Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Új, remek, elborult slasher: In A Volient Nature kritika

Erdei séta egy tömeggyilkossal


botiirko Hegedűs Botond Máté

2024. 07. 24. 17:40

Új, remek, elborult slasher: In A Volient Nature kritika
Megosztás

Hirdetés

2024. május végén jelent meg az In A Violent Nature (Az erőszakos természetben) című slasher film. Nem volt kérdés, hogy a Chris Nash írta és rendezett mozi a műfajhoz híven brutális lesz és ezt valóban át is adta a film.

FIGYELEM, A CIKK SPOILEREKET TARTALMAZ!

Az alaphelyzet

Egy csapatnyi fiatal kirándulást szervez távol a nagyvilágtól, kint a természetben. Egy régi, igencsak romos tűztoronynál járva egyikük, Troy (Liam Leone) elcsen egy ott lógó medált, ezzel felébresztve a hely rémjét, Johnnyt (Ryan Barrett). Innen kezdve a gyilkológép útját kísérhetjük végig, a film legnagyobb része pedig ezt az utat és a mészárlását követi végig.

A gyilkos története, motivációja

Johnny történetét szépen lassan tárja csak fel a film a cselekmény során. A főszereplő még kisgyerek volt, mikor a helyi favágók – részben véletlenül – megölték őt a szüleivel együtt. A gyilkos filmben szereplő formája így gyakorlatilag egy, a gyerek szelleme által irányított, halhatatlan szörnyeteg. Alapvetően egy kicsit maszkírozott emberi test, aki mindent és mindenkit legyilkol, amiért a családját megölték, teszi mindezt ez eléggé terminátoros, lassú járással.

A film során megtudjuk egy vadőrtől, hogy Johnny már máskor is elszabadult, azonban akkor sikerült visszaterelni a romos tűztorony alá, ahol az anyukája volt nyakéke tartja lent a földben békében.

Nem túl bonyolult történet

A film ténylegesen abból áll, hogy Johnny sétálgat körbe-körbe az erdőben és sorra gyűjti be áldozatait. Fő célpontjai a korábban is említett fiatalokból álló csoport. A film nem tárja fel nagyon a szereplők egymással való kapcsolatát, eléggé nyers gyilkolászásról szól az egész, de végül is, ilyen egy igazi slasher…

 A fiatalok kapcsolataitól azért tudunk meg egykét dolgot, de ezek is alapvető dolgok. Ennek megfelelően vannak szerelmesek, kicsit sikerült belenyúlni a woke-ba is, de ennek nincs ideje kibontakoznia, mert Johnny lemészárolja a gerlepárt.

Az egyik legbrutálisabb slasher-jelenet

A filmben található meg az egyik legdurvább, legelborultabb kivégzés. A gyilkos ugyanis úgy tartotta helyénvalónak a dolgot, ha egy jógázó lány fejét egy kétvégű kampó segítségével a testén keresztül áthúzva töri ki.

Nyilván adódik az ilyenkor szokásos kérdés, hogy mennyire realisztikusak ezek a jelenetek, de ha egy ilyen „feltámadt szörny” áll a film középpontjában, akkor talán pont nem ennek kéne lennie a lehetséges buktatónak.

A film valódi gyenge pontjai

A film játékideje 94 perc, ami a lassú felépítés miatt még jó is lehetne. Azonban talán már kicsit túlzottan is sok volt az átvezető jelenet, amik persze lehetségesen a film atmoszférájára próbáltak hatással lenni, de mikor Johnny már századjára sétálgat a semmi közepén, az valljuk be, unalmas tud lenni.

Az utolsó 10-15 perc pedig a film szempontjából egyetlen fontos jelenetet tartalmazott, hogy a gyilkos édesanyjának medálja elkerült a legutóbbi helyéről, így Johnny végül megbékélt – bár a szörnyeteget az ebben az időszakban nem láttuk képernyőn. Egyébként pedig az egyetlen túlélő, Kris (Andrea Pavlovic) folytat egy totálisan felesleges beszélgetést egy arra járó autós – ezzel pedig Krist megmentő – hölggyel.

Talán a legnagyobb negatívum, hogy a gyilkos a legtöbb jelenetben úgy járt, kelt, ahogyan akart. Senki nem hallotta, senki nem látta, pedig eléggé hangosan közlekedik, emellett pedig számos olyan jelenet volt, ahol gyakorlatilag az áldozatokkal szemben állva nem tűnt fel senkinek, hogy amúgy ott van valaki. Biztos csak részegek voltak a fiatalok…

A főbb pozitívumok

A filmben nincsen zene, ami miatt még inkább átjön a természet hatása. Érzékelteti, hogy itt, ha történik valami, akkor tényleg nem menti meg senki az adott illetőt, hiszen mindentől távol van.

Ezen felül a mészárlós jelenetek egytől egyig remekül lettek a képernyőre varázsolva. Bár pár helyzet tényleg elég abszurd volt, azonban a kis költségvetés – 4,4 millió USD – ellenére nem voltak nevetséges effektek.

Bár a mai rohanó világban eléggé megosztó tud lenni egy lassú felépítésű film, azonban talán pont ez kellett Johnny történetének, hogy szépen lassan, folyamatosan új információkkal kiegészülve, ténylegesen a film végére kapjuk meg a teljes egészet a gyilkosról.

Amivel pedig aztán végképp meg lehet fejelni egy slashert, hogyha groteszk módon, néhol egy kisebb humorforrást visznek a filmbe. Nos, a Terrifier (Bohócrém) filmekhez hasonlóan, igaz, nem akkora mennyiségben, de sikerült belecsepegtetni a filmbe néhány kuncogós jelenetet, ami egy időre oldja a feszültséget, aztán nyilván jön Johnny, és fejbe dob egy baltával…

Összegzés

Elmondható, hogy egy remek slashert tudhatunk a zsánerben. Természetesen megvannak a maga gyengeségei, de ezeken nagyrészt felül tud kerekedni a kreatív megoldásoknak és a jó történetvezetésnek köszönhetően. Tipikusan az az érzés, amikor nem számítasz happyendre, mert a túlélők is súlyos lelki sebekkel távoznak a helyszínről.

Hirdetés


2024Chris NashFilmek 2024HorrorIn A Violent NatureRyan BarrettSlasher

Képek forrása: Shudder

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.