Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Visszatekintő - A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége

2001-ben egy varázslatos dolog történt a filmiparban: megszületett az első Gyűrűk Ura-mozi


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 09. 30. 21:19

Visszatekintő - A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
Megosztás

Hirdetés

Peter Jackson új-zélandi rendezőt valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, hiszen olyan fantasztikus alkotások fűződnek a nevéhez, mint a 2005-ös King Kong vagy A Gyűrűk Ura-trilógia, amelynek első része fog alapjául szolgálni a mai cikkünknek. Végig fogjuk venni az első-három mozit, majd szörnyülködünk egyet az Amazon sorozatán, és a Hobbit-filmek is górcső alá kerülnek a jövőben. Nehéz hol elkezdeni, mivel annyi mindent láthattunk már az első részben - de közel sem mindent - és nyilván nem fogunk újakat mondani senkinek se, hiszen a rajongók már mind tudják ezeket az információkat, de a következők megemlítése nélkül nem lehet beszélni a filmről. 

A történet dióhéjban annyi, hogy Frodó, az ifjú hobbit egy gyűrűt kap Bilbótól, amiről kiderül, hogy az Egy Gyűrű, mellyel a Sötétség Ura rabszolgasorba taszíthatja Középfölde népeit. Gandalf Völgyzugolyba küldi Frodót, ahol a tündék legbölcsebb vezetője, Elrond dönt a gyűrű sorsáról. Nincs más lehetőség, a gyűrűt el kell pusztítani Mordorban. A szabadnépek tanácsán megújul a Szövetség, és Gandalf vezetésével Frodó és társai, Aragorn, a tünde Legolas, Gimli, a törp, és Boromir, nekivágnak a reménytelen küldetésnek. A jövő pedig attól függ, hogy alakul a szövetség sorsa...

Ugyebár a film Tolkien azonos című regényének adaptációja, amely először 1954-55-ben jelent meg. A Gyűrű Szövetségéhez 2001 után, 2002-ben egy bővített verzió is debütált, ahol többórányi pillanatot vehetünk szemügyre - egyébként a folytatásokhoz is készült bővített változat. Emellett azt se felejtsük el, hogy tizenegy Oscar-díjra jelölték, amelyből négyet be is zsebelt ez a remekmű. És nem csak a díjátadókon teljesített pazarul, hanem a kritikusok és a rajongók is egyaránt imádták. Ez pedig nem véletlen, hiszen olyan jól összerakta Jackson ezt a darabot, hogy bármikor szívesen újra nézi az ember. Aki pedig még nem látta, az most azonnal menjen és nézze meg.

Egy könyvet sosem egyszerű adaptálni, hiszen sok gond felléphet a munkálatok közben, de A Gyűrűk Ura-trilógia egy nagyon jó példa arra, hogy mégis megoldható feladat, bátran ki merem azt jelenti, hogy a legjobb adaptáció, amit valaha is láttam. Már az lenyűgöző, hogy Tolkien milyen mély világot tudott megalkotni, amelyből még számos érdekes produkció készülhet, hiszen borzasztóan gazdag ez a világ. Természetesen készültek is további tartalmak a három "fő" mozin kívül, viszont egyik sem lett olyannyira kiemelkedő, mint Jackson első-három alkotása.

Mindenképp említsük meg azt, hogy milyen remek színészeket szerződtettek a filmhez, mert bizony bőven vannak nagy nevek - vagy akkoriban még feltörekvőben lévők. Ilyen például Ian McKellen, Elijah Wood, Viggo Mortensen, Sean Bean, Orlando Bloom, Cate Blanchett, Liv Tyler, Christopher Lee, Andy Serkis, Ian Holm, Hugo Weaving és még sorolhatnám, hogy kik dolgoztak az alkotásban. Mindegyikük karaktere egyedi és piszok jól lettek megírva, illetve nehéz megmondani, hogy melyikük teljesített a legjobban és talán nem is lehet, mert az összes színész játéka hozta össze ezt a gyönyörű összképet.

Fantasztikusan adagolta nekünk a film az eseményeket, csodálatos helyszínekre kalauzolt el minket, és fokozatosan ismerkedtünk meg a karakterekkel. Ugyebár a zseniális rövid kis prológus után találkoztunk a hobbitokkal a Megyében. A kulcsfontosságú hobbitok közé tartozik Zsákos Bilbó, Zsákos Frodó, Csavardi Samu, Borbak Trufa és Pippin. Bilbó volt az, akitől elkerült a Gyűrű Frodóhoz, Frodó pedig megesküdött arra, hogy ő fogja elpusztítani a Gyűrűt. Trufa és Pippin pedig elkísérik Frodót kalandos útján, ahogy egyébként Samu is tette. Nagyon kedves és érdekes szereplőkről van szó, akik hiába tűnnek bénának vagy ügyetlennek, mégis köztük lapul az, aki végül megsemmisíti a Gyűrűt a későbbiekben.

Frodóékat egyébként üldözőbe vették a félelmetes és hátborzongató fekete lovasok, vagyis a nazgûlok, akik se nem élők, se nem holtak, és korábban ők voltak az emberek kilenc királyságának uralkodói, viszont miután elfogadták a Gyűrűket Szaurontól, már a gonosz szolgáivá váltak. Nem egyszer operál a film rémisztő elemekkel, és a nazgûlok minden bizonnyal azok. Hidegrázós a jelenlétük és sok galibát is okoznak - nyilván ez a céljuk és, hogy a Gyűrűt megkaparintsák -, főleg, amikor Frodót megszúrja egyikük egy mordori tőrrel. De az is emlékezetes, mikor a hobbitok bújkálnak a rémisztő lovasok elől, szinte horrorba illő momentum volt.

