Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Lenyűgöző folytatás: Toldi - A malomkő árnyéka

Toldi története tovább folytatódott képregény formájában.


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 01. 06. 00:00

Lenyűgöző folytatás: Toldi - A malomkő árnyéka
Megosztás

Hirdetés

Toldi Miklóst, a bihari birtokos nemest senkinek sem kell bemutatni, hiszen rengeteg história és költemény született róla. A legnépszerűbbek értelemszerűen Arany János művei, amelyek igazán híressé is tették a költőt. Továbbá számos produktum készült e történelmi személyhez - akiről egyébként sokáig azt hitték, hogy egy fiktív karakter - például a kiváló magyar rajzfilmrendező, a Jankovics Marcell által megalkotott Toldi - A mozifilm, amely remek alkotásnak minősíthető. Azonban nemrégiben új tartalommal bővült a Toldi-világa, mert Márok Attila képregényalkotó még 2022-ben továbbgondolta a legendás figura történetét, méghozzá képregény formájában, ami a Toldi - A malomkő árnyéka címet viseli. Az alkotónak és a papírmozinak köszönhetően volt lehetőségünk elolvasni a kötetet, és csodálatos élményekkel lettünk gazdagabbak.

A történet dióhéjban annyi, hogy amíg Toldi Miklós sebeket nem szégyellve harcolt az itáliai csatatereken, szerelmét, Rozgonyi Piroskát elragadta a halál. Nagy Lajos király az egykor oly hűen szolgáló Miklóst erőszakos viselkedése miatt száműzi az udvarából. Toldi fájdalma, bűntudata, immár céltalan, elfojtott ereje a sötétséget táplálja, és amikor már „hosszabb és sötétebb az árnyéka”, egy démon megkísérti: - Keresd meg az alvilág helytartóját, teljesítsd a kérését, és megmentheted szerelmed lelkét a leírhatatlan kínoktól és az örök kárhozattól! Ha megtagadod Uram parancsát, te is együtt szenvedsz a nőddel az idők végezetéig! Eközben harci játék van Budán, ravatalos-víg torna. A magyar lovagokat egymás után győzi le egy idegen harcos. Nagy Lajos futárt küld az öreg Toldihoz és a segítségét kéri. Toldinak választania kell, hogy elindul Budára az utolsó bajvívására, vagy leereszkedik a „barlang mélyére”, ahol a legsötétebb félelmei várják.

Az alkotónak korábban több egy oldalas képregényei is megjelentek, elkészítette a Kazinczy Ferencről szóló két oldalas képregényt is, továbbá rajzolt már humoros, sci-fi, történelmi és környezetvédelmi témában is. A malomkő árnyéka pedig az első képregényes kötete. Őszintén szólva, kicsit szkeptikusan álltam hozzá a történethez, mivel bátor és merész lépés egy ilyen ikonikus és ismert műhöz visszanyúlni, nemhogy tovább folytatni. Azonban hatalmas meglepetés ért, és részese lehettem egy elképesztő kalandnak, amely persze nem hibátlan, de az összképet nézve kiemelkedő. A Toldi-képregényhez szinte biztos, hogy érkezni fog a folytatás, hiszen a köteten fel van tüntetve, hogy ez az első rész, illetve a cselekmény végén is vannak erre utaló jelek. 

A képregényen 18-as karika található, ami valamilyen szinten érthető is. Márok Attila úgy indokolta, hogy először mindenki olvassa el a "rendes" Toldi-trilógiát, majd pedig ezt. Továbbá azért brutális és intim pillanatokat is szemügyre vehetünk, amely újabb indok a besorolásra. Kimondottan jól állt a rajzoknak a néhol ábrázolt keménység, rendkívül sokat hozzá tudott adni például a csatákhoz, hogy még jobban beleélhessük magunkat. Ami pedig a rajzokat illeti, csodálatosak lettek. Ez a stílus kitűnő választás volt egy olyan képregényhez, amely történelmi és mitológiai elemeket is tartalmaz, és nemmellesleg a középkorban játszódik. Egyesekben felmerülhet az, hogy merőben hasonlít a The Witcher-képregényekre, amit nem is lehet cáfolni, mert van köztük hasonlóság, viszont, ha ilyen kitűnő kalanddal van dolgunk, akkor ez senkit sem zavarhat. A látvány, a karakterek, a ruhák, a táj és szinte minden lenyűgözően lett megrajzolva. 

A történet nagyon érdekesen lett folytatva és minden rajongónak csak ajánlani tudom. Rengeteg zseniális elemet láthatunk a képregényben, többek közt a magyar történelem meghatározó személyeit, harcosait, például feltűnik Szent László, aki segít legyőzni Toldinak a Végítélet Seregét a múlt idők harcosaival, ahol hunok is feltűnnek. Továbbá mitológiai lények is tiszteletüket teszik: megismerkedhetünk egy táltossal, Toldi útját kerberoszok is nehezítik, szóval a cselekmény elemeinek kiválasztása kitűnően sikerült. A szereplők is pazarul lettek megírva, mind a főgonosz, azaz maga az ördög, aki hátborzongató ábrázolásban részesült. Maga a címszereplő, Toldi is zseniális, és őt azt hiszem nem kell bemutatni. A legendás vitéz nagy vívódással szembesül, hiszen vissza akarja hozni szerelmét a halálból, de ezért cserébe az ördöggel kell szövetséget kötnie, amit jól tudunk, hogy sosem lesz jó vége. Elég, ha a Star Warsra gondolunk, ahol Anakin Skywalker ugyan ebből a célból fogadott hűséget Darth Sidiousnak, ezzel pedig elhozva a pusztulást. Toldi majdnem elkövette ezt a hibát, és el is látogatott, majd beszélt az ördöggel, azonban egy "égi" jelt követően tisztán látta, hogy mi a teendője, és a jó utat választotta. 

A képregény feleleveníti még a történet elején Toldi régi éveit, ezzel együtt pedig az olvasónak is ad egy kis újbóli ismertetőt, ha bármi kulcsfontosságú eseményt elfelejtett volna. Ezt fekete-fehérben láthatjuk, amit Toldi mesél el. Remek döntés volt, hogy a múltbéli eseményeket külön színekbe öntötte az alkotó, és így elválasztja a régi és a jelenkori cselekményt. A kötet végén pedig egy bődületesen nagy és egyben elképesztően merész fordulatot láthattunk, amely felvezeti a második részt, és az bizony már nem a középkorban fog játszódni. Egyedüli negatívumként azt lehetne felhozni, hogy a történet néha siet, és sok érdekfeszítő dolog nincs eléggé kibontva. Csillagos ötösre vizsgázott volna, ha kicsit még hosszabb lenne a terjedelem, ahol az előbb említettek megvalósulnak.

Hirdetés


Arany JánosKépregényMárok AttilaToldiToldi - A malomkő árnyéka

Képek forrása: Papírmozi

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.