Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Ki forgatott sárga pengéjű fénykardot a Star Wars kánonjában?

Meglepően sokan forgattak sárga fénykardot a Star Wars kánonjában és listánkon fel is soroltuk az összes fontosabb karaktert


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 01. 31. 00:00

Ki forgatott sárga pengéjű fénykardot a Star Wars kánonjában?
Megosztás

Hirdetés

George Lucas Star Wars univerzumának egyik legikonikusabb kellékei a fénykardok, más néven lézerkardok - ez utóbbi megnevezés 100%-ig helytálló, a karakterek a kánonban nem is egyszer, de legalább fél tucatszor nevezik meg így a Jedik és Sithek fegyverét. Lucas eredetileg a kék és vörös színre akart alapozni, ez ’83-ban bővült a zölddel, majd az előzmény-trilógia idején a lila színnel. Az utóbbi évtizedekben a Legendákban a legkülönbözőbb formájú, díszítésű és színű kardokkal találkozhattunk, köztük a sárga fénykardok is előkerültek, de mi a helyzet a Kánonnal?

A Jedi templom őrei

A Jedi templom őrei védték a Templomot úgy a belső, mint a kívülről érkező fenyegetésekkel szemben. Alázatos, de mégis mélyen tisztelt munkájukkal tartották fenn a biztonságot a falakon belül és még az átlagos Jedikhez képest is önmegtartóztatóbb, már-már érzelemmentes személyiséget építettek ki az évek során. Külsejükkel is elkülönültek a többi rendtagtól, formális köpenyeket és az identitásukat takaró maszkokat viseltek. Az egyik legkirívóbb különbség azonban a fegyverzetükben rejlik, nem fénykardot, hanem sárgapengéjű fénylándzsát forgattak. Egykoron a Nagy Inkvizítor is a nagyrabecsült templomőrök egyike volt, azonban a Tisztogatás során csapatot váltott és átállt a Sötét Oldalra.

Luke Skywalker

Luke Skywalkert senkisem kell bemutatni. Anakin Skywalker gyermekeként, a Lázadó Szövetség hőseként és az Új Jedi Rend megalapítójaként galaxisméretű hírnevet szerzett magának, de nem kizárólag a titulusaiban, hanem a fénykardjaiban is igencsak színes egyéniségnek számított. Minden egyes Star Wars rajongó tisztában van azzal, hogy Luke először Anakin kékpengéjű fénykardját, majd a saját maga által elkészített zöldet forgatta, de talán kevesen tudják, hogy az apjával való bespini összecsapás és csúfos vereség után a fiú elutazott a Tempesen található Jedi előörsre és rátalált egy sérült Jedi templomőr lándzsára. 

Alig néhány másodperccel a fénykard megszerzése után össze is csapott a Nagy Inkvítor szellemével, aki amolyan csapdaként szolgált az előörsnél. YU 3 és YU 4 között Luke mindvégig ezt a fénykardot használta. Később még magára Boba Fettre is ezzel a fegyverrel vadászott. Végül megannyi kaland után a fénykard megsérült és Luke ezután kezdett bele a jól ismert, zöld pengéjű lézerkard megépítésébe.

Asajj Ventress

A klónok háborúja során Ventress ment át az egyik, ha nem a legnagyobb jellemfejlődésen. Dooku könyörtelen tanítványaként kezdte a klónháborús pályafutását, az animációs sorozat legelső epizódjában is feltűnt (anno a 2003-as, azóta Legendákba tartozó Klónok háborújában is nagy szerepet kapott). Dooku végül Palpatine nyomására hezitálás nélkül elárulta Ventress-t, aki csalódottságában bosszút is fogadott a Sith tanítvány ellen. Sikertelen próbálkozása és a dathomiri éjnővérek kiirtása után Asajj fejvadásznak állt és a feketepiacon vett is magának egy sárgapengéjű fénykardot, melyet a Sötét tanítvány c. kötetben olvasott haláláig forgatott is. Most már biztos, hogy Asajj Ventress feltűnik A Rossz Osztag harmadik és egyben lezáró évadában és a képernyőn eddig még sosem látott sárga penge is feltűnik majd.

Rey Skywalker

Nem csupán a folytatás trilógia, de Rey karaktere is igencsak megosztóra sikeredett, azonban azt kevesen vitatják, hogy a Skywalker kora utolsó képkockáiban látott egyedi designnal rendelkező fénykard impozáns és erőt sugároz. Reyt azóta se láttuk akcióban, főleg nem a sárga pengével, de a Sharmeen Obaid-Chinoy által rendezett és eddig Star Wars: New Jedi Order címre hallgató filmben erre is lehetőségünk lesz majd.

Loden Greatstorm

Aki még semmilyen formában nem érintkezett a Köztársaság Fénykorával, az az utóbbi évek legszínesebb és talán legjobban megírt Star Wars történeteiből maradt ki. Sokan kritizálták Lucasfilmet, hogy nem mernek kockáztatni, képtelenek elvonatkoztatni a Skywalker sagától, de pontosan 3 éve, 2021 januárjában útnak indult a Köztársaság Fénykora, mely megannyi új történetet, helyszínt és karaktert mutatott be a nagyérdeműnek. Mind közül az egyik legjobban megírt karakter Loden Greatstorm, egy twi’lek Jedi mester hihetetlenül jó humorral és mentori készségekkel megáldva. Spoilereket kerülve inkább nem mennék bele Loden sorsába, azt azonban megemlíteném, hogy a többi Jedihez hasonlóan ő maga is kiváló harcosnak bizonyult és egy sárga pengéjű fénykardot forgatott.

Indeera Stokes

Indeera Stokes egy tholotiai Jedi mester és szintúgy a Köztársaság Fénykorának idején szolgált. A fent bemutatott Loden Greatstormmal és annak tanítványával, Bell Zettifarral együtt az Elphronán állomásozott. Loden feltételezett halála után ő vette át Bellt és irányította tovább a világos oldal rögös ösvényein.

Dagan Gera

Dagan Gera a Köztársaság Fénykorának egyik legnagyobb tiszteletben álló Jedije és a Star Wars Jedi: Survivor videojáték fő antagonistája. Ő volt a Köztársaság Fénykorának egyik utolsó életben maradt erőhasználója, Cal Kestis ébresztette fel őt YE 9-ben. Ő maga is sárga és dupla pengéjű fénykardot forgatott, de megalomániás hozzáállása miatt átállt a Sötét Oldalra, ezáltal kivéreztetve és vörösre változtatva a penge színét.

Egyéb esetek

Mivel nem szeretném a végtelenségig nyújtani a cikket, ezért nagy vonalakban kitérek a többi, eddig ismert sárga pengéjű fénykard forgatóra is. A kissé gyerekes és folyamatosan bütykölő Ram Jomaram is sárga fénykardot forgatott és a pantorai fajba tartozó Kevmo Zink is, aki 384 évvel a Yavini csata előtt szolgált. Nagyon kevés ideig más személyek is használtak sárga pengét, de a fent felsoroltak azok, akik huzamosabb ideig birtokoltak ilyen színű fénykardot. A lista évről-évre bővül, főleg a Köztársaság Fénykora miatt, ami magasan a leginnovatívabb és legszínesebb Star Wars korszak mind közül. Nemsokára debütál A Rossz Osztag lezáró szezonja, ahol a rég nem látott Asajj Ventress is sárga fénykarddal mutatja be nem túl szerény technikáit.

 

Hirdetés


A Köztársaság FénykoraAsajj VentressDagan GeraJedi templom őrökLucasfilmLuke SkywalkerRey SkywalkerStar Wars

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.