Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Visszatekintő - A Gyűrűk Ura: A két torony

A hibátlan trilógia második tökéletes darabja!


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 10. 11. 17:18

Visszatekintő - A Gyűrűk Ura: A két torony
Megosztás

Hirdetés

Folytatjuk A Gyűrűk Ura-filmek kivesézését, és a mai nap A két torony, vagyis a második rész kerül terítékre. Az alkotást megint nem kell bemutatni, hiszen ez is fantasztikus sikert aratott, ráadásul egy évre rá az első felvonást követően érkezett meg a mozikba. Mind a kritikusok és a rajongók is egyaránt pozitívan nyilatkoztak a filmről, és a 6 Oscar-jelölésből kettőt be is zsebelt, illetve számos oldalon a trilógiából ez rendelkezik a legmagasabb értékeléssel.

A történet dióhéjban annyi, hogy hamarosan eldől Középfölde sorsa. A gonosz ereje egyre nő, mert szövetséget kötött a két torony: Barad-dúr, Szauron, a Sötét Úrr vára és Orthanc, amely Szarumán, az áruló mágus erődje. Frodó, a Gyűrűhordozó és hű barátja, Samu Mordor földje felé tartanak, hogy a tűzbe hajítsák a Gyűrűt, viszont egy újabb veszéllyel is kell szembenézniük, hiszen felbukkan Gollam. Mindeközben a Szövetség még élő tagjai újabb harcokba keverednek. Rohan lovasai mellett küzdenek és különös szövetségesekre lelnek: az Entekre. Azonban ezt követően árnyék vetül a világra, mert a Sötét Úr hadseregei Gondor felé vonulnak és kezdetét veszi a Gyűrűháború.

Ismételten egy pazar filmet alkotott meg Peter Jackson és méltó folytatása volt A Gyűrű Szövetségének A két torony. Viszont a név miatt volt egy kis hercehurca, hiszen a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások miatt valaki petíciót indított, hogy változtassák meg a film címét. Drága barátunk csak abba nem gondolt bele, hogy nem Jackson találta ki ezt a címet, hanem még anno az író, maga Tolkien. Na, de a kis érdekesség után nézzük meg részletesebben a remekművet.

Ahogy említettem, a történet ismét több szálon haladt előre, amelyek mindegyike fantasztikus és borzasztóan érdekes karakterekkel, lényekkel és helyszínekkel találkoztunk az út során. Az egyik legfontosabb a sok közül, hogy Gollam már teljes egészében megmutatta magát és egy minimális információt megtudhattunk a múltjáról, például, hogy Szméagol az igazi neve. Azonban A király visszatérben, tehát a folytatásban még több dolog derült ki róla, amely minden bizonnyal eléggé megrázó.

Gollam egy nagyon összetett figura, aki folyton vívódik önmagával, mondhatni a jó és a rossz harcol benne. És ez a vívódás fantasztikusan fest a filmben és néhol már tényleg megsajnáljuk, hogy bánnak vele, azonban az utolsó képsorokhoz érkezve ez könnyen lehet, hogy megváltozik.

Miután Frodóhoz és Samuhoz csatlakozott, igyekszik segíteni nekik eljutni Mordor fekete kapujához, viszont nem egyszer csábítani kezdi a Gyűrű, illetve a Faramirrel történt találkozás után megint kevésbé bízik Gollam a hobbitokban, mert úgy érzi a gazda átverte őt.

Azonban nem csak Gollamot csábítja a Gyűrű, hanem Frodót is egyre jobban a hatalmába kerítette. Olyannyira, hogy fegyvert fogott Samura és több alkalommal is nem éppen a legszebb módon beszélt vele. Az útjuk során találkoztak Boromir testvérével, Faramirral, amikor Henneth Annunba vitték őket és először nem kifejezetten barátságos, de a fináléhoz közeledve elengedi őket, viszont Gollam ezt nagyon megjegyezte, ahogy már említettem.

