Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Mit tudunk a kánonban Plaugeisről?

Mi az a kevés, amit kánonban is tudunk Darth Plagueisről, a Bölcsről?


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 07. 07. 18:45

Mit tudunk a kánonban Plaugeisről?
Megosztás

Hirdetés

Ez a cikk Darth Plagueisről szól, kitérek mindenre, amit kánonban tudunk róla. Ismétlem, kánonban, tehát nem sok szó esik majd a legendákba tartozó információkról, ahogyan az egyik kedvenc olvasmányomról, a Plagueis c. könyvről sem. Az alábbi cikkben láthatjátok, hogy mi az a kevés, amivel a Lucasfilm hivatalosan szolgált nekünk a legendás Sith mesterről! Ha videóban tekintenétek meg ugyanezt, akkor katt az alábbi lejátszóra:

Ahogyan a legendákban, úgy a kánonban is Darth Tenebrous volt Plagueis mestere, és szintúgy rendelkezett a 11-4D nevű protokoll droiddal. Fogalmunk sincs, hogy a Muun fajba tartozó Darth Plagueis mikor tett szert majdani gyilkosá… majdani tanítványára, Darth Sidiousra, de azt tudjuk, hogy évekig együtt dolgoztak annak érdekében, hogy legyőzzék a halált és hogy átformálják a Galaktikus Köztársaságot Sith Birodalomnak nevezett államszervezetté.

Plagueis biomérnöki tudásával rá szerette volna kényszeríteni a midi-chlorianokat, hogy életet teremtsenek. Azóta is rejtély, hogy ez sikerült-e a legendás Sithnek, az viszont egészen biztos, hogy a saját tanítványa végzett vele. Végül Palpatine az ő tragédiájával csalogatta át Anakint a Sötét oldalra, így szinte mind egy szálig kiirtotta a Jediket. Miután Sidious megmurdelt a Második Halálcsillagon, az egykori mestere tanításait is felhasználta arra, hogy valahogy visszatérjen.

Az alábbi idézet a Tarkin c. könyvből származik:

„Az elmúlt évek során Sidious még inkább megbecsülte Plagueist, miután rájött, hogy milyen káprázatos tervező és jós volt. Az efféle veszedelmes manipulációkhoz két Sith kellett: az egyik csaliként szolgált a sötét oldal számára, a másik a tároló volt, ami befogadta a tudást és az energiákat. Sidious azt remélte, hogy ha sikert aratnak, a szolgálatukba tudják állítani a sötét oldal minden hatalmát, ami lehetővé teszik számukra, hogy tízezer évig uralkodjanak. „

Ahogyan azt a Sithektől megszokhattuk, ők nem kívánták szolgálni az Erőt, hanem épp fordítva, leigázni próbálták azt. Megpróbáltak diádot alkotni az Erőben, egy hihetetlenül erős köteléket, mely a Kettő Szabálya előtt kötött össze két élőlényt olyannyira, hogy eggyé tette őket az Erőben. A diád tagjai teljes mértékben egymásra hangolódnak, több fényév távolságból is képesek egymást nem kizárólag érzékelni, de fizikailag is kapcsolatban lépni velük. Mint egy intergalaktikus és tapizós Google Meet! Ilyet láhattunk Kylo és Rey között a Skywalker korában.

Tudjuk, hogy Sidious „Megpróbált diádot teremteni Anakinnal, ahogyan valaha a mestere is megpróbálta ővele", de sajnos kudarcot vallott.

Plagueis hitt abban, hogy a halhatatlanság titka a tudományban rejlenek, ezért mélyreható, biológiai kutatásokat végzett. Munkája során természetellenes kísérleteket is végrehajtott, a midi-kloriánok próbálta befolyásolni és uralma alá hajtani olyannyira, hogy ezáltal kijátssza a halált. A Sith Rend mindig is vágyott az örök életre, képtelenek voltak elfogadni a Jedik felfogását, miszerint a halál az élet természetes része. Plagueisig azonban minden egyes Sith elbukott, sosem találták meg a halhatatlanság titkát, így a Sith mester a téma megszállotjává vált olyannyira, hogy a saját tanítványának sötét gondolatai is elkerülték a figyelmét.

Darth Sidious könyve, a Sithek titka alapján Plagueis felfedezte, hogy a halhatatlanság a tudat és lélekátvitel alapján valósulhat meg, amolyan edényként használva az újabb és újabb testeket. Palpatine végül pontosan így tért vissza és megpróbálta Rey testét is átvenni, de most ezt nem részletezem, ez nem a videó témája.

Végül YE 52-ben Plagueis elintézte a kapcsolatai révén, hogy Palpatine úgy a Naboo, mint a teljes Chommell -rendszer szenátorává lépjen elő, így a tanítvány a Galaktikus Szenátusba is beférkőzött, szépen lassan építve a kapcsolati hálóit és csiszolva a politikusi képességein.

Sidious elmondása alapján Plagueis képes volt életet teremteni az Erő segítségével és megmenteni a számára fontosakat a haláltól. De a midi-chloriánok ilyen szintű felhasználása során a dolgok balul sülhettek el, Plagueis szerint „Az Erő képes visszavágni” , tehát bosszút állni, ha valaki hatalmaskodni próbálna felette.

Végül Plagueis tényleg tragikus véget ért, miután Sidious már nem látta több hasznát mesterének, betört a szálláshelyére és hidegvérrel, álmában végzett vele, a Bölcs túl lassúnak bizonyult ahhoz, hogy megelőzze a saját halálát. Így Sidious vált a Sith mesterré és ettől a ponttól fogva valószínűleg ti magatok is tudjátok, hogy milyen irányt vesz a történet, a cikk témáján kívül esik, így nem részletezném

Hirdetés


Darth PlagueisDarth SidiousDarth TenebrousLucasfilmMuunPalpatineSithStar Wars

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.