Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Szükségünk volt erre?: Echo 1. évad kritika

Adódik a kérdés, hogy kell-e minden karakternek saját filmet vagy sorozatot adni?


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 01. 12. 00:00

Szükségünk volt erre?: Echo 1. évad kritika
Megosztás

Hirdetés

Január 10-én megérkezett a Marvel legújabb sorozata a Disney+ képernyőire, amely az Echo címet viseli, és a Sólyomszemben megismert Maya Lopez karakterét követjük nyomon, ahogy a Vezérrel veszi fel a küzdelmet. Tudjuk jól, hogy az MCU Vasember halála óta valóban haldokol. Hiába kaptunk értékes és érdekfeszítő filmeket vagy sorozatokat, egyáltalán nem mondható el róluk az, mint régebben: a minőség. Elég, ha a kellemetlen Amazon: Ügyvédre, a nemrégiben megjelent és értéktelen Marvelekre vagy a bugyuta Ms. Marvelre gondolunk. Az előbb felsoroltak mind hozzájárultak ahhoz, hogy ott tartson most az MCU ahol. Persze részesei lehettünk egy Holdlovagnak és egy Loki-sorozatnak, illetve egy fantasztikus harmadik galaxis őrzői-filmnek, de ez a pár alkotás édes kevés, hogy olyan sikereket érjen el a Marvel Studios, mint a Végjáték idején.

A CIKK TOVÁBBI RÉSZE SPOILEREKET TARTALMAZ!

Az Echo szériát a megjelenéshez közeledve rendkívül nagy felhajtás előzte meg, mivel a Marvel Spotlight keretein belül debütált. Ez az MCU egy olyan része, amely hivatalosan is a kánont képzi, viszont kevésbé kapcsolódik a fő eseményekhez, és az utcai világot helyezi előtérbe, amely az ottani bandákat, harcokat és karaktereket mutatja be. Sok pletykát is lehet hallani manapság, hogy a Pókember 4 - Tom Holland főszereplésével - szintén ezt a világot fogja bővíteni, ez pedig egy pazar húzás lenne. Továbbá Jon Bernthal Megtorlója és Charlie Cox Fenegyereke is csatlakozni fog a Marvel Filmes Univerzumához, sőt utóbbi saját sorozatot is fog kapni, Daredevil: Born Again néven. És, ha ez nem lenne elég, a Marvel pár napja azt is bejelentette, hogy az úgynevezett "Defenders-saga" már hivatalosan a kánon része. Ez önmagában foglalja a Fenegyereket, a Megtorlót, Jessica Jonest, Vasökölt és Luke Cage-t. Úgy tűnik a stúdió egy teljesen új irányt kíván bevezetni, ami pazarul is elsülhet, főleg ilyen zseniális és lenyűgöző szereplőkkel, akikhez még több érdekes figura csatlakozhat, és most már az Echo is a Marvel ezen részét képezi.

Többek közt a sorozattal kapcsolatban még az is állandóan a felszínre került, hogy Fenegyerek cameózni fog, és sokkal véresebb, brutálisabb lesz a megszokott tartalmaknál. Ezek mindegyike megvalósult, viszont csak ez a pár dolog nem tud elvinni egy öt részes szériát a hátán. A keménység valóban kiváló húzás volt és nagyon jól az Echonak, hogy merőben sok a véres jelenetek száma, viszont sokkal többet is belepakolhattak volna. Remélni tudjuk, hogy nemcsak a Marvel Spotlight keretein belül lehetünk részesei ilyen kőkemény momentumoknak, hanem a főbb események történéseibe is bekerülnek, mert még többet hozzá tud adni a történethez és az adott tartalom komolyságához.

Charlie Cox jelenléte nagyon jót tett a szériának és sokkal többet is szerepelhetett volna - persze ez nem az ő története. Ő csak az első részben mutatta meg magát, amely az évad legerősebb epizódja volt. Lenyűgöző harcot vívtak Mayával, amely egy csodálatos vágatlan jelenetsorként volt prezentálva. Összességében minden harcról elmondható, hogy remekül sikerült a koreográfia és csak áradott belőle a keménység. Azonban hiába a meglepetés vendég és a véres összecsapások, közel sem lett hibátlan, sőt közepesnek nevezhető az Echo.

A legnagyobb negatívuma, hogy egyszerűen semmilyen a sorozat. A történet nagyrésze "fűszertelen" és "sótlan". Vannak érdekes pillanatok, különösen az indián családi történetszál, amely nagyon részletesen mutatja be már az ókortól a középkoron keresztül a jelenkorunkig Maya családfáját és, hogy a bajban mindig ott vannak vele az ősei. Azonban a történet semmilyensége mellett a másik negatívum a főszereplő: Maya Lopez. Egyszerűen nem lehet azonosulni vele, sem aggódni érte, és sokkal jobban szerethetőbbek a karakter rokonait, legyen az bárki a családon belül. Nehéz úgy sorozatot alkotni, hogy nem szerethető igazán a címszereplő. Külön érdekesség, hogy Maya süket és az egyik lábát is elveszítette, de nem ez a baj a karakterrel, hanem egyszerűen a színésznő antipatikus és nem tudták úgy megírni, hogy egy szerethető antihőst láthassunk a képernyőn.

A látványra, a jelmezekre és a díszletekre egy szavunk nem lehet, remekül néz ki a sorozat - igaz, nem voltak nagy, grandiózus események - és a színészek is pazarul teljesítettek, főleg a Maya családját eljátszók, illetve a kihagyhatatlan Vincent D'Onofrio, aki újra a Vezér bőrébe bújt. Az pedig mára már mindenkinek világossá vált, hogy a színész erre a szerepre született, egyszerűen hibátlanul áll neki a karakter. Egy kegyetlen és könyörtelen figuráról van szó, aki nem mellesleg a new york-i alvilág ura és borzasztóan érzékeny személyiséggel rendelkezik, főleg, ha Mayáról van szó. A két szereplő kapcsolata érdekes és teljes mértékben látszik, hogy a zavarodott és céltudatlan nőt milyen könnyen be lehet csapni. A Vezér folyton ezt csinálja, és az ő céljai elérésére alkalmazza, viszont Maya ellenszegül neki, amelyből komoly konfliktus alakulhat ki a jövőben. És kaptunk egy stáblista utáni jelenetet is, ahol arra lehet következtetni, hogy a Vezér indulni fog a városi választásokon. Tehát még nagyobb hatalom birtokosa lehet.

Hirdetés


Alaqua CoxCharlie CoxDaredevilEchoMarvelMarvel SpotlightMaya LopezSorozatok 2024SólyomszemVincent D'Onofrio

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.