Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Az MCU mélypontja: Marvelek kritika

Legalább a cicák aranyosak, ha a film egy hatalmas katyvasz.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 11. 14. 00:00

Az MCU mélypontja: Marvelek kritika
Megosztás

Hirdetés

A Marvel Filmes Univerzum a Végtelen-szága óta egyre inkább lejtmenetben van, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne láthattunk volna kiemelkedő és közönségkedvenc produktumokat. Kevin Feige és csapata már a sorozatok világába is beleásta magát, amelynek köszönhetően olyan kiváló szériákkal volt dolgunk, mint például a Loki, a WandaVízió, illetve a Holdlovag. Filmek terén, viszont még rosszabb a helyzet. Az eltelt idő során mindössze két alkotás volt, amely szinte az összes rajongó és kritikus tetszését elnyerte: A galaxis őrzői vol. 3 és a Pókember: Nincs haza út. Sajnos elmondható, hogy a Marvel inkább a mennyiségre fókuszált a minőség helyett, ami olyan termékeket eredményezett, mint a mennydörgés istenét meggyalázó Thor: Szerelem és Mennydörgés, a kellemetlen és nézhetetlen Amazon: Ügyvéd, a nagyokat ígérő Titkos invázió és a bugyuta Ms. Marvel. A borzasztó filmek sorához csatlakozott az MCU ötödik fázisának legújabb darabja, a Marvelek.

A történet dióhéjban annyi, hogy Carol Danvers, vagyis Marvel Kapitány visszaszerezte személyazonosságát a zsarnoki kree-ktől és bosszút állt a Legfőbb Intelligencián. Ám a nem várt következmények az univerzum destabilizációjának terhét rótták Carol vállaira. Miután kötelességteljesítés közben egy kree forradalmárhoz köthető, rendellenes féreglyukba kerül, képességei összekeverednek a Jersey Cityben élő, Marvel Kapitány-rajongó Kamala Khan, azaz Ms. Marvel képességeivel, illetve Carol elhidegült unokahúga, az asztronauta Monica Rambeau kapitány képességeivel. A szokatlan hármasnak meg kell tanulnia csapatként dolgozni, hogy Marvelekként megmentsék az univerzumot.

A történéseket már korábban felvezették a Ms. Marvel Disney+-os szériával, amelynek során az évad utolsó részében láthattuk, ahogy Carol Kamala otthonába kerül és láthatóan nem tudja, hogy merre az arra. Önmagában a koncepció érdekes, hiszen három szuperhős cserélgeti a pozícióját, amikor egyszerre használják képességüket. A film kevés pozitívumához tartozik, hogy nem csak érdekes a koncepció, hanem meg is tudták jól valósítani. Az összecsapásoknál külön dicséretet érdemelnek a készítők, mert remekül ötvözték ezt új tulajdonságot a harccal, amely meglepő módon sokat hozzá is tett a sikerhez. 

A film egyébként baromi látványos és sok érdekes helyszínre ellátogathatunk a Marvel galaxisában, ahol rengeteg macskával találkozunk és meggyőződésem szerint ez a film csúcspontja. A cukiságfaktor általában mindig dobni szokott a filmek értékén és ez most sem változott. Többek közt nem csak az aranyosságuk miatt kellettek az alkotásban, hanem azért is, hogy egy bizonyos mentőakció sikerrel záruljon. 

A Marvelek sok ismerős arcot visszahoz a mozivászonra, mint például Nick Fury-t, akinek borzasztó az új magyar hangja és természetesen Carolt, Monicát és Kamalát is láthatjuk. Ez mind szép és jó lenne, ha megtudták volna írni a karaktereket. Még a "főnök" Fury is annyira bugyután és gyerekesen viselkedik, mint még soha. Ez egyébként igaz a három főszereplőre is. Főleg az ifjú Kamalára, aki már a saját sorozatában is ilyen személyiséggel rendelkezett, de az irritáló jelzőjére még egy lapáttal rátett a folytonos semmitmondó, gyerekes beszólásaival és poénjaival, amin az ég világon senki sem nevet, mert baromi kellemetlen, amikor a számára szürreális esemény közepette benyögi: "Nem hiszem el, itt van Marvel kapitány!" Ezek a dolgok pedig sajnos sokat elvesznek a film értékéből, ahogy az is, hogy a történet lapos, unalmas és valószínűleg a készítők sem igazán tudhatták a tervüket, hogy mit kezdenek ezzel a borzadállyal. Azt még fontos megemlíteni, hogy a Marvel-filmeknek talán sohasem volt ennyire vontatott, céltalan és a semmiből erőre kapó antagonistája, egyszerűen szörnyű.

A CIKK TOVÁBBI RÉSZE SPOILEREKET TARTALMAZ!

A film rendelkezik egy nagy jelentőséggel bíró stáblistás jelenettel. Történt ugyanis, hogy a záróképsorokban Monica csak úgy tudta megállítani a térben keletkezett problémát, hogy átment a másik "univerzumba". És ezt követően, mikor Monica felébred az édesanyjának egyik variánsával és Bestiával találkozik, akit mi nézők az X-Men-filmekből ismerhetünk. Tehát egy hatalmas lépést tettek a Marvelnél, hogy végre, oly sok idő után bemutassák az MCU-ban is a mutánsokat. Külön érdekesség, hogy Monica anyja nem ismeri fel őt, ráadásul abban a világban ő Marvel Kapitány.

A Marvelek végén, még a stáblista előtt újabb fontos, már ismert karakter bukkan fel, méghozzá a Sólyomszemből ismert Kate Bishop, aki Clint Barton utódjának tekinthető. Az ifjú íjászt Kamala keresi fel, ugyanis fiatal szuperhősöket keres, mert egy csapatot szeretne összeállítani. Ezzel az eseménnyel egyértelművé vállt, hogy érkezni fog a jövőben egy Fiatal Bosszúállók film is, amelynek három tagját már biztosan tudjuk, hiszen elhangzott a filmben: Ms. Marvel, Kate Bishop és Hangya lánya, Cassie.

VÉGSZÓ

Összességében a Marvelek egy újabb pofon az MCU-nak és Kevin Feige-nak, hogy valóban el kéne engedi a minőség helyett mennyiség elvet. Egyedüli pozitívum a rengeteg macska, illetve a stáblistás jelenet, hiszen kulcsfontosságú lehet a jövőben.

4.5/10

Hirdetés


Brie LarsonFilmek 2023Iman VellaniMarvelMarvelekTeyonah ParrisThe Marvels

Képek forrása: Marvel Studios

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.