Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő - Kong: Koponya-sziget

A MonsterVerse egyik, ha nem legjobb darabjáról van szó.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 11. 23. 00:00

Visszatekintő - Kong: Koponya-sziget
Megosztás

Hirdetés

King Kong csakúgy, mint Godzilla, szerves és fontos részét képezi a filmtörténelemnek. Először az 1933-ban megjelent azonos című alkotásban láthattuk, majd további 9 filmben mutatta meg magát. A hatalmas gorillát és a Szörnyek királyát már 1962-ben, a King Kong vs. Godzillában egymásnak eresztettek, azonban a kettőjük közti párharcot újfent szemügyre vehettük a 2021-ben megjelent Godzilla Kong ellen című filmben. 2024-ben pedig érkezik a folytatás is, Godzilla x Kong: Az Új Birodalom néven. A karakterről a legemlékezetesebb mű a 2005-ös Peter Jackson által rendezett King Kong, amely eposzi hosszúságával és hihetetlen részletességével mutatta be a történetet, és az eddigi leghűbb adaptáció volt. A Warner Bros. és a Legendary Pictures "MonsterVersre" keresztelt univerzuma a 2014-es Godzilla-film után három évvel később ismét bővült, méghozzá a Kong: Koponya-szigettel.

A történet nagy vonalakban annyi, hogy a Csendes-óceán egy távoli, feltérképezetlen szigetére különös expedíció érkezik, amelynek vegyes a csapata, hiszen akadnak itt kutatók, természettudósok, üzletemberek és katonák is, de mindannyian a sziget belsejét szeretnék jobban megismerni. Az erdő ősi, háborítatlan Paradicsomnak látszik, azonban a látszat néha csal. A sűrűben egyre mélyebbre jutók nem tudják, hogy átléptek egy határt, és már a legendás Kong területén járnak... 

A címszereplővel és a szigettel kapcsolatban természetesen történtek változtatások. Immáron nem Szumátrában találjuk a Koponya-szigetet, hanem a Csendes-óceán vizeinél kell keresnünk. Továbbá a különleges helyen nincsenek dinoszauruszok, hanem olyan érdekes és veszélyes lények élnek, mint például a "Skullcrawlersszek", amelyek Kong ősi ellenségei, hiszen elpusztították az óriás gorilla családját. A 31 méter magas Kong fajának utolsó elő példánya, és ahogy az lenni szokott, jönnek az emberek, és ki akarják írtani az állatot. Tehát a filmben nem csak a hátborzongató lényekkel kell megküzdenie Kongnak, hanem Samuel L. Jackson karakterével is, aki véget akar vetni az életének katonái elvesztése miatt. Ezt egyébként saját magának köszönhette, és eléggé unszimpatikus figura válik belőle, viszont pazarul állt a szerep a színésznek.

Továbbá Jackson mellett még olyan színészekkel büszkélkedhet a film, mint Brie Larson, Tom Hiddleston, John Goodman és John C. Reilly. Mondhatni egy igazi Marveles gyűlést láthattunk 2017-ben. A karaktereket pazarul formálták meg, és mindenkinek egyedi szerepet szántak a készítők. Szemügyre vehetünk a film során katonákat, egy második világháborús veteránt, egy felderítőt, fényképészt, és még sok más érdekes figurát, akik mind különböző motivációkkal rendelkeznek.

A látványra egy szavunk sem lehet, lélegzetelállító. Kiválóan adták át ennek a másik világnak a hangulatát, ahol sohasem lehetünk biztonságban, mert mindig veszély leselkedik ránk. A rosszat leszámítva egyben gyönyörű is a Koponya-sziget. Merőben igaz az a tény, hogy mindig a legveszélyesebb helyek a legszebbek, ez most sincs másképp. Az állatok is tökéletes kidolgozottságot kaptak, hihetetlen részletesek, és amelyiktől félni kell, attól bizony félünk is. Maga Kong sem a legbarátibb látvány, hiszen 31 méter magas, és pont ezért olyan hátborzongató. Szóval, nagyon jól bántak a méretekkel és az ábrázolásokkal. Persze, a nagyobb King Kong-rajongóknak lehet egy kis hiányérzetük, mivel nem adtak hozzá a filmhez dinókat, illetve fenyegető őslakosokat, akik ebben a filmben egy békés és befogadó népség. 

A filmben felmerülnek érdekes kérdések, például az, hogy jobb, ha nem tud mindenről az ember, de maguk a karakterek közt is remek párbeszédek zajlanak le. Kivéve a poénokat. Egy ilyen hangvételű filmhez nem igazán illenek a poénok, viszont, ha vannak, akkor működniük kellene, de itt sajnos ez nem valósul meg. Továbbá a negatívumok sorát erősíti az, hogy nagyon nagy tempót diktál a film. Ezért is volt minimális szinten jobb és cselekménnyel telibb a 2005-ös King Kong, mert ott szépen, lassan mutatták be a történéseket.

 VÉGSZÓ 

Összességében a Kong: Koponya-sziget egy újabb kiváló adaptációja volt a legendás óriás gorillának, amelyről bátran lehet állítani, hogy a "MonsterVerse" legjobb darabja. Apróbb hibák, és idegesítő jelenetek felfedezhetőek benne, de az összképet nézve egy lenyűgöző kalandnak lehettünk szemtanúi 2017-ben.

 ★ 7.5/10  

Hirdetés


Brie LarsonFilmek 2017GodzillaKing KongKong: Koponya-szigetMonsterVerseSamuel L. JacksonTom HiddlestonVisszatekintő

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.