Samu és Frodó nagy fejlődésen mentek keresztül a kaland során, és még nem is beszéltünk a harmadik filmről. Faramir pedig egy újabb kiváló és egyben kiszámíthatatlan karakter, aki sok mindenben hasonlít a néhai testvérére.

Az egyik másik fontos szálon kedvenc kis hármasunk, Aragorn, Gimli és Legolas üldözik az orkokat, mivel elrabolták Pippint és Trufát. Jóval később a két hobbit, miután már elmenekültek, a Fangorn-erdőben találják magukat, ahol a fantasztikus Szilszakállal ismerkednek meg. Szilszakáll egy Ent, vagyis röviden egy beszélő fa. Csodálatosan néznek és borzasztóan érdekes szereplők az Entek, különösen Szilszakáll és egyben viccesek, hogy milyen lassan hoznak döntéseket.

Oly sok győzködés után továbbra is nemet mondanak a hobbitoknak, viszont, amikor Szilszakáll észrevette, hogy mit tettek társaival, egyből elindulnak a háborúba. És, ahogy harcolnak, hát az valami brutálisan menőn nézett ki és láthattuk, hogy milyen erősek voltak ezek a lények.

Gandalf is visszatért a látszólagos halálát követően, és immáron ő a fehér mágus, tehát a rendes neve Fehér Gandalf. Nyilván tök jó, brutál erős és Ian McKellen még mindig fantasztikus, de nekem személy szerint nagyon hiányzott az az igazi Gandalf, akit az első részben megismertünk. Aki egy erős és bohókás figura és folyton pipázik, na nem kell bemutatni Szürke Gandalfot...

Na és akkor beszéljünk a harcokról, hiszen mondhatni főként erről szólt A két torony. A filmtörténelem egyik legepikusabb csatáját láthattuk Helm-szurdoknál. Nem csak káprázatosan néz ki, hanem a háború szörnyűségeit is bemutatta, és egyben félelmetes is volt, ahogy az ellenség csak jön és jön előre. Volt egy fontosabb haláleset is, hiszen Haldír elhunyt az események során. A harcjelenetek tökéletesen néznek ki és öröm nézni minden egyes jó és szörnyű pillanatát ennek az összecsapásnak.

És még egy új karakterrel ismerkedhetünk meg a filmben, méghozzá Théoden királlyal, kinek az elméjét Szarumán megfertőzte. Többek közt ezért is lettek a rohani lovasok is száműzve. Amikor Gandalfék megérkeztek, az immáron fehér mágus kitisztította Théoden fejét és sereget adott a háborúhoz. Théoden is egy piszok jó figura, aki igazán makacs, de pont ez teszi jó királlyá és egy erős szereplővé.

Az ijesztő elemek újfent visszaköszöntek, gondoljuk csak a mocsárra, ahol Frodóék jártak, sőt a hobbit még be is esett a vízbe. De egy nazgûl is feltűnt, akinek most kevesebb szerep jutott, mint az első filmben.

A zene megint lenyűgöző és néhol már rázza az embert a hideg, amikor meghallja, hiszen olyan csodálatos. És ismét megmutatkozott, hogy milyen mély ez a világ, hiszen renegeteg új dolgot kaptunk a filmben. Egyszerűen leírhatatlan.

Na és akkor szánjunk egy külön szekciót a párbeszédeknek, mert az megint elképesztő - külön dicséret egyébként a magyar szinkronnak is. Ilyen például Szilszakállé: "Az entek háborúba mennek. Valószínűleg a vesztünkbe menetelünk. Ez lesz az utolsó utunk!" De Gandalfé is nagyon ikonikus: "Jöttömre 5 nap múltán számítsatok pirkadatkor, kelet felől." Fantasztikusak és borzasztóan ikonikusak, és még ezer millió idézetet, párbeszédet lehetne felsorolni.

Hirdetés


A Gyűrűk UraA Gyűrűk Ura: A két toronyAragronFantasyFilmekFilmek 2002FrodóGandalfGollamKultfilmekSzarumánSzauronVisszatekintő

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.