Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

A legerősebb kánon Sithek

Kik a legerősebb Sithek a Star Wars kánonjában?


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 07. 28. 12:40

A legerősebb kánon Sithek
Megosztás

Hirdetés

Ebben a cikkben a legerősebb kánon Sithekről fogok beszélni. Tehát Vitiate, Revan, Malak, Malgus stb. nincs a listán, legyetek szívesek ne is várjátok őket, mert ezen karakterek némelyike kizárólag említés szintjén vált hivatalossá. A rangsorolás objektív, összevetettem a felsorolt karakterek Erőben való jártasságát és a közös múltjukat is. Lássuk hát kik a legerősebb Sithek a Star Wars kánonja szerint! Ugyanezt a cikket videó formájában is megtekinthetitek, ha az alábbi lejátszóra kattintotok:

5. Darth Plagueis:

Plagueist szinte teljesen elhanyagolták kánonban. Amit tudunk, az nagyjából kimerül az általam megírt, korábbi cikkben, s nemrég pár képkocka erejéig szerepet kapott Az akolitusban is. Azt biztosan tudjuk, hogy életet teremtett a midi-chlorianok segítségével és jártas volt a fénykardforgatásban is. Plagueis a jövőt is előre látta, de a tanítványa árulása mégis rejtve maradt előle. Sajnálatos módon csak ennyi derült ki a kánonbeli Plagueisről.

4. Darth Tyranus (Dooku gróf):

Dooku annak idején a Jedi Rend egyik legjobban tisztelt mestere volt. Anakin előtt őt sztárolták, hogy modernebb kifejezéssel éljek, a fénykardforgatásban csak Yoda múlta felül őt, Winduval nagyjából egy szinten lehettek. Többször összecsapott az Anakin és Kenobi párossal és az esetek többségében győztesként került ki a harcból. A klónok háborújában látott összecsapás gyönyörűen reprezentálja Dooku jártasságát, Kenobit offenzív harcmodorra, míg Anakin defenzív módra sarkallja, ezáltal ledominálva az 1v2-es szituációt. Ha nem láttátok még, akkor mindenképp nézzétek meg azt a viadalt, csodálatos nézni Dooku elegáns Makashi mozdulatait, melyek gyorsasága ellentmond az előrehaladott korának.

Mint szinte minden Erőhasználó, úgy Dooku is gyakran alkalmazta a telekinézist, s azon kevés ismert kánon karakter közé tartozott, aki az Erő-villámokat is használta. Sajnos Dooku sosem vált akkora Sithé, mint a listánk dobogós tagjai, inkább csalódottságot érzett, mint mély gyűlöletet. Dooku sosem békélt meg a tanítvány ranggal, tanítványokat fogadott és szövetségeket kötött annak érdekében, hogy elfoglalja Palpatine helyét mesterként.

3. Darth Maul:

Darth Maullal az a legnagyobb gond, hogy rengeteg rajongó alábecsüli őt. Szerintem még a Jedi Nagytanácson belül is kevés olyan harcost találunk, aki akár másodpercekig bírta volna ellene. Maullal szembenézni nagyjából egyet jelentett a halállal, nagyon gyors, akrobatikus mozdulatokkal harcolt, s több fénykardformát is mesteri szintre fejlesztett. Már az is sokat beszél a tudásáról, hogy két olyan képzett Jedivel is felvette a harcot, mint Qui-Gon és Obi-Wan. Nagyon kevés ideig Palpatine ellen is tartotta magát, bár a Sith nagyúr túl nagy falatnak bizonyult számára.

Mault mélyen átjárta az Erő. A telekinézis, az Erő-fojtogatás, az Erő-lökés egyaránt játszi könnyedséggel ment neki, A klónok háborúja 7. évadában tanúi lehettünk, hogy milyen pusztítást végzett a Tribunal fedélzetén. Maul belekóstolt az Éjnővérek mágiájába is, telepátiát is alkalmazott nemegyszer, de ez csak hab a tortán. A puszta gyűlölet tartotta életben még a kettévágása után is, a rajta lévő robotlábakat folyamatos Erőhasználattal tartotta egyben, a visszatérése után pedig Palpatine is méltó riválisként hivatkozott rá. Maul tehát jóval több, mint egy nyafigép, aki folyamatosan Kenobi után lófrál.

2. Darth Vader

Darth Vader a Star Wars egyik legismertebb gonosztevője. A Sötét Nagyúr a valaha élt egyik legjobb kardforgatóként írta bele magát a Galaktikus történelembe, s bár Anakin Skywalkerként gyors és végzetes csapásokat mért ellenfeleire, főleg az ötödik formát alkalmazva, Vaderként lassúbb és kimértebb sújtásokkal büntette ellenfeleit. Mozgása és technikája mégis olyannyira hasonlított a páncél előttire, hogy Tarkin le is vonta a következtetést: Vader volt anno a Köztársaság hőse, Anakin Skywalker.

Vader természetesen az Erőben is jártas volt, ironikus módon a végtagjai elvesztése után talán még az addiginál is jobban kezelte az Erőt, a telekinézis egyik mestereként AT-AT-ket, űrhajókat egyaránt megállított, az Erő-lökése pedig pusztítónak bizonyult. Vader Erő-pajzsot vont önmaga és szövetségesei köré, s hobbiszinten fojtogatott mindenkit, aki csalódást okozott neki vagy feldühítette. Szerény véleményem szerint Vader könnyen kinyírta volna Palpit, ha egészséges marad a teste. A páncél azonban csak felerősítette az öreg Erő-villámait, így esélye sem volt ellene.

1. Darth Sidious (Sheev Palpatine):

Darth Sidious, eredeti nevén Sheev Palpatine, az egyik legnagyobb hatalommal bíró Sith nagyúr. A Birodalom előtti időkben a manipulatív játszmáinak köszönhetően robbant ki úgy a Szeparatista Krízist, mint a klónok háborúját, mesterien irányította mindkét oldalt párhuzamosan, míg végül a 66-os parancsnak köszönhetően szinte kivétel nélkül az összes Jedit kiirtotta.

De nem kizárólag az elméje, hanem az ereje is páratlannak bizonyult. A galaktikus történelem legerősebb Sithjeként az összes létező Jedinél jártasabb volt az Erőben, a villámokkal konkrétan megállíthatatlannak számított, láthattuk a Skywalker korában is, hogy mire képes ezzel a képességgel. Sidious továbbá a Sötét Aurát is alkalmazta, mely az egyik legbrutálisabb kánon képesség, a levegőt pusztító energiával töltötte fel, megsebezve mindenkit és lelassítva a hatózónában.

Lehetetlen is lenne felsorolni Palpi papa összes képességét. Jártas volt a telekinézisben, az Erő-lökésben, s az Erő-fojtogatásban is, egy ponton Dookut is jól megdolgozta több száz fényév távolságból. Palpatine látta a jövőt, illúziókat használt ellenségein. A fénykardforgatási képességeiről nem is beszélve, kevés ellenfél tartotta magát vele szemben, így pl. Windu le is győzte őt, de Yodával nagyjából döntetlenre jöttek ki. Lényeg a lényeg, Palpatine magasan a legerősebb Sith a Star Wars kánonjában, ő a Sötétség tökéletes megtestesítője, s azon kevés karakterek egyike, akik visszatértek a konkrét halálból.

 

Hirdetés


Darth MaulDarth PlagueisDarth SidiousDarth TyranusDarth VaderGeorge LucasKánonLucasfilmSithStar Wars

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.