásként tekinthetünk rá.


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 04. 07. 20:05

Visszatekintő: Mad Max
Megosztás

Hirdetés

Valószínűleg nem sok olyan mozirajongó van, aki ne ismerné a Mad Maxet, hiszen az első, 1979-bemutatott ausztrál film akkora siker volt a kontinensen - sőt később az egész világon -, hogy további számos résszel bővült, de még idén, 2024-ben is érkezni fog egy alkotás a disztópikus világból, méghozzá spinoff formájában, amely a Furiosa: Történet a Mad Maxből címet viseli. Ennek örömére az elkövetkezendő napokban, illetve hetekben felidézzük az eddig megjelent filmeket, a megjelenési sorrendet követve, a mai nap pedig a '79-es Mad Max kerül górcső alá.

A történet szerint ebben a különös, a nem is olyan távoli jövőben a pusztuló városok között kergetik egymást az útonálló bandák, az öngyilkosjelölt autóversenyzők és a rendőrök. Amikor az egyik motoros banda tagja az üldözés során az életét veszti, barátai, élükön egy karizmatikus pszichopatával elmennek a holttestért és a bosszúra szomjazó társaság megtámad mindenkit, aki az útjába kerül. Az eset kivizsgálására Max és társa kap megbízást, akiknek sikerül a banda egyik tagját letartóztatni, viszont már a következő napon szabadon is engedik. A rendőrkapitány, aki már belefásult a bűnözők elleni eredménytelen küzdelembe, szabad kezet ad beosztottjainak, azonban hiába minden, a rendőrök nem jutnak eredményre, sőt ők szenvednek újabb vereséget, mivel Max társával brutálisan végeznek a banda tagjai. Max ezután hallgat feleségére, kilép a rendőrség kötelékéből és családjával nekiindul, hogy új életet kezdjen. Ám más van megírva számára: a banda bosszúja elől nincs menekvés é a következő áldozat Max gyermeke. Az őrület határán álló, kétségbeesett férfi újra szolgálatba áll, és egy speciálisan az ő számára készített autóval ered a gyilkosok nyomába...

Az szerintem senkinek sem mond újat, hogy hiába volt úttörő és vált klasszikussá a film, nem ez a franchise legjobb darabja. Amivel ennyi nézőt megvett az alkotás, az egyértelműen a koncepció. Az ötlet nagyon egyedi, hiszen Ausztrália disztópikus jövőjében járunk, ahol számtalan autót, motort vehetünk szemügyre különböző és felturbúzott formában, amelyek használatával üldözik egymást az emberek rossz, illetve jó csoportjai. Azonban a megvalósítással több helyen is lehet vitatkozni, mivel túl sok jelenetben mutatják már szinte majdnem minden szögből az adott járművet. Továbbá az indokolatlan pillanatokhoz tartozik még a szereplők kellemetlen és érthetetlen viselkedése, ami semmit nem tesz hozzá a történethez, viszont a kamera mégis rajtuk időzik. 

Az autók és a motorok egyébként fantasztikusan festettek és sokat hozzá tudtak adni ahhoz, hogy egy ilyen jövőbe tudjuk érezni magunkat. Ehhez még a változatos ruhák és helyszínek is hozzájárultak, amelyek természetesen a film pozitív oldalát erősítik. A legnagyobb erősség az akkor még ismeretlen Mel Gibson karaktere, Max. Az ijfú rendőrként "vadássza" az útonállókat és a borzasztó dolgokat elkövető bandákat. Ebből alakul ki az alkotás fő konfliktusa, miután megöli a "Sebesség Istenét", a bandatagok üldözőbe veszik Maxet, amely odáig fajul, hogy feleségét és gyermekét is meggyilkolják. 

A Mad Max egy iszonyatosan lassan építkező film és, amíg nem kezd kibontakozni a konfliktus, addig nagyon unalmas és ez sajnos többszöri újranézéskor is elmondható, hiába ikonikus. Mind a mai napig rendkívül vegyesek az érzéseim az alkotással kapcsolatban, amely sokszor olyan, mintha nem tudná, hogy mit akarna elmesélni nekünk és ebből is következik az, hogy értelmetlen pillanatokat dobnak a szemünk elé. 

Hirdetés


DisztópiaFilmek 1979Furiosa: Történet a Max MaxbőlKultfilmekMad MaxMel GibsonVisszatekintő

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.