Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: Elrabolva

Kötelező, klasszikus akciófilm


botiirko Hegedűs Botond Máté

2024. 07. 06. 10:00

Visszatekintő: Elrabolva
Megosztás

Hirdetés

Az Elrabolva (Taken) egy 2008-ban bemutatott, elsősorban akció- és krimifilm. A filmet Pierre Morel rendezte Luc Besson forgatókönyve alapján, akinek nevéhez igencsak neves alkotások – Az ötödik elem, Lucy, Taxi – fűződnek.

A cselekmény alaphelyzete, hogy a visszavonult egykori CIA-ügynök Bryan Mills (Liam Neeson) mindent megtesz, hogy több időt tölthessen a lányával, Kimmel (Maggie Grace), azonban a születésnapját ünneplő lány figyelmét nehéz megragadnia Bryannek, mert elvált felesége, Lenore (Famke Janssen) és a lány új mostohaapja, Stuart (Xander Berkeley) úsznak a pénzben, így árnyékot vetnek a lány igazi apjára.

Bryan végül munkát válla, mely során egy híres énekesnőt – Sheerah-t (Holly Valance) – meg is kellett mentenie, cserébe pedig a celebritás névjegyét kapja, amit Kimnek szán meglepetésnek, azonban a lány is meglepi Bryant, mikor bejelenti, hogy Európába utazna egy barátnőjével. Bryan csak egy kis idő elteltével engedi el Kimet, akit Párizsban végül elrabolnak, a film jelentős része pedig a lány kalandos megkereséséről szól.

A Halálos iramban filmsorozat utóbbi években mutatott erős lejtmenete után abszolút felüdítő élmény volt egy ennyire remek filmet, mint az Elrabolva látni a zsánerben. Bár maga az alkotás pár éven belül már húsz éves lesz, teljesen időtálló: történetvezetésben, effektek terén, színészi játék minőségében is teljesen megállja a helyét.

A történetszálak nem bonyolultak, alapvetően Bryan van szinte végig a vásznon, akinek 96 órája van megmentenie Kimet, emberkereskedőket és az albán maffiát kijátszva. Nincsenek túltolt, felesleges szálak, túltárgyalt helyzetek. Teljesen beleélheti magát az ember a lányát kereső apa helyzetébe. Legjellemzőbb érzések a végsőkig kitartás, ezzel párosulva a makacsság, illetve a kétségbeesés.

A szereplők jelleme szinte tökéletesen van kidolgozva. Mivel a film nem nagyon rugaszkodik el a valóság talajáról, ezért természetesen fontos, hogy a szereplők is ez alapján legyenek kidolgozva, úgy cselekedjenek, ahogyan az valószínűleg történne az adott szituációban. Ennek megfelelően néhol azért túl volt tolva a lövöldözés, de a fantasztikus látványelemeknek és kameraszögeknek hála nem hatott annyira túlzónak.

A színészi munkáról az hiszem, a film esetén elég annyit mondani, hogy ennél jobbat nagyon nem lehet csinálni. Tény, hogy a legtöbbet természetesen a főszereplő karaktere miatt Liam Neeson van képernyőn, azonban északír színész sziporkázik a szerepben. Portfólióját talán nem kell bemutatni senkinek, hiszen számos nagyszerű alkotásban – pl. Schindler listája, A nyomorultak, A misszió – szerepelt.

A mozi 105 perces játékideje alatt nem igazán lesz ok az unalomra, hiszen folyamatosan pörög a főszál, illetve nincsenek felesleges karakterek, szituációk, mindennek jelentősége van és apró dolgok is lehetnek fontosok a film előremenetele folyamán.

A 20th Century Studios Forgalmazásában lévő, bevételét a költségvetéshez – 25 millió dollár – képest majdnem megtízszerezni tudó filmet csak ajánlani lehet, egy kötelező darab, amit az egyre inkább ellaposodó akciófilmek elláthatatlan tengerében látnia kell az embereknek. A film pedig remek tanulság lehet, hogy nem kell minden külsőleg szimpatikus embernek elmondani a fél életünket, hiszen elég nagy galiba kerekedhet belőle…

 

Hirdetés


AkcióElrabolvaFilmek 2008KrimiLiam NeesonMaggie GraceTakenVisszatekintő

Képek forrása: 20th Century Studios

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.