Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Képregények vs. Sorozat - 5 karakter, aki merőben más a két adaptációban

A listánkon szereplő 5 karakterre nehéz ráismerni a képregényekben


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 06. 22. 21:19

Képregények vs. Sorozat - 5 karakter, aki merőben más a két adaptációban
Megosztás

Hirdetés

Azzal nem mondok újat, hogy a The Walking Dead széria alapjául a Robert Kirkman által alkotott képregénysorozat szolgál. A rajzolt és élőszereplős verzió alapkoncepciója nagyjából ugyanaz, de mégis nagyon eltérnek egymástól. Ebben a cikkben 5 olyan karaktert mutatok be, akinek merőben más az útja és végső sorsa, és megvizsgáljuk azt is, hogy ezek miként befolyásolták a fő történetszálat. Vágjunk bele!

Ha esetleg videó formátumban lennétek kíváncsiak erre, akkor katt az alábbi lejátszóra:

Shane sorsa

Shane Walsh a The Walking Dead egyik legkomplexebb és legellentmondásosabb antagonistája, egy olyan karakter, aki másoknál jóval hamarabb alkalmazkodott a posztapokaliptikus körülményekhez. Shane többféleképpen is pótolja Ricket a felbukkanása előtt, de a nyugodni nem akaró belső konfliktusok miatt Rick életére tör.

Shane a képregényben elveszti józan ítélőképességét, és rátámad Rickre, Carl pedig lelövi őt. Rick jóval később tér vissza, hogy kiássa egykori, már zombifikálódott legjobb barátját és végérvényesen végez vele. Shane karaktere a képregényben lapos, nem kerül kidolgozásra, tettei közelről sem igazolhatóak, Lori sem bőszíti fel őt Rickre. Megtörténhet, hogy sokakat elkeserítek ezzel, de a sorozatbeli Shane egy izgalmasabb, átérezhetőbb és félreértett karakter, aki halála után nagyban formálja Ricket és a csapatot egyaránt.

Andrea életútja

Andrea olyan régen megmurdelt már a sorozatban, hogy sokan talán el is felejtették a bosszantó személyiségét és „na majd én megmutatom” hozzáállását. Andrea összefekszik a pszichopata Kormányzóval, s bár lehetősége nyílik arra, hogy végezzen vele, végül döntésképtelenné válik és emiatt megannyi ember halálát okozza, több olyanét is, akikkel korábban közeli kapcsolatban állt. Bár a harmadik évad során rengeteeg megkérdőjelezhető döntést hozott, mégis egy igen érzelmes jelenetben és frusztráló körülmények közt távozott a sorozatból.

Viszont aki szeretné megismerni az igazi Andreát, annak ajánlom a képregénysodort. Andrea a képregényekben is elveszti húgát, Amyt, s bár mélyen megrázza a dolog, csak erősebbé és motiváltabbá teszi őt a tragédia. Andrea ért talán a legjobban a lőfegyverekhez a képregényekben, Dalel pedig nem apa-lánya szerű kapcsolat, hanem konkrét románc és testi kapcsolat bontakozik ki köztük. Andrea végül Rickben találja meg a megfelelő társat, a képregénysorozat egy nagyon késői pontján veszti életét, s halála az egyik legdrámaibb és legmeghatározóbb pillanat Robert Kirkman művében.

Carl sorsa

Ha létezik olyan rész, amit soha a büdös életben nem bocsátok meg a The Walking Deadnek, akkor az Carl halála. A fiú eleinte szó szerinti fenyegetés volt a főhőseinkre nézve, mindenhol hibázott, ahol egy kisgyerek egyáltalán megteheti azt, bár lehetetlen haragudni egy olyan karakterre, akinek az anyja Lori. Carl évadról-évadra vált szerethetőbb és tökösebb szereplővé, kérdés nélkül szembenézett bárkivel és bármivel, a Negannel való kapcsolata pedig az egyik legszerethetőbb és legdinamikusabb volt mind közül. Carl halála jelentőségteljes, nagy hatással bír úgy Rickre, mint Neganre, de mégis mindmáig az egyik legfájdalmasabb pontja az élőszereplős szériának.

