Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Visszatekintő: Primal 2. évad

2022-ben folytatódott az őskori kaszabolás, viszont nagyon megosztó irányt vett a széria.


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 05. 28. 16:45

Visszatekintő: Primal 2. évad
Megosztás

Hirdetés

Genndy Tartakovsky munkásságát aligha kell bemutatni az embereknek, hiszen nagy eséllyel már mindenki találkozott például a Szamuráj Jackkel, a Dexter laboratóriumával, a Hotel Transyilvania-filmekkel vagy a 2003-as Klónok háborújával. 2019-ben viszont egy új időszakba is elkalauzolt minket az orosz-amerikai rendező, méghozzá az őskorba a Primal animációs széria keretein belül. Nemrégiben felidéztük a lenyűgözően sikerült első évadot, a mai nap pedig a második szezonnal fogjuk folytatni a sort.

Korábban már megemlítettük, hogy Tartakovsky teljesen kizárta a tudományt a sorozatból és nem hagyatkozott arra, de ez egyáltalán nem volt baj, hiszen fantasztikus ötletek születhettek meg ennek a döntésnek köszönhetően. Azonban a második évad óriási túlzásokba esett. Először is, simán át lehetne nevezni a szériát, mert ez már nem az őskorról és nem az ősemberről szól, hanem a történelmi időszakok és népek összemosásáról. Sajnos borzasztó irányt vett a széria, és így kerültek bele a képbe az egyiptomiak, a japánok, a keresztes lovagok, a vikingek és a rómaiak, de még ide vehetjük a 19. században játszódó epizódot is, aminek aztán tényleg semmi értelmes funkciója nem volt.

És teljesen érthető az, hogy ez egy fiktív történet, ahol nem számít a tudomány, de akkor miért ebben a sorozatban kívánta bemutatni Tartakovsky a különböző népcsoportokat? Szerintem sok rajongó szívesen megnézte volna például a vikingeket egy másik, hasonlóan brutális szériában a rendezőtől, nem pedig beleerőszakolva a Primalbe. Arról pedig szó sincs, hogy rossz lenne a története a második évadnak vagy, hogy gyenge epizódokat kaptunk volna, mert igenis minőségi és ismételten tanulságosak a részek, viszont rengeteget ront az összképen az, hogy ilyen szinten szét lett barmolva az ígéretes folytatás.

Továbbá a negatívumoknál maradva ejtsünk szót a misztikumról, mert az is túl lett tolva. Már az első szezonban is minimális szinten sok volt belőle, azonban a második felvonásra sajnos eléggé túllőttek a célon. Olyannyira, hogy maga az ördög is feltűnt és valkűröket is láthattunk, sőt az egyik vikingből - aki bosszút akar állni Spearen - egy tüzes fekete szörnyeteget lett. És itt újfent meg kell említeni azt, hogy nincs szó gyenge részekről - és ezért sem fog olyan rossz értékelésben részesülni az évad - csak egyszerűen nem azt kaptuk, amit a cím és a szinopszis ígért. Annyi lehetőség lapult még az őskori világában: a számtalan őslénnyel, rovarral, különböző emberi társulatokkal rengeteg mindent lehetett volna még kezdeni, de ehelyett hatalmasat ugrottunk előre az időben - és ez számomra rendkívül bosszantó.

Nem mehetünk el szó nélkül a két főszereplő, Spear és a drága T-rex barátunk mellett sem. Nagyot fordult velük a kocka és már szinte családként élnek, számos érdekes és tragikus esemény történt velük kapcsolatban, például a Tyrannosaurusnak ismét lettek tojásai, amelyek kikeltek és ezáltal végre felnevelhette kicsinyeit - de az egyik így is elpusztult, és a háromból csak kettő kölyköt tudhat a soraiban. Maga a dinó fantasztikus volt ebben az évadban is, és továbbra is a legjobb karakter a sorozatban, akit egy kiváló személyiséggel alkottak meg, és bátran kijelenthetjük, hogy ő lett a központi humor forrás. Nem egyszer piszkálja Speart és megszivatja őt, amelyeken csak nevetni tudunk. 

És, ha már Spear, akkor folytassuk vele, mert az ő esetében is sok mindenről kell beszélni. Először is, óriási utat tett meg azért, hogy megtalálja Mirát és, hogy biztonságban élhessen az élete hátralévő részében. Többek közt elfogták az egyiptomiak, akik a hódításaiknál használták ki kegyetlen brutalitását a karakternek, viszont egy nap fellázadt az uralkodó ellen mindenki, és eljött a szabadság ideje. Korábban viszont egy vikinggel is meggyűlt a baja, méghozzá azzal, aki a fentebb említett szörnyé változott át. Ehhez pedig kapcsolódik egy tragédia is, mivel Speart a szörnyeteg súlyos égési sérülésekkel "ajándékozta meg", és látszólag életét vesztette - legalábbis az utolsó képsorok erre engednek következtetni.

A fináléhoz érve azt láthattuk, ahogy Mira és Spear közös gyermeke már felnőtt és a kicsi dinók is egyaránt, akik egy csapatként várják az új kihívásokat és családként élnek. Nem tudom mennyire lenne működőképes a továbbiakban a széria, ha Speart ténylegesen kiírnák a sztoriból, és csak a megmaradt karakterekkel folytatnák az eseményeket. Személy szerint én mindenképp megnézném az új évadot, de Spear nélkül egyáltalán nem lesz már az igazi. 

A véres és brutális pillanatok viszont nem változtak a szezon során, hiszen ismételten potyognak a testrészek és a legtöbb részben ömlik a vér a jól bevált és megszokott módon. Az összecsapások szintén fantasztikusak voltak, főleg az új fegyverek bevezetése miatt még izgalmasabb harcokat láthattunk. Azonban egy helyen itt is bele lehet kötni a megvalósításban, mivel Spear az eddigi epizódok során szinte bárkit megölt és könnyedén felülmúlta ellenfeleit, de most akadt egy egyiptomi uralkodónő, akivel nagyon nehezen tudott mit kezdeni. Kicsit nevetséges az, hogy kedvenc ősemberünk korábban mamutokat, vérengző denevéreket és számos más őslényt volt képes kivégezni, és akkor az előbb említett személyt aligha tudta kiiktatni. 

Hirdetés


AnimációGenndy TartakovskyHBO MaxPrimalPrimal 2. évadSorozatok 2022Ősember

Képek forrása: Max

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.