Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Felérhet-e a Dűne-trilógia a Gyűrűk Ura szintjéhez?

Magasléc Denis Villeneuve rendezőnek


botiirko Hegedűs Botond Máté

2024. 03. 30. 00:00

Felérhet-e a Dűne-trilógia a Gyűrűk Ura szintjéhez?
Megosztás

Hirdetés

A Dűne-filmek népszerűsége miatt aligha lehet kérdés egy harmadik mozi megjelenése a jövőben, ami – szinte biztosan – A Dűne messiása alapján készülne majd. Az első két rész rendezője, Denis Villeneuve sem zárkózik el a folytatás gondolatától, igaz, nem is szeretné elsietni a forgatások kezdetét.

A Dűne-trilógia potenciális létrejötte miatt sokan persze egyből mernek nagyot álmodni, és a talán legismertebb és legjelentősebb trilógiát, a Peter Jackson által dirigált Gyűrűk Ura-filmeket kezdik hasonlítani a Dűnéhez.

Azonban J.R.R. Tolkien fantasy-világához szinte lehetetlen felérni. Már az adaptált könyveket tekintve is – egyelőre – sokkal ikonikusabbak a Középföldén játszódó művek. A Gyűrűk Ura világa eléggé komplex felépítéssel bír. Rengeteg függeléket találunk az előzményekről, a Gyűrűháború utáni időszakról, illetve számos – szintén ismert – alkotást, így például a Hobbit és Szilmarilok könyveket.

Természetesen azért a Dűne-könyveket sem kell félteni. Egészen pontosan hat darab alkotás került ki az alaptémában Frank Herbert kezei alól – a Dűne-trilógia könyvei az első három részt jelentik –, szintén rengeteg extra információval kiegészülve. Sőt, a Dűne-könyvek számos filozófiai és társadalmi kérdést feszegetnek, és részben ebből kifolyólag ugyancsak összetett művek.

A mozivászon elé kerülve sem könnyíti meg a Gyűrűk Ura a Dűne dolgát. Peter Jackson filmjei összesen 17 Oscar-díjat nyertek, a harmadik, lezáró rész – A király visszatér – pedig rekordot érő, 11 Oscart érdemelt – a Titanic és a Ben-Hur szintén ugyanennyi szobrocskával csúcstartó.

A Dűne első része a maga 10 jelöléséből már 6 Oscart be tudott gyűjteni, illetve a második rész nagy valószínűséggel überelni tudja még ezt is. Így tehát nem lehetetlen, hogy összeségében legyűri Oscar-díjakat tekintve a Dűne a Gyűrűk Urát, viszont a harmadik résznek nagyot kell durrantania.

Mozis élményben mind a két világ zseniális. Természetesen, mivel az egyik régebbi film, ezért akkori viszonyokat nézve tekintsünk – az egyébként remekbe szabott – effektekre. Történetfelépítésben azonban inkább a Gyűrűk Ura felé billen az a bizonyos mérleg.

A Dűnének tehát minden esélye megvan arra, hogy az utóbbi 20 év legjelentősebb trilógiájává avanzsálódjon, ehhez azonban szükség van egy brutálisan erős befejező részre is.

És hogy felérhet-e a Gyűrűk Urához? Nos, már csak az ikonikusságát tekintve sem valószínű, hogy fel tud kapaszkodni ekkora szintekre, de persze bármi megtörténhet. További hasonlítgatások helyett pedig inkább élvezzük, hogy ilyen remek filmeket nézhetünk, illetve reménykedjünk egy zseniális Dűne lezárásban!

Hirdetés


A Gyűrűk UraA Gyűrűk Ura: A király visszatérDenis VilleneuveDűneDűne: Második részFrank HerbertJ.R.R. TolkienPeter JacksonTimothée ChalametViggo Mortensen

Képek forrása: New Line Cinema | Warnes Bros. | InterCom

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.