Ezt követően akkor evezzünk is át Völgyzugolyba és nézzük meg, hogy ott mi történt és kikkel találkoztunk. Frodó sérülése után elvitték őt Völgyzugolyba, ahol a tündék segítettek neki a gyógyulásban. Ugye, ha ez nem sikerült volna, akkor ő is lidércé vált volna. Az eszméletlenül káprázatos helyszínen megismerkedhettünk az előbb említett tündékkel, különösen Arwennel és Elronddal. Főként Elrond segített Frodó gyógyulásában, míg előbbinek szerelmi viszonya van Aragornnal. Meseszép ez a hely, az egészen biztos, és órákig lehetne beszélni arról, hogy milyen részletesen dolgoztak ki minden apró kis elemet ebben a filmben - ami mindenre IS igaz.

Völgyzugolyban még számtalan érdekes és ikonikus figurával ismerkedtünk meg, például Gimlivel, a mindig vicces és csodálatos törppel, de itt van még Legolas, aki újfent egy jellegzetes alakja A Gyűrűk Urának, illetve Boromir, aki nem egyszer tűnik hátráltató karakternek, hiszen folyton a Gyűrűre fáj a foga. Majd a csapat összeállt és útnak indultak, ahol még több izgalom és szörnyűség várt rájuk.

Viszont még a karaktereknél maradva, ne menjünk el szó nélkül a Vándor, vagyis Aragorn mellett sem, aki Frodó egyik fő védelmezője és egy kiváló harcos, illetve Isildur utódja. Ugyebár Isildur volt az, aki levágta Szauronról a Gyűrűt, de nem dobta be a Végzet Hegyének gyomrába, hanem inkább magához vette. Pedig, ha ezt megtette volna, akkor már réges-rég a békesség jellemezné a világot.

És a két rendkívül erős varázslót se hagyjuk ki a listából, méghozzá Gandalfot és Szarumánt. A két öreg barát nem sokáig vallhatta egymást annak, hiszen utóbbi átállt és egy sereget kezdett el toborozni, míg Gandalf azért küzd, hogy Frodó elérjen Mordorba, sőt látszólag az életét adta ezért.

Viszont elég a jóból, és vessünk pár pillantást az ellenségre is. Ahogy előbb említettem, Szarumán az, aki összeverbuválja az ork sereget. És ezek a nagybetűs orkok, nem pedig azok, akiknek személyiséget adtak A hatalom gyűrűi-sorozatban. Ilyenek az orkok, igazi gonosztevők, csak rossz dolgokat hoznak világra, és a kegyetlenségnek élnek. Nem mellesleg ők is remekül néznek ki, már, ami a megvalósítást illeti. Azért nem randizna egyikőnk se velük.

Andy Serkis Gollama is egy ikonikus figura, akinél szintén megfordult a "drágaszág", de mellette még számtalan rémisztő és érdekes lény is feltűnt az első moziban, például Mória bányáiban egy troll vagy éppen az óriási Balrog, de A Tó őrét is ide vehetjük.

És még órákig lehetne beszélni arról, hogy mennyi karakterrel dolgozik a film, hogy milyen helyszíneken járunk, hogy mi történik és arról is, hogy milyen jól gyúrja egybe a különböző dolgokat. Azért nem egyszerű feladat, hogy ennyi szereplőt mozgassunk, ilyen sok szálon és még így is mennyi minden kimaradt a filmekből és mennyi mesélnivaló lenne még.

Továbbá az is óriási dolog, hogy külön nyelveket találtak ki, és egy gigászi, sőt már eposzi méretekkel rendelkező lore-t építettek fel, amely még mind a mai napig úgy be tudja szippantani az ember, hogy az hihetetlen. És a zene... Ahányszor eszembe jut A Gyűrűk Ura, mindig felcsendül a fantasztikus és ikonikus dallam a fülemben. És megint egy olyan filmzenét alkottak meg, amit a legtöbb ember felismer. Ezt már sokszor hangsúlyoztam, hogy manapság ez nem igazán jellemző, sőt egyáltalán nem.

És, hogy még jobban az egekig magasztaljuk ezt az alkotást, beszéljünk kicsit a látványról, ami szintén lenyűgöző. Oké, lehet mondani, hogy 2001-es a film és egyesek szerint már nem szép. Na, ez irgalmatlan nagy baromság és az ilyen embereknek üzenem, hogy nézzenek meg egy mostani szuperhős filmet... A varázslatoktól elkezdve, a helyszínek, a ruhák, a dizájnok, minden tökéletes és tényleg varázslatos. A párbeszédnek pedig újabb pirospont, ahogy az harcjeleneteknek is.

Hirdetés


A Gyűrűk UraA Gyűrűk Ura: A Gyűrű SzövetségeA hatalom gyűrűiAndy SerkisAragornBoromirCate BlanchettChristopher LeeCsavardi SamuElijah WoodFantasyFilmekFilmek 2001GandalfGimliHugo WeavingIan HolmIan McKellenKultfilmekKönyvekLegolasLiv TylerMordorNazgûlokOrlando BloomPeter JacksonSean BeanSzarumánSzauronTolkienViggo MortensenZsákos Frodó

Képek forrása: Amazon Prime Video

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.