Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Miért szeretjük annyira a The Walking Deadet?

Mi az, amiben a The Walking Dead jobb és más, mint a többi zombis sorozat?


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 06. 19. 09:20

Miért szeretjük annyira a The Walking Deadet?
Megosztás

Hirdetés

Abban talán mindannyian egyetértünk, hogy a hibái és mélypontjai ellenére is a The Walking Dead az egyik legszínvonalasabb zombi témájú, posztapokaliptikus sorozat. Világszinten rengetegen imádják, brutális rajongótáborral rendelkezik, köszönhetően az érdekfeszítő történetnek, a komoly írói munkáról árulkodó karakterábrázolásoknak és a dicséretes világépítésnek egyaránt. De mi az, amiben jobb és más, mint a többi hasonló tematikájú produktum? Ha esetleg videóban szeretnél választ kapni a kérdésre, kattints a lejátszás gombra:

A The Walking Dead a realitás talaján mozog

Nyilván kissé túlzó az előbbi kijelentés, azonban a kóborlókat leszámítva a The Walking Dead egy valóságos világot ábrázol, melyben az egykor virágzó emberi társadalom túlélői a maguk módján próbálnak boldogulni. Ez sajnos esetenként azt jelenti, hogy az emberek hozzáállása és személyisége gyökerestül megváltozik a posztapokaliptikus környezetben, míg más személyek az elnyomott, beteges vágyaikat és elképzeléseiket engedhetik szabadjára ebben a törvények nélküli hadszíntéren.

Így például Philip Blake – vagy egyszerűen csak a Kormányzó – a legtipikusabb életet élte feleségével, valamint lányával, Pennyvel és egy önbizalomhiányos irodai dolgozóként tengette unalmas mindennapjait. A felesége nem sokkal az apokalipszis előtt meghalt, Philip pedig egyedül maradt Pennyvel, majd az újdonsült karizmatikus személyiségének hála pedig egy 73 fős közösséget épített ki. A szabályok nélküli világban kiélhette elfojtott vágyait, melyet fiatalkorában édesapja, felnőtt korában pedig a nálánál jóval butább és bosszantó főnöke korlátoztak.

Negan már egy másik eset, őt az apokalipszis és a felesége rákos betegsége először egy jobb emberré változtatták, majd neje halála után egy kisebb diktátorként zaklatott minden egyes közeli közösséget. A Kormányzóval ellentétben Negan a körülmények áldozata lett, de számára az új környezet nem kizárólag tragédiát, hanem lehetőségeket is hozott magával.

Ebben a cikkben nem célom az összes negatív és pozitív karaktert górcső alá venni. Csupán szemléltetni szerettem volna a TWD egyik legnagyobb előnyét és egyediségét, a komplex, emberi és valóságos karakterek egész tárházát, mely igencsak felfrissítő azokban az években, amikor szuperhősök, varázslótanoncok, sárkányok kerültek leginkább az előtérbe. A kóborlók fenyegetése évadról-évadra csökken, a legnagyobb veszélyt a gondolkozó, igenis élő, bosszú- és hataloméhes emberek jelentik.

A The Walking Dead nem spórol a karakterekkel

A köztudatban valamiért a Trónok harca c. sorozat híresült el a brutális és igencsak meglepő karaktergyilkosságokról, holott a The Walking Deadben sokkal többször fordult elő ilyen. Rögtön az első évadban meghalt Jim és Amy – a teljesség igénye nélkül – a második szezonban pedig Shane és Dale is eltávozott, igen hamar ráébredtünk arra, hogy egyik kedvencünk sincs biztonságban.

Felsorolni is nehéz lenne a további tragédiákat, azonban a karakterkiírások többsége okkal történt meg (CARL AZ BEZZEG NEM), és a szétzilált, posztapokaliptikus társadalom biztonságot nem ismerő mivoltát hivatottak bemutatni. Természetesen egy-két halál azért eléggé lelombozóra sikeredett, de a készítők sokszor tehetetlennek bizonyultak a különböző színészek felmondása és más projektekbe való távozása révén.

A The Walking Dead polkorrekt, holott nem akar megfelelni az igényeknek

Mostanában rengeteg kritikát kapnak a különböző tartalmak, mert azok készakarva, az eredeti forrásanyaggal mit sem törődve, forgatókönyvírók teljes hiányával készülnek el, csak azért, hogy átadjanak egy üzenetet. Egy üzenetet a feketék elnyomásáról, egy üzenetet a homoszexuálisokat ért bántalmazásokról, egy üzenetet az elnyomott nőkről. Az előbbi mondattal önmagában nem is lenne probléma, de az átpréselt üzeneten túl sok mai mű semmit sem tartalmaz magában, így sok Netflixes és Disney tartalom jogosan kerül a csalódott nézők vágóhídjára. 

A The Walking Dead azonban érinthetetlen ilyen téren. A homoszexuális karakterek frappánsan és hűen lettek megírva, anélkül, hogy a rendező hergelni kívánta volna a nézőközönséget. Így pl. nekem Aaron az egyik kedvenc karakterem, soha nem érdekelt és nem is feszélyezett a szexuális orientációja, mivel egy talpraesett és alázattal megírt szereplőről beszélünk.

Carol úgy lett a legerősebb hősök egyike, hogy folyamatosan bántalmazott, megalázott és terrorban tartó nőként kezdte a posztapokaliptikus pályafutását. Évek és atrocitások egész sora kellett ahhoz, hogy lemorzsolódjon róla a múlt árnyéka és csakis ezután vált azzá a tökös női karakterré, aki meghatározó szerepet töltött be a teljes széria alatt. S tette ezt férfiak elnyomása vagy háttérbe szorítása nélkül.

A különböző rasszból származó emberek jogosan váltak egyedi karakterekké, anélkül, hogy epizódonként háromszor a néző orra alá dörgöljék, hogy őket bizony a teljes bolygó utálja, hogy az új, lepusztult világ sem képes befogadni őket. Glenn mindvégig Rick egyik jobbkezeként funkcionált, Daryl az első évadban a származásával is viccelődött, mégsem akadt ki az internet népe egy ártalmatlan és a szituációhoz igencsak illeszkedő poénon. S akkor még meg sem említettük Tyreeset, Morgant, Ezekielt, Sashát és a többieket, akik üde színfoltjai és karizmatikus karakterei a The Walking Dead univerzumának.

Köszönjük TWD

A The Walking Deadről nem csupán lehet, hanem példát kell venni. Az egyik legsokszínűbb sorozat, mindenféle és fajta bőrszínnel találkozhatunk, a fehértől a feketéig és megannyi meleg karaktert vonultat fel úgy, hogy az ember nem mászik a falra a jelenetek nézésekor és nem mossa vakulásig a szemét klórral. A The Walking Dead megmutatta, hogy bizony így is lehet, hogy sokszor a beilleszkedés során nem egyenlőbbnek, hanem egyenlőnek kell lennünk másokkal, másképp a végtelenségig várhatnánk, hogy elfogadjanak minket.

A cikkben ki sem tértem arra, hogy az utóbbi 10-15 év egyik legjobb színészgárdáját kaptuk, akik a karakterükkel való egybeolvadással hűen bizonyították, hogy a The Walking Dead nem egy tucatsorozat. A sminkek, a díszletek, a zene és a forgatókönyv szinte páratlannak bizonyultak, a fent ecseteltekkel karöltve pedig minden idők egyik legjobb és legemlékezetesebb szériáját adták nekünk, rajongóknak.

Hirdetés


AMCAndrew LincolnDaryl DixonNeganTWDThe Walking DeadZombi

Képek forrása: AMC

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.