Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Top 5 legjobb kardforgató a Trónok harca univerzumában

Ki volt az 5 legjobb kardforgató Westeroson?


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 06. 21. 13:18

Top 5 legjobb kardforgató a Trónok harca univerzumában
Megosztás

Hirdetés

A listámon szereplő egyéneket nem a brutális testi erejük vagy egyéb harcászati jártasságuk alapján válogattam be. Itt kizárólag a kardforgatásról beszélünk, a felsorolt szereplők mindegyikét erejük teljében, tehát még csonkítás, sebesülés stb. előtti állapotukban mértem fel. Nyilván sokat nyom a latban az is, hogy milyen a terepkörülmény, hogy éppen milyen lábbal kelt fel az adott harcos, de a leírások és statisztika alapján bátorkodtam elkészíteni a top 5-öt. Lássuk hát, hogy kik voltak Westeros legkomolyabb kardforgatói a Trónok harca sorozat idején!

Ha videóban szeretnétek megtekinteni inkább a top 5-öt, akkor kattintsatok az alábbi lejátszóra:

5. Tarth-i Brienne

Brienne Tarthról származik, az alkonyvári nagyúr, Selwyn Tarth egyetlen élő gyermeke és örököse. Brienne-t folyamatosan elutasították a férfiak csúnya megjelenése és férfias vonásai miatt, éppen ezért állt lovagnak, hogy így dolgozza fel a rengeteg atrocitást. A Királyok Csatája alapján Brienne magas és izmos, mellkas lapos és szerény, haja pedig hosszú, vállig érő, törékeny, szalmaszínű. Arca széles, vonásai durvák és szeplők borítják. Brienne fogai kiemelkedőek és görbék. A szája túl széles, az ajkai duzzadtak, az orra már többször eltört.

Briennek egyedül a szeme szép, az gyönyörű kék, azonban a torz megjelenés mit sem vesz el harci tudásából. Az Öt Király Háborúja során Renly bevette őt a Szivárványőrségébe, miután Brienne kiütötte Loras Tyrellt, a kor egyik legnagyobb kardforgatóját.

Brienne bátran vette fel a harcot többedmagával is és a sorozatban még Sandor Cleganel szemben is kitartott, fontos mondjuk kiemelni, hogy a Véreb itt már nagyon rossz bőrben volt a szerzett sérülései miatt. Brienne bátorságát talán a következő idézet reprezentálja a legjobban:

„Hét, gondolta elkeseredetten Brienne. Tudta, hogy nincs esélye hét ellenféllel szemben.

Nincs esély, és nincs választás.”

Jaime is elismeri Brienne erejét és tudását úgy a könyvekben, mint a sorozatban. Jaime természetesen képzettebb és tapasztaltabb volt Briennél és párharcuk előtt hónapokig tartották fogságban, legyengült és le is volt fogyva. De Jaime Lannister elismerése már önmagában egy nagyon-nagy dicséret, Brienne így megérdemelten került az ötödik helyre.

4. Sandor Clegane

Jaj volt annak, aki szembetalálta magát Sandor vagy Gregor Cleganel, de míg utóbbi jóval erősebbnek bizonyult, addig a Véreb nemcsak brutális testi erővel, hanem nehezen lekövethető gyorsasággal is rendelkezett.

Jaime gondolatai alapján: „Mindkét férfi hatalmas termetű és nagyon erős volt, de Sandor Clegane sokkal gyorsabb, ráadásul olyan vad kegyetlenséggel küzdött, aminek Lyle Crakehall a nyomába sem érhetett.”

Sandor nagyon jól szerepel a Segítő tornáján, kiüti Renlyt, utána pedig többször is bemutatja, hogy sokkal tűrhetetlenebb körülmények között is képes helytállni. Sandor derekasan és hősiesen küzd a Feketevízi csatánál, de gyerekkori atrocitásai miatt megijed a futótűztől és örökre hátrahagyja úgy Királyvárat, valamint Joffreyt.

Sandor később legyőzi párviadalban Bericet, az Ikreknél is végez néhány emberrel, megöli Pollivert és feltartja a Csiklandozót is. Sandor a könyvekben végül vagy meghal, vagy csak simán felszívódik, de ezután csak említés szintjén hallunk felőle.

A sorozatban azonban Sandor története folytatódik, beáll Bericék bandájába, a Lobogó Nélküli Testvériségbe, harcol a Falon túl, a Deresi csatánál is megmutatja milyen fából faragták és a lehető legepikusabb módon végre-valahára összecsap a testvérével, Gregorral. Látván, hogy zombifikált testvérét képtelen legyűrni, lerántja magával a mélybe, ezáltal véget vetve a Clegane háznak.

Sandor több, mint méltó a negyedik helyre, a tettei és mások elmondása alapján is egy kiváló harcos, valamint majdhogynem páratlan kardforgató.

3. Jaime Lannister

Jaime harci tudásáról és kardforgatói képességeiről ódákat lehetne zengeni és hetekig beszélni. Jaime mindössze 15 évesen már bekerült II. Aerys Targaryen Királyi Testőrségébe, miután összecsapott a legendás Mosolygó Lovaggal. Jaimet izmos és erős férfiúként ismerték, kevés olyan ember volt a Hét Királyságban, aki egyáltalán tartani tudta volna magát ellene.

