Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: Fűrész III.

Valóban itt kellett volna lezárni a franchise-t?


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 10. 24. 00:00

Visszatekintő: Fűrész III.
Megosztás

Hirdetés

Visszatekintő rovatunkban folytatjuk a Fűrész-filmek kivesézését, méghozzá a franchise harmadik darabjával, amely a megszokottnál is undorítóbbra sikeredett.

A történet röviden annyi, Jigsaw új tanítványával, Amandával az oldalán eltűnik üldözői szeme elől. Miközben a rendőrök megpróbálnak a nyomára akadni, a gyanútlan Dr. Lynn Denlon nem is sejti, hogy Jigsaw őt szemelte ki sakktábláján az utolsó gyalog szerepére. A kórházból kijövet, az egyik esti műszak után Amanda elrabolja, és az elhagyatott raktárépületbe viszi, ahol a halálos beteg Jigsaw rejtőzik. Egy másik ártatlan áldozattal, Jefffel együtt a doktornő azt a feladatot kapja, hogy tartsa életben a gyilkost.

Ahogy azt sok rajongó tartja, a harmadik volt az a film, ahol abba kellett volna hagyni a további történeteket elmesélését és lezárni a trilógiát. Ezt az álláspontot valahol meg lehet érteni, hiszen a Fűrész III. is sok sebből vérzik és az első három rész közül ez sikeredett a leggyengébbre.

A történet érdekes főleg, hogy John Kramer immáron halálos ágyán vezeti a játékot Amanda segítségével, viszont a kapcsolatuk az idő előrehaladtával egyre csak romlik. Elég, ha a film végére gondolunk. A karakter továbbra is kiváló és ha ő nem lenne a filmben, akkor bizony még rosszabb értékeléseket kapott volna a Fűrész 3. Hihetetlen mennyire erős és könyörtelen, még halála utolsó pillanatában is le tudja zárni a játékot, ahogy ő azt eltervezte. Egy őrült, pszichopata zseni Jigsaw, akinek ismét érdekes gondolatok pattannak ki a fejéből, ahogy azt egyébként megszokhattuk tőle, de hát céljainak megvalósításával továbbra sem lehet azonosulni. Legalább a rajongók élvezhetik a sok trancsírozást...

Az eddig górcső alá vett három darab közül egyértelmű, hogy ez a legundorítóbb. Kiemelném a "malac ledarálós" jelenetet, amely az újranézés folyamán ismételten mély nyomott hagyott bennem, nem a pozitív értelemben. A csapdák és a játékok megint egyedire sikerültek és természetesen brutálisra is, viszont a gusztustalan szó jobban illene erre az epizódra. Talán a készítők sem vették olyan komolyan a Fűrész III-at és inkább azt gondolták, hogy trancsírozzunk egy jót, ami meg is történt, de a film kárára ment, hiszen sok hibát hozott magával ez a döntés.

A karakterekről ugyan azt lehet elmondani, mint a Fűrész II-nél: unalmasak és jelentéktelenek, kivéve Jigsaw-t. Amanda visszatért ebben a részben is és sokkal fontosabb szerepet szántak neki, mint a korábbiakban, de ez egy rossz húzás volt. Figurája egy idegesítő és zavarodott ember, aki mindent megtesz John életben maradásáért, de ebben saját maga is megőrül. Számomra egyáltalán nem volt szimpatikus szereplő és megérdemelte azt, amit kapott.

És akkor vessük elé magunkat a legnagyobb negatívumnak, amely nem más, mint az összevisszaság. A filmeknél mindig örülünk, ha betekintést nyerhetünk a múltba, mivel így jobban megismerjük az adott karaktert vagy jobban megértjük a cselekményt, hogy mégis mi, hogy történt. A Fűresz III-ban is erről van szó és bődületesen sok információ kerül a birtokunkba, hogy a játék két mestere, Amanda és John, mikén tervezték meg azokat. Az első és a második részre is kitérnek ezeknél a szekvenciáknál, viszont ahogy adagolja nekünk az infókat a film, itt kell a hibát keresni. Összevissza és kapkodva történik mindez, hirtelen bevágott múltbéli esemény sorozattal bombáznak meg minket, amit borzasztó volt nézni. Sokkal okosabban is el lehetett volna ezt mesélni, de legalább nőtt a tudásunk a játékokkal kapcsolatban.

VÉGSZÓ

Összességében a Fűrész III. értelemszerűen a "trilógia" leggyengébb darabja, amelyben nagyon sok hibát lehet felfedezni, viszont Kramer jelenléte, a feszültség, a kiszámíthatatlanság és az új kreatív csapdáknak hála nem nevezhető rossznak a film, de a jó kategóriába is nehezen verekszi be magát. 

6/10

Hirdetés


Filmek 2006Fűrész 3.HorrorJigsawTobin BellVisszatekintő

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.