Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: Vonat Busanba - Zombi expressz

2017-ben új köntösben láthattuk az élőhalottakat.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 12. 27. 00:00

Visszatekintő: Vonat Busanba - Zombi expressz
Megosztás

Hirdetés

A zombis alkotások nagy népszerűségnek örvendeznek, rengeteg alkotást láttunk már e témában, legyen az sorozat vagy film. Gondoljunk csak a The Walkind Deadre, a Z világháborúra, a Zombieland-filmekre, a 28 nappal- és héttel később című filmekre vagy a Holtak hajnalára, viszont a zsánerről már túl sok bőrt húztak le, és aligha tudnak nekünk újat mutatni. Azonban 2017-ben Sang-ho Yeon gondolt egy merészet és vonatos környezetbe helyezte az apokalipszist, amely beírta magát a zombifilmek történelmébe és rendkívül emlékezetes darabbá vált. Visszatekintő rovatunkban ezt a produktumot vesszük alapul, amely nem más, mint a Vonat Busanba - Zombi expressz

A történet dióhéjban annyi, hogy az elfoglalt befektetési tanácsadó, Seok-Woo elhatározza, hogy születésnapi ajándék gyanánt elviszi elhidegült kislányát a volt feleségéhez Busanba. Már a vonaton ülnek, amikor az utaskísérő mögött felugrik egy menekülő, sebesült nő, aki nem sokkal később szörnyű kínok között meghal - ám néhány pillanattal később vérszomjas szörnyetegként tér magához, és őrjöngve ugrik rá a neki segíteni próbáló másik utaskísérőre. A Busanba induló járaton ragályként terjed el a pusztító kór, melynek hatására a halottak életre kelnek és mindenkit megölnek, aki a szemük elé kerül. A expresszvonaton egy maroknyi túlélő próbál menedéket találni, de minden állomáson hasonló állapotok uralkodnak. A híradásokból kiderül, hogy egy rejtélyes vírus elterjedése miatt az egész országban ugyanez a helyzet, a kormányzat szükségállapotot és kijárási tilalmat hirdetett, mindenhol káosz és pánik uralkodik. 

A Scream! streaming szolgáltatónak köszönhetően volt lehetőségünk ismét megtekinteni a filmet, amit nagyon jó volt újra látni. Valóban teljesen más a felütése, mint egy átlagos zombis tartalomnak, hiszen nem hétköznapi környezetben kell hőseinknek túlélni az élőhalottak támadását. Ez pedig egy remek húzás volt a rendezőtől. Már önmagában félelmetes belegondolni, hogy egy vonaton kell szembesülnünk a vírussal, amely már egyből el is terjed a szerelvényeken. Egy bezárt és sok emberrel megtelt járműn borzasztóan nehéz az életben maradás, amit a film is nagyon részletesen bemutat. 

Elképesztően sok konfliktus és dráma alakul ki a szereplők között, ami olykor könnyfakasztó is tud lenni. Továbbá borzasztóan izgalmas és feszült a film, amely végigkíséri az egész játékidőt, és tragikus eseményeknek lehettünk szemtanúi. A karakterek is pazarul vannak kidolgozva, és fontos megjegyezni, hogy minden egyes szereplő egy társsal van jelen, akit védeni szeretne a vírustól és a megmagyarázhatatlan döntéseket hozó Yon-suktól, aki a legidegesítőbb és legutáltabb karakter az alkotásban, viszont kiváló döntés volt, hogy egy ilyen alakot is felvonultat a film. Sok egyedi figurával találkozunk, és muszáj említést tenni arról, hogy senkit sem tudhatunk biztonságban, és olyan emberek élik túl és halnak meg, akikre nem számítunk. A haláluk pedig elképesztően drámaira és szomorúra sikerült. 

Továbbá a zombik kinézete sem a legbarátibb. Félelmetesek és irgalmatlan gyorsak, ami nagyban hozzájárul, ahhoz, hogy mennyire is veszélyesek tudnak lenni. Érdekesség, hogy a sötétben "megnyugszanak", tehát olyankor van némi esélye a túlélőknek az életben maradásért. A brutalitás is dicséretet érdemel, mivel kőkemény pillanatokat vehettünk szemügyre. 

Hirdetés


Filmek 2017HorrorSang-ho YeonScream!VisszatekintőVonat Busanba - Zombi expressz

Képek forrása: Scream!

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.