Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Deadpool & Rozsomák - Kritika

Nagy hype, nagyobb pofára esés


kristofjozsef Kristóf József

2024. 07. 24. 13:15

Deadpool & Rozsomák - Kritika
Megosztás

Hirdetés

Borítókép: Ryan Reynolds és Hugh Jackman mint Deadpool és Rozsomák (2024) Deadpool & Wolverine

Imádjuk amikor egy - egy film vagy sorozat hülyét csinál magából - és a műfajából. Persze, a lehető legjobb értelemben. Shrek, a Disney meséket parodizálta, a Kingsman a James Bond moziknak, és amblock a kémfilmeknek egyfajta görbe tükre, a Trancsírák pedig az erdőben tini társaságokat kreatív módon gyilkoló horror mozikon kacag. Hasonló kategória a Deadpool is, ami nem olyan szinten állt bele a szuperhős kultúrába, mint tette azt a The Boys, de markánsan kiszólogattak a nagy studióknak, legyen szó a szuperhős landolásról, vagy egyszerűen csak a Batman V Supermanről, amin amúgy is annyi a fogás mint egy halálra zabálós étteremben. Deadpool ezt már képrégenyekben sem csinálta másképp, kiszólt az olvasóhoz, kritizálta… vagy tulajdonképpen meg is ölte Vasembert, Amerika kapitányt, Thort, és a többi.

Alább megtekinthetitek ugyanezt videó formátumban is. Katt a lejátszóra!

A 2016-os Deadpool üde színfoltja volt a műfajnak, és nem csak azért lett kultikus magasságokba emelve, mert az utóbbi 8 év egyik, ha nem a leggyengébb filmes évében jelent meg, állítom, a Deadpool első része ha ma jelenne meg ugyanolyan aktuális és szórakoztató lenne, mint annak idején, lehet még aktuálisabb is. A recept bevált, de a második részre mégsem a biztonsági játékot választották Reynoldsék. Mondjuk az eredeti terve az volt az úriembernek, hogy a Deadpool 2 főcélja, hogy a karakter ellopjon egy széket a Voice-ból. El is küldték melegebb éghajlatra a színészt, aki ezután egy emocionális, akciódús, de továbbra is pofátlan ötlettel tért vissza. A Deadpool 2 azon ritka esetek egyike, amikor a folytatás jobb, mint az első. Legalábbis minket sokkal jobban magával ragadott a nem túl vaskos, de izgalmasan tálalt történet. Deadpool azonban 6 évre eltűnt,

Marvel már nem presztízs, inkább érdektelen, és a mozikultúra helyzete is olyan kilátástalan mint az ablak nélküli Pesti albérlet.

Azonban visszatérve, az MCU jelen állása szerint jó kérdés hogy ebből a kudarc cunamiból most kreatívan viccet lehet csinálni vagy ízléstelen a földön fekvőt rugdosni, nevetni rajta? Mindenesetre azt már jól tudjuk, hogy Deadpool mindenre képes. És Itt van. Megérkezett. A mozifilm, ami egy személyben felért a teljes Barbenheimer várakozásokhoz, és ami minden hozzá fűzött remény szerint feltámasztja az elmúlt legalább 2 éve kínszenvedve haldokló Marvel stúdiót. DEADPOOL ÉS ROZSOMÁK!

Ryan Reynolds és Hugh Jackman - Deadpool és Rozsomák (2024) Deadpool & Wolverine

De vajon felér az iszonyatosan magas elvárásokhoz? A belengetett cameo pornó mellé történet is jár? És az ugye lesz legalább annyira következetes mint a Fox filmjeiben? Deadpool tényleg megváltója a Marvelnek? És vajon Kevin Feigi csak marketing szövegnek szánta vagy valóban a Deadpool és Rozsomák fontosabb film az MCU történetében mint a Végtelen háború és a Végjáték?

Szögezzünk le valamit a leges legelején: Nincs és talán soha nem is lesz olyan mozifilm, ami megtudná ugrani azokat az elvárásokat amiket a nézők nagy része támasztott az MCU-s Deadpool mozi felé. Az teljesen más kérdés, ha az elvárás egy emocionális, konzekvens történettel rendelkező Deadpool és X-Men mozi, amiben nem elsődleges hogy

úgy pakolják egymás hegyére hátára a vendégszereplőket, mint nagyanyád a palancsitát vasárnap délután,

de komplex trilógiává nője ki magát a Deadpool, még jobb karakterekkel és dinamikával.

A Deadpool és Rozsomák nem totojázik: Belecsap a lecsóba, egy olyan brutális és főleg kreatív vérfürdővel indít a mozi, ami beszippantja a nézőt, de olyan szinten, hogy akármilyen lagymatag is az azt követő negyed óra még mindig a hatása alatt van az ember. Ilyen erőteljes nyitást utoljára a Kingsman: Az Aranykör, illetve a Végtelen Háborúban láttunk, szóval pacsi a Marvelnek. Utána pedig… telik az idő. Kibontakozik a trailerekben is látható cselekmény, egy - két ismerős arc is megjelenik, felkapjuk a vállunkra Rozsomákot, és haladunk előre az akció és a folyamatos poénkodás ösvényén. Még néhány ismerős arc, még egy kis akció, egy kevés érzelem, és vége a filmnek! Pislogsz mint hal a szatyorban. Mi olyan keserédes érzésekkel tele hagytuk el a mozi termet, hogy ilyet még nem nagyon éreztünk. No de nézzük, mi az, ami nem változott.