Carl a képregényekben is hamar megtanul alkalmazkodni, de itt mindvégig életben marad és jóval kegyetlenebb személyiséget épít ki. Rengetegszer zördül össze édesapjával és jóval nehezebb döntéseket hoz meg. Végül összeházasodik Sophiával, aki szintúgy túléli a képregényoldalakon látható megannyi harcot és konfliktust.

Carol karaktere

Az egyik előző The Walking Dead témájú cikkemben már elmondtam, hogy Carol karakterfejlődése az egyik legkiemelkedőbb az élőszereplős szériában. A képregényben sajnos merőben más a személyisége, a bántalmazó férje pedig már halott a képregény történései idején. Carol összemelegedik Tyreesel, aki már a képregénysorozat elején felbukkan, röviddel Shane halála után csatlakozik Rickékhez.

Az új, horrorisztikus környezethez nehezen alkalmazkodó Carol Tyreeseal töltött pillanatai során megnyugvásra és boldogságra lel, de felbukkan Michonne, aki letolja Tyreese nadrágját és se szó se beszéd munkának lát. Az újból depresszióba zuhanó Carol megpróbál végezni magával, de szerencsésen megmenekül és mániákus szeretethiányában Ricket lesmárolja, Lorinak meg felveti az ötletet egy édeshármasban való életre.

Miután mindkét Grimes elutasítja őt, az eddiginél is mélyebbre süllyed bánatában és készakarva megengedi az egyik zombinak, hogy nyakon harapja őt. Carol utolsó szavai a legtragikusabbak és legszívbemarkolóbbak, amikor a torkát harapó zombival közli, hogy "Oh, de jó, te szeretsz engem!”. Carol sajnos képtelen volt szembenézni a borzalmakkal, nem bírta elviselni az elutasítást, és a könnyebb utat választotta.

Tudjuk, hogy a sorozatbeli Carol a képregényekben vázoltnak a szöges ellentéte. Carol olyan szinten tökös nőszemély, hogy megkockáztatom, ha nagyobb golyói lennének, akkor azt is bronzba öntenék és úgy simogatnák, mint a Wall Streeten található bikáét. Carol számtalanszor mentette meg a csoportot, Shane halála után ő volt a radikális csapat a személyben, aki barátot és ellenséget sem kímélt, ha a csapat túlélése forgott kockán. Bár szerencsénk van, hogy nem a kis naiv, gyönge verziót kaptuk meg az élőszereplős szériában, attól még továbbra is szomorú a sorsa a képregényekben.

Tyreese sorsa

Ahogyan azt korábban is említettem, Tyreese viszonylag hamar csatlakozik Rickékhez. Ő az, aki bármikor-bármilyen körülményben nemet mer mondani Ricknek, az élőszereplős szériával ellentétben központi szerepet tölt be, a lánytestvére, Sasha helyett lánya van, aki Julie névre hallgat. Tyreese nagy szoknyapecér, bár nem húzza sokáig, mégis magáévá teszi úgy Carolt, mint Michonnet. Rickkel sokszor összezördülnek, mégis Grimes jobbkezeként szolgál. Végül a Kormányzó az élőszereplős sorozattal ellentétben Hershel helyett Tyreeset szabadítja meg a fejétől és a halált hozó eszköz ugyanúgy Michonne katanája.

Bár a képregényekben szereplő Tyreese lassú és sokkoló halált hal, a sorozatban túléli a börtön lerohanását, ő és Carol mentik meg Judithot, túléli a kannibálokat is. Végül az egyik 0,1 km/órával csoszogó kóborló végez vele, hogy egy elnyújtott, de kevésbé hősies halált haljon. Plusz infó, hogy Tyreese outfitjét és kalapácsát mindkét adaptációban ugyanolyanra tervezték.

Hirdetés


AMCKépregényRick GrimesRobert KirkmanShane WalshTWDThe Walking DeadZombi

Képek forrása: AMC, Robert Kirkman

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.