Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: X-Men 2.

Sokak szerint a legjobb mutánsmoziról van szó. Idézzük fel, hogy ez tényleg igaz-e!


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 07. 31. 21:33

Visszatekintő: X-Men 2.
Megosztás

Hirdetés

A nemrégiben debütált Deadpool & Rozsomák révén elkezdtük felidézni a korábban megjelent X-Men-filmeket, és a mai nap folytatjuk a sort a 2003-ban bemutatott X-Men 2-vel, amit sok rajongó a legjobb mutánsmozinak tart és ezzel rengeteg helyen egyet lehet érteni. Viszont a mélyebb visszatekintés előtt tekintsük rá a cselekményre:

Xavier professzor és az X-Menek folytatják harcukat az előítéletekkel szemben és az elpusztításukra törő erők ellen. Egyre inkább felszínre kerül a politikai és a társadalmi élet mutánsokkal szemben érzett gyűlölete és heves tüntetések kezdődnek ellenük. E mozgalom vezetője William Stryker, a vagyonos, egykori hadúr és tudós, akiről az a szóbeszéd járja, hogy mutánsokon végzett kísérleteket. Velük kapcsolatos munkája valamiképpen összefonódik Farkas (inkább nevezzük Rozsomáknak) titokzatos és feledésbe merült múltjával is. Amikor Farkas nyomozni kezd eredetét illetően, Stryker működésbe hozza az anti-mutáns programot, és kezdetét veszi a katonai offenzíva a társadalom számkivetettjei ellen.

Tehát a második X-Men alkotás nemcsak a fantasztikus harcokról és a szuperhősök tömkelegéről szól, hanem elég mélyen beleássa magát a mutánsok társadalmi szerepének fontosságába is. Természetesen e körül forgott az első rész is, viszont a második felvonás sokkal több és érdekesebb információkat adagol számunkra eme témával kapcsolatban. És jóllehet, hogy ezért volt olyan sikeres és népszerű ez a darab, mint a többi. Persze, emellett számos más kiemelkedő pillanattal is rendelkezik az X-Men 2.

A filmben visszatértek a korábban felvonultatott karakterek, mint például Rozsomák, Ciklon, Küklopsz, Vadóc, Xavier, Magneto, Jean Grey és Mystique. Mellettük új figurákat is hozzáad a történethez és olyanokat is fontosabb szerephez juttat, akik eddig nem sok vizet zavartak. Ilyen Kurt Wagner, aki maga az irónia megtestesítője, hiszen egy félelmetes démonra hajazó mutánsról van szó, viszont, amikor megismerjük, akkor kiderül róla, hogy egy rendkívül kedves és hívő személyiségről van szó. Továbbá Pyro és Bobby is több időt kap, akik szintén színesítik az így is pazar palettát.

A régi karakterek és az újak is egyaránt fantasztikusan működtek és jó volt egyszerre ilyen sok mutánst látni. A feszültség egyébként továbbra is fennáll Magneto és Xavier között, és előbbi megint majdnem kirobbantotta a háborút, de ezt szerencsére megakadályozták a "jó X-Menek".

A filmnek mondhatni több antagonistája is van, méghozzá az előbb említett Magneto, illetve Stryker személyében. Utóbbiról azt érdemes tudni, hogy gyűlöli a mutánsokat, azonban mégis alkalmazza őket és kísérleteket is végzett már rajtuk, köztük Loganen is. Stryker egy nagyon jó karakter még mind a mai napig, elképesztően ravaszul és aljasul csavarja a szálakat, sőt még az elnök ellen is megkísérelt egy merényletet - nyilván egy mutánst felhasználva, ezzel is az ő rossz hírnevüket keltve.

Stryker a későbbiekben egy izgalmas finálét követően életét vesztette, Magneto viszont tovább szőheti a háborúhoz vezető terveit. Azonban a másik oldalon is történtek izgalmak, hiszen a feszült végjátékban sikerült kimenteni Xaviert és elmenekülni nekik, viszont ez Jean látszólagos életébe került. Nyilván, mi rajongók már tudjuk, hogy nem akkor láttuk őt utoljára. Továbbá az elnökkel is találkoztak Washingtonban Charlesék, akivel tisztázták a dolgokat.

A filmben nagyon jól megvalósított akciójeleneteket láthattunk, amelyek sokkal jobban működtek, mint az első részben - és én egyszer sem éreztem azt, hogy "bénák lennének, persze ez a kornak is volt köszönhető.

Emellett, ami még mindenképp kiemelendő, az a szerelmi háromszög Jean, Logan és Scott között. Nagyon erős és hatalmas pozitívuma ez az X-Men 2-nek, mivel még nagyobb drámát tudnak ezzel képezni. Logan már az első részben szinte egyből belezúg Jeanbe, viszont ő Scottal él párkapcsolatban. Azonban ebben a felvonásban egy csók valahogy mégis elcsattant Rozsomák és a doktornő között, amire valljuk be lehetett számítani, és ez így volt szép. Logan mindent megtenne érte még úgyis, hogy tudja, hogy sosem lehet vele együtt, és ez egy csodaszép szerelmi háromszöget képez.

És, hogy tovább fokozzuk a film egekig emelését, ejtsünk szót Stryker fiáról, a 143-as alanyról, Jasonról. Félelmetes, ahogy őt megalkották, rendkívül hátborzongatóra sikeredett és a képessége sem a legbarátibb, hiszen még Xavier fejébe is be tud férkőzni. Simán fel tudna érni egy horrorfilmes karakterhez.

Az X-Men 2. sikerese és népszerűsége pedig nemcsak az előbb említett dolgoknak volt köszönhető, hanem annak is, hogy szinte hibátlan a forgatókönyv és a fizika, illetve a logikai felépítés teljesen a helyén van. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, ha egy jót szeretnétek nosztalgiázni. Ezt az alkotást nem lehet megunni!

Hirdetés


Deadpool és RozsomákFilmek 2003Hugh JackmanLoganMarvelVisszatekintőX-MenX-Men 2.

Képek forrása: Marvel Studios

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.