Ryan Reynolds, Randal Reeder, Leslie Uggams, Lewis Tan, Rob Delaney - Deadpool & Rozsomák (2024) Deadpool & Wolverine

Ryan Reynolds még mindig szipórkázik Deadpool szerepében, a csávó egyszerűen zseniálisan hozza a nagyszájú zsoldost, és a humora még mindig hangos nevetéseket eredményez a mozitermekben. A három film közül ez volt az, ami a legtöbb popkultúrális és jelen filmipar helyzetének görbe tükröt állító poénokkal volt tele tűzdelve, szóval geek-ek és rajongók még többet fognak rajta nevetni mint a korábbi filmeken. Emellett megtartották az első két mozi hangulatát, -van egy szegmens ahol teljesen elfeledkeztünk arról, hogy ez már bizony MCU, annyira a Foxos X-Men világ hangulata jött vissza. Az akciójelenetek most is elképesztően véresek, és nagyon kreatívak, ebből a szempontból, még magasabb szinten is van, mint a korábbi filmek, szóval fejlődni is tudott Deadpool a Foxos kalandok után.

Viszont a tanulságos történetmesélés, az emocionális pillanatok és a pörgős cselekmény már kiveszett ebből a filmből. A sztori vékony mint depressziós anoreksziás tinilány, a karakterek pedig... hát mi nagyon szeretjük Hugh Jackmant, és nagyon állat volt viszont látni, azonban semmi kirobbanó dinamikát nem éreztünk a két címszereplő között az utolsó 5 percig. Talán még Vak El is parádésabb Wade mellett, szóval nem robbant ez sem akkorát.

Hirdetés

És akkor a film teljesen logikátlan hülyeségeiről, és mondvacsinált fináléjáról nem is beszéltünk. De fogunk majd mindenképpen egy spoileres cikkben, és kifejtjük. A Deadpool és Rozsomák akkor működik a legjobban, mikor a régi filmek stílusában ökörködik és akciózik. Nem áll neki jól, hogy próbálják egy Marvel szuperhősnek beállítani, és az univerzum megmentőjének. Deadpool egy nagyszájú, pofátlan ANTIHŐS. Nem pedig egy szuperhős.

A legfájóbb azonban, hogy ezt a filmet konkrétan nem tudták megfelően kitölteni. A maga 127 perce ellenére több üres járat is van benne, sőt, tovább megyünk, a film teljes második felvonása, vagyis a nagy lényeg többször is ötlettelen, és piszkosul lapos. Ha pedig valamire, hát erre egyáltalán nem számítottunk egy MCU-s Deadpool filmtől.

OKÉ, ne legyünk ennyire borúlátóak, egyáltalán nem gyűlőltük a mozit mindezek ellenére, csak nem ért fel a mi elvárásunkhoz. Ami nem az volt hogy Thanos hogy át hozza Supermant meg Scullyt és Muldert az MCU világába, hanem egy izgalmas, pörgős történet, ami elég következetes és komplex ahhoz hogy önálló filmként működő képes legyen, és ne az MCU sorozatként felfogott filmes felhozatalából egy epizód. Persze az utóbbi két év talán legjobban sikerült filmje szuperhős szempontból, de legyünk őszinték; nem volt magasan a léc.

Ryan Reynolds - Deadpool és Rozsomák (2024) Deadpool & Wolverine

A film frissebb marketing szövegeinek viszont BIZTOS ne dőljetek be. Egyáltalán nem hoz semmi újat és nem viszi tovább a Marvel mozi univerzumot, pláne nem olyan fontos mérföldkő, mint a legutóbbi 2 Bosszúállók mozi.

A másik felháborító kampány, amit mi egy percig nem hittünk el, de biztosan sokan igen: Korábban sok helyen leadták az első 35 percet a filmből, és akik látták, esküdöztek, hogy az előzetesek csupán az első 35 percből lettek össze vágva, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a legjavából semmit sem láttunk. Az utolsó egy percből is volt már jelenet a második előzetesben, szóval nem igazán értem mit néztek ezek az emberek. Vagy hazudtak, vagy pedig összefoglalták nekik 35 perces montázs keretein belül a teljes filmet.

A Deadpool 3 csalódás.

A cameo pornóra vágyakozóknak, és az igényes mozinézőknek egyaránt. Ez persze nem azt jelenti hogy nem lennének orbitálisan nagy durranás meglepetés szereplők, és azt sem hogy a Deadpool és Rozsomák egy rossz film lenne. De hogy nem ez hozza vissza a lelkesedésünket a Marvel univerzumhoz, az olyan biztos, minthogy nem utoljára láttuk ezeket a karaktereket a filmvásznon.

Hirdetés


DeadpoolDeadpool & RozsomákHugh JackmanMCUMarvelRozsomákRyan ReynoldsX-Men

Képek forrása: Century Studios, Marvel - Deadpool & Wolverine

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.