Jaime harcra született, saját bevallása szerint „a csatában és az ágyban érzi, hogy igazán él.” Jaime a Suttogó Erdőben szembesül élete egyik legnagyobb vereségével, ezért egyenlítésképp átvág Daryn Hornwoodon, Eddard Karstarkon és Torrhen Karstarkon, hogy végezzen Robbal. Ez természetesen nem sikerül neki és Jaime már sosem lesz a régi, 8 hónapon keresztül fogságban tartják, majd a szabadulása után ő és Brienne is Vargo Hoat – a sorozatban Locke – fogságába kerül, aki le is vágja kardforgató kezét. Így Jaime Lannister némiképp megnyomorodik, a könyvekben Ilyn Paynel, míg a sorozatban Bronnal gyakorolja a balkezes vívást.

A könyvekben Jaime élete Tyrion szöktetése után merőben más fordulatot vesz, mint a sorozatban, de kijelenthetjük, hogy Jaime már sosem lesz a régi, ügyetlen, az átlagosnál alig jobb harcossá degradálódik, fénykorában azonban biztos halált jelentett vele szembenézni. Így kiérdemelten ül a dobogó harmadik fokán.

2. Barristan Selmy

Barristan Selmyt olyan szintű legenda övezte, hogy Barristan, a Bátor néven maradt meg a köztudatban. Barristan a sorozat és a Tűz és Jég dalának jelenében már átlépte a 60-at, ami a mi modern körülményeinkhez képest is szép kor, azonban semmit sem vesztett egykori fényéből, jóképű, magas és karizmatikus egyéniség maradt. Barristan Selmy az egyetlen olyan lovag, aki talán még magával Arthur Daynel is felvette volna a versenyt.

Barristant már 16 évesen lovaggá ütötte V. Aegon Targaryen, a Fehér Könyv szerint  „A Kilenckrajcáros Királyok Háborúja során párviadalban megölte Rettenetes Maelyst, az utolsó Blackfyre trónkövetelőt. Legyőzte Hosszúlándzsás Lormelle-t és Viharos Cedriket, Bronzkapu Fattyát."

Felsorolni is nehéz lenne Barristan hőstetteit. Joffrey idióta módon végül elbocsátja Selmyt, aki átkel a Keskeny Tengeren és csatlakozik Daenerys ügyéhez. Barristan derekasan küzd Meereen bevételekor, Daenerys pedig a Királynői Testőrség parancsnokának nevezi ki. A sorozatban végül Barristan hősiesen küzd és meghal, a könyvekben azonban igencsak él és virul, Daenerys távozása után ő az, aki a várost irányítja és védi.

A többi szereplő dicsérően beszél Barristanről. Varys elmondása alapján „A mai hétből egyedül Ser Barristan Selmy van igazi acélból”

Tyrion leírása pedig a következő: „A nép úgy beszél róla, ahogy Tükörpajzsú Serwynről és Aemon hercegről, a Sárkánylovagról.”

Így Barristant túlzás nélkül megilleti a második hely. Bár a Segítő Tornáján kiüti őt Jaime Lannister, de azon a ponton Selmy már majdnem betöltötte a hatvanat, fiatalkorában és ereje teljében még a Királyölő se vehette volna fel vele a versenyt.

1.  Arthur Dayne, a Hajnal Kardja

Arthur Dayne volt Westeros legnagyobb legendája, Catelyn Stark szerint ő volt a legveszedelmesebb az Őrűlt Királyt védő hét lovag közül. Jaime ki is jelenti, hogy Arthur Dayne erősebb volt nála és amolyan példaképként tekintett fel rá. Íme egy idézet a Kardok Viharából:

„- Én a Fehér Bikától és Bátor Barristantól tanultam - förmedt rá Jaime. - Ser Arthur Dayne-től, a Hajnal Kardjától tanultam, aki mind az ötötöket le tudta volna vágni a bal kezével, miközben a jobbal pisál! Dorne-i Lewyn hercegtől, Ser Oswell Whenttől és Ser Jonothor Darrytől tanultam. Mind jó emberek voltak, egytől egyig!”

Tudjuk, hogy Eddard Stark végzett Daynel, de csak trükkel sikerült neki, ahogyan azt a Trónok harca 6. évadában is láthattuk. Eddard így vélekedett a Hajnal Kardjáról:

"- A legnagyszerűbb lovag, akit ismertem, Ser Arthur Dayne volt, aki egy Hajnal nevezetű karddal küzdött, amit egy lezuhant csillag szívéből kovácsoltak. A Hajnal Kardjának nevezték őt, és megölt volna, ha nincs Howard Reed."

George R.R.Martin szerint Ser Barristan és Ser Arthur kb. egy szinten mozogtak, de Arthur legyőzte volna Selmyt, ha a legendás kardját, a Hajnalt forgatja.

Így nem mondok nagyot, amikor Ser Arthur Daynet, a Hajnal Kardját helyezem a dobogó legfelső fokára.

Ti mit gondoltok a dologról? Hogyan képzelitek el a legjobb ötöt és kit raknátok a mostaniak helyére, esetleg miként cserélnétek fel a sorrendet? Válaszaitokat várjuk kommentben!

Hirdetés


Arthur DayneBarristan SelmyGame of ThronesGeorge R.R. MartinSárkányok házaTrónok harcaWesteros Jaime Lannister

Képek forrása: HBO

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.