Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: Dűne (2021)

A sci-fi zsáner újabb fantasztikus űreposzt tudhat a soraiban.


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 02. 24. 00:00

Visszatekintő: Dűne (2021)
Megosztás

Hirdetés

A 2021-es filmadaptáció sikerének köszönhetően mára már alig van olyan ember, aki ne ismerné Frank Herbert legendás művét: A Dűnét. Az alkotás 1965-ben látott napvilágot, amely akkora népszerűségnek örvendett a megjelenését követően, hogy további számos résszel bővült. Azonban A Dűne iránti rajongás odáig vezetett, hogy 1984-ben megfilmesítették, méghozzá a legendás David Lynch rendezésében, amely nyugodtan nevezhető egy közepes darabnak. Emellett számos videójáték, illetve egy szériával is bővült eme lenyűgöz világ. A sorozat 2000-ben jelent meg, folytatást is kapott és sokkal jobban kedvelték a nézők, mint a '84-es filmet.

Az igazi áttörés 2021-ben történt meg, mivel újabb feldolgozást készítettek A Dűnéből a sci-fi műfaj egyik legikonikusabb rendezőjével, Dennis Villeneuvével. Az alkotó nevéhez olyan zseniális művek köthetőek, mint például a Fogságban, az Érkezés, a Szárnyas fejvadász 2049 és a Sicario - A bérgyilkos. Ami Dűnét illeti, kritikailag pazarul teljesített és a rajongók is hamar a szívűkbe zárták, és nem kell sokat várniuk a következő részre, hiszen 2024. február 29-én érkezik a folytatás, a Dűne: Második rész - ahol szintén a kanadai szakember ült a rendezőszékben. Ennek örömére pedig visszatekintő rovatunkban felidézzük a remekbe szabott első felvonást, amely nagyban meghatározta a sci-fi műfaj modern világát. 

A történet szerint Paul Atreides egy tehetséges fiatal férfi, aki hatalmas tettek véghez vitelére hivatott. Paulnak el kell utaznia az univerzum legveszélyesebb bolygójára, az Arrakisra, hogy biztosítsa családja és népe jövőjét illetve túlélését. Csakhogy a bolygón található mindennél értékesebb elemre, a "fűszerre", melyben az emberiség legnagyobb potenciáljának kiaknázása rejlik, gonosz hatalmak vetettek szemet. A fűszer emberfeletti intelligenciát, hosszabb életet és a jövő rövidtávú előrelátását is lehetővé teszi, utóbbi pedig hatalmas előnyt jelent a csillagközi utazás és egy esetleges háború során. A férfi élete legnagyobb kihívása előtt áll, a túlélésért való harcban pedig csak azok maradhatnak életében, akik képesek leküzdeni saját félelemeiket...

A film egészen elképesztő színészgárdát vonultat fel, többek közt olyan nevekkel van dolgunk, mint Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgard, Dave Bautista, Zendaya, Jason Momoa, Javier Bardem és David Dastmalchian. Egy ilyen sok tartalommal bíró filmhez nem is lehetett volna jobb embereket válogatni, egyszerűen tökéletes, ahogy a teljesítményük is egyaránt. 

A színészek által megformált karakterek lenyűgözően sikerültek, mindenkire illik a neki szánt szerep. Rengeteg változatos figurával van dolgunk, akik kitűnően vannak átemelve a könyvből a mozivászonra. Mindegyik szereplőről áradozni lehetne - és a színészek játékáról is -, hiszen mind egyediek. Szemügyre vehetjük például Harkonnen bárót, akit Stellan Skarsgard keltett életre, és a film leghátborzongatóbb antagonistája, kivel bizony még meg fog gyűlni a baja Paulnak és a fremeneknek. 

Ami pedig Pault illeti, az "ifjú" Timothée Chalamet kitűnő választás volt eme szerepre - őszintén szólva a bejelentést követően voltak fenntartásaim, de nem kellett benne csalódni, sőt meglepetést okozott a pozitív értelemben. Értelemszerűen ő a franchise főszereplője és az ő kezében van az univerzum sorsa. Egy nagyon összetett figuráról van szó, akinek igazán a későbbiekben lesz kiemelt szerepe, hiszen az első epizód felvezette a grandiózus eseményeket - egyes embereknek meglehet, hogy ezért nem tetszett az alkotás, mivel ez még csak a kezdet és a második részben fognak igazán beindulni történések és az izgalmas kalandok a karakterrel kapcsolatban. 

Paulnak rendkívül rögös az út kezdeti része, hiszen a Császár az Atreides-ház ellen fordult, méghozzá az ősi ellenséggel karöltve, a Harkonnenekkel. Együttes erővel támadást indítottak a ház ellen, megölték apját és rengeteg barátját, miközben az Arrakison tartózkodtak, hogy felmérjék a körülményeket és barátságos viszonyt alakítsanak ki az ott lakó néppel, a fremenekkel. Az Arrakis sivatagi népe pedig már évszázadok óta várja a Messiást, és Paul személyében felcsillan a remény a szemükben, hogy valóban megérkezett a Megváltó. A fremenek várakozása nem véletlen, hiszen a Bene Gesserit mozgatta a háttérben a szálakat. Ez a szervezet már jóval Paul születése előtt kitaposta számára az utat, amit neki sikeresen kell bejárnia. 

A Bene Gesserit Rend legfőbb karaktere nem más, mint a Tisztelendő Anya, aki szintén egy félelmetes figura a filmben. Már a jelenlététől feláll az ember hátán a szőr és, ha ez nem lenne elég, Pault egy idegtépő kihívás elé állítja, amely a gom-dzsabbar teszt. A néző végig feszült állapotban van eme jelenetek során. 

Tehát azt már az első rész bebizonyította, hogy a Dűne-világában hatalmas potenciál rejlik a sok változatos és fergeteges karakterek, helyszínek, mitológia, lények, szörnyek, fegyverek miatt, de szinte minden kis apró részletet fel lehetne hozni. És bátran kijelenthetjük, hogy születésben van - vagy már meg is született - az új, felnőtteknek szóló Star Wars

Látvány tekintetében pedig egyszerűen lélegzetelállító a Dűne - szinte már érezzük az Arrakis finom homokját. A bolygónál maradva nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a franchise jellegzetes élőlénye, a Homokférgek sem lettek mellőzve, sőt nem egyet szemügyre vehettünk, amelyek gigászi méretük révén egészen félelmetesek. Ahogy az már a Dűne: Második rész előzeteséből kiderült, Paul megfogja "lovagolni" az egyik férget, sőt többet is felhasználnak a harcok során - ez egyébként egy eposzi csatát eredményezhet. És, hogy még jobban dicsérjük a filmet, röviden a jelmezekről és díszletekről is emlékezzünk meg, amelyre újfent jellemző a változatosság és a fantasztikus jelző. 

Hirdetés


ArrakisAtreidesDave BautistaDavid DastmalchianDavid LynchDűneDűne: Második részFilmek 2021Frank HerbertFremenHarkonnenHomokféregJason MomoaJavier BardemJosh BrolinOscar IsaacRebecca FergusonSc-fiStar WarsStellan SkarsgardTimothée ChalametVisszatekintőZendayaŰreposz

Képek forrása: HBO Max

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.