Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Kánon az Alien vs. Predator?

Örök kérdés a földönkívüliek világában


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 08. 29. 18:41

Kánon az Alien vs. Predator?
Megosztás

Hirdetés

Az Alien- és Predator-filmek között voltak átjárások, de még mind a mai napig vita van arról, hogy az Alien vs. Predator kánon-e. Mind az Alien, mind a Predator-sorozat egy halálos és könyörtelen földönkívüli faj körül forog, így logikus volt, hogy végül összecsapjanak egymással. Mivel mindkettőt ugyanaz a stúdió birtokolta, így megalkották a crossovert, amely 2004-ben debütált Alien vs. Predator címen, vagy magyarul A Halál a Ragadozó ellen. Emellett készült hozzá egy folytatás, de arról inkább ne beszéljünk.

Ez a crossover több zavart is okozott az Erőben, mert az Alien-filmek a távoli jövőben játszódnak, a Predator-mozik pedig a jelenben - kivéve a Prédát. Továbbá Ridley Scott bele merült a Xenomorphok eredetébe is, így tehát nem illeszkedett a hivatalos idővonalra. Ahhoz, hogy ezt a mai napig vitatott kérdést eldöntsük, jobban bele kell ásni magunkat a két világba.

Még a Ragadozó 2. mutatta be azt az ikonikus jelenetet, amikor a Predator tróntermét láthatjuk, ahol a trófeáit gyűjti, és itt vehettünk szemügyre egy Xenomorph koponyát. Tehát ez volt az első alkalom, amikor összekötötték a két franchise-t.

Ez az easter egg nem csak azt erősítette meg, hogy a Xenomorphok léteznek a Predator-univerzumban, hanem azt is, hogy a Los Angeles utcáin garázdálkodó Predatornak egyszer sikerült megölnie egy fekete bestiát. 

Ez a fantasztikus koncepció pedig az Aliens vs. Predator című 1989-es képregényből származik, ahol a Xenomorph királynő és gyermekei szálltak szembe a Predatorokkal a nemrég kolonizált Ryushi bolygón.

A képregények olyan népszerűnek bizonyultak, hogy a sorozat 2020-ig futott és, ahogy előbb is már említettem 2004-ben Paul W.S. Anderson rendező vitte ezt a mozivászonra. Ez volt az a film, amely hivatalosan is egyesítette a két franchise-t.

A filmben egy lezuhant Predator űrhajó és egy újraéledt Xenomorph királynő terrorizált egy kutatócsoportot, akik egy ősi piramist találtak az Antarktisz jege alatt. Ez a crossover azóta egy szörnyű mozis folytatást, illetve képregényes, videójátekos feldolgozást is megélt.

Az Alien vs. Predator-filmek közel sem voltak elég erősek ahhoz, hogy megérje mindkét franchise kánonját megváltoztatni. Az egyik megközelítés az, hogy az Alien-filmek egy külön idősíkot képviselnek, és a Predator kánonjához tartoznak az Alien vs. Predatorok, de a Predator nem részese az Alien-univerzumnak.

Hirdetés


AlienAlien vs. PredatorFilmekPredatorSorozatok

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.